Įtarimuose prokurorei R.Aliukonienei įvardija daugiau nei 9,5 tūkst. eurų sumą

Tyrime dėl Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Ritos Aliukonienės STT nurodo, jog neteisėto atlygio už prekybą poveikiu stambiu mastu suma viršija 9,5 tūkst. eurų.

STT taip pat informavo, kad tyrimą dėl prokurorės įtariamo prekybos poveikiu pradėjo generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, jam vadovauja ir jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

„Ikiteisminio tyrimo objektas yra galimas poveikis Aukščiausiame Teisme nagrinėtoje Darbo partijos byloje“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimo ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Pasak jo, R.Aliukonienei ketvirtadienį bus pareikšti įtarimai prekyba poveikiu stambiu mastu.

Prokurorai kol kas neatskleidžia duomenų, kaip tiksliai galėjo įvykti nusikaltimas. Visgi M.Jovaiša pabrėžė, kad „įtariamųjų gali būti ir daugiau“.

Apklaustas bylą nagrinėjęs teisėjas

BNS žiniomis, ketvirtadienį tyrime apklaustas vienas Aukščiausiojo Teismo teisėjų.

BNS žiniomis, byloje dėl galimo neteisėto Vilniaus apygardos prokurorės poveikio Darbo partijos bylos nagrinėjimui ketvirtadienį kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Viktoras Aidukas.

Specialaus liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pareikšti nepakanka. Teisėjai turi teisinę neliečiamybę, todėl jiems taip pat negali būti pareikšti įtarimai.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus BNS ketvirtadienį sakė neturintis informacijos apie teismo teisėjų apklausas. Konkrečiai apie V.Aiduko apklausą taip pat R.Norkus tikino neturįs žinių.

Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis BNS ketvirtadienį teigė nežinąs apie jo skyriaus teisėjo V.Aiduko apklausą ir statusą. Informaciją žadėjo pateikti vėliau ketvirtadienį.

Su pačiu LAT teisėju V.Aiduku BNS ketvirtadienį susisiekti nepavyko.

Prokuratūroje - kratos

Teisėsaugos pareigūnai ketvirtadienį atlieka kratas Vilniaus apygardos prokuratūroje, sulaikyta šios prokuratūros skyriaus vadovė prokurorė Rita Aliukonienė. BNS žiniomis, tyrime figūruoja ir vienas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas.

„Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pradėjo ikiteisminį tyrimą Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiąją prokurorę R. Aliukonienę įtariant prekyba poveikiu. Šiuo metu vyksta proceso veiksmai, įskaitant kratas darbo, gyvenamojoje bei kitose vietose. Prokurorė sulaikyta“, - rašoma prokuratūros pranešime.

Generalinio prokuroro sprendimu pradėtas ir tarnybinis patikrinimas. Dėl prokurorės nušalinimo nuo pareigų bus sprendžiama artimiausiu metu.

Organizuoti šį ikiteisminį tyrimą, jam vadovauti ir kontroliuoti pavesta Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui.

„Aš galiu patvirtinti, kad vyko krata“, - BNS sakė laikinasis prokuratūros vadovas Anatolijus Koržovas.

Jis patvirtino ir tai, jog Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiosios prokurorė R. Aliukonienė buvo sulaikyta.

„Taip. Faktą galiu patvirtinti“, - teigė A. Koržovas.

BNS žiniomis, R. Aliukonienei pareikšti įtarimai. Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmasis baudžiamojo persekiojimo skyrius yra atsakingas už nužudymų ir kitų sunkių nusikaltimų tyrimus.

Vyras nieko nežino

Vienoje garsioje sostinės advokatų kontoroje advokatu dirbantis R. Aliukonienės vyras Rimantas Aliukonis tik iš DELFI sužinojo apie jo sutuoktinės sulaikymą ir jai pareikštus įtarimus.

„Iš kur jūs ištraukėte? Kokias kratas, kokius įtarimus? Nieko nežinau“, – tepasakė jis.

DELFI rašė, kad 2009 m. Vilniaus advokato R. Aliukonio, kurio žmona R. Aliukonienė, namuose ir darbe kratas atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai. R. Aliukonis yra advokatas profesinėje bendrijoje „Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai“.

Tuomet žiniasklaidoje teigta, jog R. Aliukonienė su tyrimu nėra susijusi, o prokurorai greičiausiai neturėjo advokato patalpų kratai reikalingų specialių leidimų. Pats R. Aliukonis BNS sakė, kad tyrimas tuomet buvo nutrauktas teismui pripažinus, jog kratos buvo neteisėtos.