Įtariama, kad koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis per V. Gapšį galėjo siekti paveikti kitus partijos narius, kad jie veiktų koncerno naudai. „Vytautas Gapšys man aiškiai pasakė, kad jokio kyšio neėmė. Kol kas neturiu pagrindo juo netikėti“, – sako Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis. Jo teigimu, Seime turėtų būti kuo greičiau nagrinėjamas V. Gapšio neliečiamybės klausimas, tada daug kas paaiškėtų.

„Panašu, kad tyrimo objektas yra ne Eligijus Masiulis, ne V. Gapšys, o būtent „MG Baltic“ ir jo galima įtaka, korupciniai ryšiai šalies politikoje ir jos viršūnėse. Panašu, kad piknikėlis užsitęs. Jame bus ne tik šalti, bet ir karšti patiekalai“, – apie šalį drebinantį politinės korupcijos skandalą sakė apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

– Pone Mazuroni, jūs kalbėjotės su V. Gapšiu, žinote daug. Ką galite pasakyti apie jo galbūt korupcinius ryšius su „MG Baltic“?

V. Mazuronis: Galiu tik pakartoti, ką V. Gapšys pasakė viešai. Jis teigia, kad jokių kyšių iš „MG Baltic“ neėmė.

– O partija?

V. Mazuronis: Tikrai nežinau jokio ryšio su partija. V. Gapšys taip pat sako, kad jokių piniginių dalykų čia nėra. Manau, dar reikia palaukti informacijos. Jei prokurorai nuspręs kreiptis į Seimą dėl V. Gapšio neliečiamybės panaikinimo, būtų labai gerai, kad tai būtų padaryta kiek įmanoma greičiau.

– Tačiau ir pats V. Gapšys gali nueiti į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ir atsisakyti mandato. Apie tai nekalbėjote?

V. Mazuronis: V. Gapšys aiškiai pasakė, kad nedalyvavo jokiuose korupciniuose nusikaltimuose, priešingai nei E. Masiulis.

– Ar E. Masiulis sakė, kad dalyvavo korupciniuose nusikaltimuose? Jis nepritarė įtarimams.

V. Mazuronis: Nepritarė įtarimams, bet nepasakė, kad kyšio neėmė, o Vytautas tai pasakė labai aiškiai. Tokia jo nuomonė ir nuostata. Jei bus kuo greičiau kreiptasi dėl jo neliečiamybės, galbūt bus daugiau informacijos.

– Ne jūsų partijos stilius atsisakyti Seimo nario mandato ir tokiu būdu palengvinti tyrimą?

V. Mazuronis: Tyrimo niekas nesunkina. Į apklausą STT Vytautas pasiprašė pats.

– Manote, kad jūsų partijai būtų naudinga tempti gumą? Generalinis prokuroras turės kreiptis į Seimą, tada bus sudaryta Seimo komisija, balsavimas Seime. Ilgas procesas.

V. Mazuronis: Šiandien visi kalba, kad E. Masiulis, bijodamas, jog išaiškės jo galimo nusikaltimo aplinkybės, iš karto atstatydino slėpdamas galus į vandenį. Žurnalistams neįtiksi. Mano nuomone, šioje situacijoje, kai V. Gapšys tikina esąs nekaltas o tyrėjai mano kitaip, būtų logiška, kad tyrėjai ateitų į Seimą ir pateiktų bent šiek tiek daugiau informacijos. Tada ir jūs, ir aš žinotume, kas vyksta.

– V. Gapšio tyrėjai klausinėjo apie kai kuriuos įstatymų projektus. Jums, partijos pirmininkui, jis tikrai juos minėjo. Kokie tai projektai?

V. Mazuronis: Jis sakė, kad tyrėjai paėmė aplanką su medžiaga apie vieną įstatymą. Jo pavadinimo tiksliai nežinau. Žinau tik tiek, kad tas įstatymas buvo priimtas daugiau nei prieš metus, jame kalbama apie kažkokius kreditus, bet ne apie kredito unijas. Kredito unijų įstatymo projektas dabar dar svarstomas.

– Pone Mazuroni, ar Darbo partija turėjo kokių nors specialių susitarimų su LNK televizijos kanalų grupe dėl kokių nors išskirtinių sąlygų? Klausiu, nes ir LNK grupėje buvo atliktos kratos.

V. Mazuronis: Apie jokius specialius susitarimus aš nežinau. Kita vertus, prasidėjus rinkimų kampanijai galų niekur nepaslėpsi, įkainiai vienodi, deklaruoti VRK.

– Ar jūs ką nors žinote apie kokius nors su „MG Baltic“ susijusių įmonių ar asmenų pavedimus į viešąją įstaigą, kuri galbūt susijusi su V. Gapšiu arba Darbo partija?

V. Mazuronis: Tikrai nežinau nei vienos viešosios įstaigos, susijusios su Darbo partija.

– V. Gapšys greičiausiai jums minėjo, kad tyrėjai jo klausinėjo apie pavedimus į viešąją įstaigą?

V. Mazuronis: Ne, jis man nieko neminėjo. Per metus, kai esu partijos pirmininkas, Darbo partija neturėjo jokių ryšių nei su „MG Baltic“, nei su kokiomis nors viešosiomis įstaigomis.

– Pone Bruveri, kaip jūs vertinate Darbo partijos vicepirmininko V. Gapšio laikyseną ir siekį, kad jo neliečiamybės klausimas būtų svarstoma Seime?

V. Bruveris: Jis patyręs šiuose reikaluose, dar visai neseniai irgi buvo labai rimto tyrimo epicentre. Gal būtų ir į naudą, kad prokurorai atneštų tyrimo medžiagą į Seimą ir būtų paaiškinta, kas vyksta. Žinoma, jie atneštų į Seimą tik su Vytautu Gapšiu siejamos medžiagos dalį ir galbūt su Darbo partija. Bendro vaizdo, kuris yra daug platesnis, mes kol kas nematytume.

– Sakydamas, kad tyrimas daug platesnis, jūs turite omenyje ne E. Masiulį, ne V. Gapšį, o koncerno „MG Baltic“ galimą veiklą Lietuvos politiniame lauke?

V. Bruveris: Manau, kad tai paaiškėjo galutinai. Pagal prokurorų ir STT matymą, tyrimas būtent toks. Tai galima buvo įtarti nuo skandalo pradžios, kai prasidėjo šokiai ir žaidimai su E. Masiuliu. Jau tada politikos užkulisiuose sklandė apokaliptinės versijos, kad mėlyna liepsna užsidegs ne tik liberalų darželis, kad ta apokalipsė prieš rinkimus gali ištikti visas pagrindines parlamentines partijas.

– Tikėtina, kad su „MG Baltic“ vienokių ar kitokių santykių turėjo bene visos parlamentinės partijos?

V. Bruveris: Taip. Panašu, kad tyrimo objektas yra ne E. Masiulis, ne kiti politikai, o būtent koncernas „MG Baltic“ ir jo galima įtaka, galimi korupciniai ryšiai šalies politikoje ir jos viršūnėse. Natūralu, kad dabar imami tie atvejai, kuriuos, teisėsaugos akimis žiūrint, reikia krapštyti dabar. Vėliau gali būti ir daugiau. Manau, kad ne tik iš Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos.

V. Mazuronis: Dar kartą sakau – jei prokurorai mano, kad reikia, būtų labai gerai, kad jie kuo greičiau ateitų į Seimą dėl V. Gapšio. Ir man, ir visai partijai reikia žinoti, apie ką kalbama. Jei paaiškės, kad V. Gapšys padarė kažkokius įstatymų pažeidimus, partija imsis griežtų priemonių.

– Pone Mazuroni, ar jūs tikrai manote, kad žmonės patikės tuo, ką dabar sakote? Jūs tvirtinate, kad nieko nežinote nei apie viešąją įstaigą, nei apie kokias nors sąlygas, nei apie susitikimus su R. Kurlianskiu. Jokios informacijos nevaldote. Tai koks jūs partijos pirmininkas, jei jūsų pavaduotojas, susitikęs su jumis nieko nepapasakoja?

V. Mazuronis: Žinau, kad V. Gapšys, kuris yra ir rinkimų štabo vadovas, susitikinėja su visų televizijų vadovais. Tai normalu. Jis su konsultantais rengia medijų planus ir susitikinėja.

– Sunku būtų įsivaizduoti, kad štabo vadovas susitinka su LRT generaliniu direktoriumi. Ką jie gali aptarti? Tai tikrai išimtis.

V. Mazuronis: Sutinku, nes LRT eterio laiko negalima pirkti. O su visomis kitomis televizijomis apie tai galima kalbėtis ir tartis, tai – normalūs dalykai. Žinoma, jei rinkimų štabo vadovas dirba nepažeisdamas įstatymų.

– Bet V. Gapšys, dirbdamas štabo vadovu, veikė partijos ir jūsų vardu.

V. Mazuronis: Jis veikė savo vardu ir dirbo savo darbą. Kaip ir ponas Algirdas Sysas, kuris yra socialdemokratų partijos rinkimų štabo vadovas. Normalu, kad štabo vadovai susitikinėja ne tik su televizijų, bet ir laikraščių, portalų vadovais.

– Bet tyrėjai kalba ne apie susitikimus, o apie galimą kyšio ėmimą?

V. Mazuronis: Pažiūrėkite, kokia dabar politinė atmosfera. Manęs žurnalistai klausia, ar pažįstu R. Kurlianskį. Ačiū Dievui, nepažįstu ir niekada nebuvau susitikęs. Kai aš žinosiu bent kiek daugiau apie tyrimą, vertinsiu kaip partijos pirmininkas.

– Pone Mazuroni, jūs žinote labai konkrečiai. Įtarimai R. Kurlianskiui praplėsti. Iš viešų pranešimų suprantu, kad jis įtariamas ir V. Gapšio papirkimu. Tai labai konkretus dalykas.

V. Mazuronis: Specialiosios tarnybos tokius įtarimus pareiškė, tačiau V. Gapšys tikina, kad jokio kyšio neėmė. Yra tik du variantai – arba V. Gapšys meluoja, arba tai yra tyrėjų traktavimas. Reikia žinoti, apie ką kalbama.

– Po jūsų pokalbio su V. Gapšiu ir po to ką iš jo išgirdote – jūs juo pasitikite?

V. Mazuronis: Kol kas pasitikiu, neturiu pagrindo nepasitikėti. Jei sužinosiu informaciją, kuri sudarys prielaidas manyti kitaip, darysiu išvadas.

– Pone Bruveri, kaip jūs vertinate Darbo partijos situacija šioje istorijoje? V. Mazuronis dar prieš savaitė viešai džiaugėsi nukritusiais liberalų reitingais ir šiek tiek paaugusiais Darbo partijos reitingais. O dabar?

V. Bruveris: Galima buvo tikėtis, kad po skandalo su liberalais paklydėliai Darbo partijos rinkėjai sugrįš. O dabar tie rinkėjai byrės kažkur kitur. Labiausiai turėtų džiaugtis valstiečiai ir žalieji bei kitos esą naujosios politinės jėgos. Darbo partijos situacija prieš rinkimus eilinį kartą blogėja. Kita vertus, ramiai laukti rinkimų negali nė viena pagrindinių politinių partijų. Panašu, kad piknikėlis užsitęs, bus rimtas ir jame bus ne tik šalti, bet ir karšti patiekalai.

– Nes pažvelgus į partijų istoriją, sąsajų su koncernu galima rasti bene kiekvienoje partijoje. Galima prisiminti ir konservatorių rinkimų sąraše buvusį kitą koncerno viceprezidentą, kitus dalykus.

V. Bruveris: Nebūtinai tie ryšiai yra nusikalstami ar neteisėti. Tačiau teisėsaugos žiūronai žiūri plačiau.

– Tarp asmenų, atlikusių kratas, yra tokių, kurie vadinami didžiausiais kriminalistikos autoritetais, šiuo metu dirbančiais STT. Tokiame amplua juos pamačiau pirmą kartą ir tai turbūt suteikia tam tikro svorio pradėtiems tyrimams. Matyti, kad paimta gana aukšta nata?

V. Bruveris: Taip. Matosi, kad ir pati teisėsauga į šį tyrimą žiūri labai rimtai. Jei Seime bus svarstoma V. Gapšio neliečiamybė, bus labai įdomu sužinoti, kokia yra įrodymų bazė, ką rankose turi STT ir prokurorai, eidami į lemiamą mūšį. Jie tikrai turėtų būti rimtai pasiruošę. Panašu, kad taip ir yra.

– Pone Mazuroni, ar jūs įsitikinęs, kad jums, kaip partijos pirmininkui, atsakingam už visą partiją, ne tik už V. Gapšį, yra naudinga situacija, kai problema nėra siejama tik su V. Gapšiu, jis neatsisako mandato ir jūs nekartojate liberalų istorijos, kai E. Masiulis problemas prisiėmė asmeniškai?

V. Mazuronis: Gal E. Masiulis jautėsi kaltas? V. Gapšys aiškiai sakė, kad yra nekaltas. Reikėtų netrukdyti tyrėjams dirbti. Matysime, kaip bus.