Tokius rezultatus parodė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ spalį atlikta apklausa.

Aiškūs lyderiai – socialdemokratai

Jau kurį laiką populiariausių partijų reitingo viršūnėje laikosi trys pagrindinės opozicinės partijos: socdemai, Darbo partija bei „Tvarkiečiai“. Spalį socialdemokratų persvara pastebimai išaugo.

„Spinter“ duomenimis, jei artimiausią sekmadienį vyktų Seimo rinkimai, už socdemus balsuotų 17 proc. respondentų – 2,5 procentinio punkto daugiau nei rugsėjį. Antroje vietoje laikosi Darbo partija (10,2 proc.), kurios reitingas per mėnesį nepakito. Trečia – partija „Tvarka ir teisingumas“, kurios populiarumas ūgtelėjo 0,6 procentinio punktu, iki 9,4 proc.

Ketvirti tradiciškai išlieka konservatoriai. Jų populiarumas nežymiai smuktelėjo – nuo 7,2 iki 7 proc.

Apklausos duomenimis, jei dabar vyktų Seimo rinkimai, tik šios keturios partijos perkoptų 5 proc. barjerą, kuris partijai leistų į parlamentą deleguoti savo rinkiminio sąrašo atstovus. Penktoje vietoje rikiuojasi Valstiečių liaudininkų sąjunga (3,5 proc.), kurios populiarumas per mėnesį išaugo daugiau kaip perpus, tačiau išlieka gerokai žemiau 5 proc. kartelės. Rugsėjį populiarumo šuoliu džiaugęsi liberalcentristai smuko 2 procentiniais punktais – už juos balsuotų tik 2,6 proc. respondentų. Liberalų sąjūdis savo buvusius bendražygius lenkia nežymiai – už juos balsuotų 3 proc. respondentų (1,7 procentinio punkto mažiau nei rugsėjį).

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.)SpalisRugsėjispokytis
Socialdemokratų partiją17,014,5+2,5
Darbo partiją10,210,20
Partiją Tvarka ir teisingumas9,48,8 +0,6
Tėvynės sąjungą – krikščionis demokratus7,07,2 -0,2
Valstiečių liaudininkų sąjungą3,52,1 +1,4
Liberalų sąjūdį3,04,7-1,7
Liberalų ir centro sąjungą2,64,6-2,0
Kitą partiją3,03,9 
Nebalsuočiau30,532,8 
Nežino/ neatsakė13,211,2 
Iš viso100100 

A. Butkevičius vejasi I. Degutienę

Socialdemokratų populiarumo ūgtelėjimas jaučiamas ir kitoje apklausoje. Šios partijos lyderis A. Butkevičius vejasi konservatorę I. Degutienę trokštamiausių potencialių premjerų lenktynėse.

Irena Degutienė
I. Degutienė išlieka šio sąrašo lydere – ją Vyriausybės vadovo kėdėje norėtų matyti 14,5 proc. respondentų. Seimo pirmininkės populiarumas per mėnesį sumažėjo 1,3 procentinio punkto. Tuo tarpu 1,4 procentinio punkto didesniu populiarumu galintis pasigirti A. Butkevičius nuo jos atsilieka jau tik 1,2 proc.

Rugsėjį buvo pastebima, jog padaugėjo žmonių, norinčių premjero kėdėje matyti „darbiečių“ lyderį Viktorą Uspaskichą. Spalį jis išliko trečioje reitingo pozicijoje, tačiau už politiką, jau pareiškusį, kad sieks Vyriausybės vadovo posto, spalį pasisakė 7,5 proc. respondentų – 1,4 procentinio punkto mažiau nei rugsėjį.

Ketvirtoje vietoje laikosi dabartinis premjeras Andrius Kubilius, kurio populiarumas smuko nežymiai.

Trokštamiausių premjerų dešimtuke atsidūrė finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Ją Vyriausybės vadovo kėdėje spalį norėjo matyti 3,9 proc. respondentų.

 Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10SpalisRugsėjispokytis
1I.Degutienė 14,515,8-1,3
2A.Butkevičius13,311,91,4
3V.Uspaskichas7,58,9-1,4
4A.Kubilius 7,07,2-0,2
5R.Paksas5,24,9+0,3
6G.Nausėda4,86,4-1,6
7A.Zuokas4,44,2+0,2
8I.Šimonytė3,92,7+1,2
9V.Blinkevičiūtė3,44,0-0,6
10V. Mazuronis3,23,4-0,2
 Z.Balčytis2,41,8 
 E.Masiulis2,33,7 

Vyriausybės darbą vertina vis prasčiau

Prasidėjęs šildymo sezonas veikiausiai kiek ataušino rinkėjų simpatijas dabartinei Vyriausybei. Spalį, kaip ir rugsėjį, tęsėsi Ministrų kabineto populiarumo nuosmukis.

Po ilgos pertraukos teigiamai Vyriausybės darbą vertinančių respondentų kiekis krito žemiau 1 proc. – spalį teigiamą balą jai būtų rašę tik 0,7 proc. apklaustųjų. Greičiau teigiamai nei neigiamai A. Kubiliaus Vyriausybę vertina 7,3 proc. respondentų – 2,1 procentinio punkto mažiau nei rugsėjį.

Greičiau neigiamai nei teigiamai Ministrų kabineto darbą vertina 45,1 proc. apklausos dalyvių, griežtai neigiamai – beveik 42 proc. Abu šie rodikliai per mėnesį pakilo kiek daugiau kaip vienu procentiniu punktu.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.)SpalisRugsėjis
Teigiamai1,20,7
Greičiau teigiamai7,39,4
Greičiau neigiamai 45,144,0
Neigiamai41,940,7
Nežino/ neatsakė4,55,2
Iš viso:100100

T. Janeliūnas: žmonės renkasi mažiausią iš blogybių

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas doc. dr. Tomas Janeliūnas pastebi, kad per mėnesį jokių ženklesnių įvykių, galėjusių smarkiai paveikti rinkėjų simpatijas, politinėje padangėje nebuvo. Taigi esą tikėtina, kad apklausos dalyviai tiesiog pamažu susitaiko su mintimi, kad po metų Vyriausybės vairą gali perimti didžiausia opozicinė partija – socialdemokratai.

Tomas Janeliūnas
„Žmonės galbūt tiesiog laukia kažkokių pasikeitimų. Vis daugiau turbūt supranta, kad konservatoriams iš esmės nėra jokių šansų po kitų Seimo rinkimų pratęsti savo darbą Vyriausybėje. Ir, matyt, savotiškai visuomenė pradeda priprasti prie tos minties, kad kita valdančioji partija arba svarbiausia partija gali būti kaip tik socialdemokratai. Nors jie nedaro nei kažkokių ypatingai skambių pareiškimų, nei kažkokių politinių veiksmų, tačiau iš to, kad nėra kitų alternatyvų, greičiausiai inertiškai bandoma rinktis mažiausią blogybę iš galimų“, - svarstė T. Janeliūnas.

Pasak jo, didesnius lūkesčius gyventojai galbūt sieja su kitais metais, tad bendras domėjimasis politika šiuo metu gali būti apskritai prislopęs.

Anot TSPMI dėstytojo, spalį prasidėjęs šildymo sezonas partijų ir politikų reitingams dar neturėtų ženkliau atsiliepti, mat pabrangęs šildymas gyventojams dar neparodė tikrojo savo veido.

„Nors jis ir prasidėjo, žmonės dar nepradėjo mokėti pagal „pilną“ žiemos tarifą, t.y. už visą mėnesį, kuomet jau labai aiškiai jaučiama, kiek ir kokiu mastu išaugo šildymas“, - aiškino pašnekovas.

T. Janeliūno vertinimo, beveik 7 procentinių punktų atotrūkis tarp socdemų ir antroje vietoje esančių „darbiečių“ – pakankamai rimtas signalas, kad būtent socialdemokratai po metų gali vadovauti Vyriausybės formavimui.

A. Zuoko partija – pavojus dešinių reitingams

Jau artimiausiu metu į kovą dėl patekimo į Seimą stos ir nauja politinė jėga – Vilniaus mero Artūro Zuoko partija. Jos atsiradimas partijų reitinguose, T. Janeliūno manymu, gali pakenkti dabartinių valdančiųjų, bet ne opozicijos populiarumui.

„A. Zuoko partija greičiausiai pretenduotų į liberalų ir dešiniųjų elektoratą. Akivaizdu, kad ji būtent iš kitų dviejų liberalų partijų galėtų perimti dalį balsų. Ir galbūt netgi iš tų pačių konservatorių“, - sakė politologas.

Šuolio į reitingų viršūnes naujam A. Zuoko kūriniui pašnekovas nežada. „Na, kažin, ar A. Zuoko partija galėtų iškart pretenduoti į kažkokį didelį populiarumą“, - svarstė T. Janeliūnas. Naujoji partija, jo manymu, galbūt galėtų balansuoti ties 5 proc. riba ir didelio sąmyšio į reitingų varžybas neturėtų įnešti.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų spalio 14 - 26 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1005 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!