"Atsakyme, kuris buvo gautas iš VU TVM yra sakoma, kad VU TVM priėmimo komisijai vertinant G.Kirkilo pateiktus dokumentus ir priimant sprendimą dėl priėmimo į magistrantūros studijas, buvo pažeista priėmimo į VU 2002 metais tvarka, pagal kurią į antrosios pakopos studijas galėjo būti priimti asmenys, baigę pagrindines universitetines studijas ir įgiję Lietuvos pripažįstamą aukštąjį išsilavinimą," - BNS penktadienį teigė Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus patarėja Rita Grumadaitė.

Pasak ministro patarėjos, Švietimo ir mokslo ministerijos gautame atsakyme, kurį pasirašė VU TVM direktorius Julius Niedvaras, teigiama, kad pradedama teisinė procedūra, kuria siekiama anuliuoti G.Kirkilo įgytą vadybos ir verslo administravimo magistro laipsnį liudijantį diplomą.

"Atsakyme konstatuojama, kad atsižvelgiant į visa tai, kas buvo nustatyta, VU TVM kreipsis į teismą dėl jų pačių sprendimo, kuriuo VU TVM baigiamųjų darbų gynimo komisija suteikė Gediminui Kirkilui vadybos ir verslo administravimo magistro kvalifikacinį laipsnį ir nusprendė išduoti diplomą, nuginčijimo/ panaikinimo," - sakė R.Grumadaitė.

Anot ministro G.Steponavičiaus, iš mokslo institucijų gauta informacija "leidžia teigti, kad VU TVM pripažįsta, jog priimant G.Kirkilą į magistro studijas buvo nusižengta įstatymų reikalavimams".

"Tai yra pačių institucijų reikalas, man svarbu, kad yra nustatyta, pripažinta klaida ir ji yra taisoma. Ir juolab, kad esu informuotas, kad šios konkrečios aukštosios mokyklos atveju buvo inicijuotas patikrinimas ir yra teigiama, kad tai yra vienintelis toks atvejis (dėl priėmimo į aukštąją mokyklą pažeidimų - BNS)", - sakė G.Steponavičius.

G.Kirkilas: ne pirmas kartas, kai konservatoriai nori atimti diplomą

Tuo tarpu G.Kirkilas ketinimus anuliuoti jo įgytą vadybos ir verslo administravimo magistro kvalifikacinį laipsnį vertina kaip politinį žingsnį.

"Jei pasižiūrėti plačiau, tai ne pirmas kartas, trečias kartas, kai konservatorių valdžia mėgina atimti diplomą. Aišku, tai daroma tik politiniais sumetimais, bet aš esu šiuo požiūriu ramus, nes žinių vis tiek neatimsi. Nežinau, ką jie mėgina daryti, nes aš nemanau, kad kažkokių klaidų padariau įsigydamas diplomą. Ne aš priėmiau į mokslus, o mane priėmė," - teigė buvęs premjeras.

G.Kirkilas taip pat svarsto galimybę kreiptis į teismą, jei bus panaikintas jo įgytas diplomas.

"Pirmiausia reikia palaukti sprendimo, o po to matysim. Aišku, jei sprendimas bus vėl keistai politizuotas, aš, aišku, kreipsiuos į teismą", - penktadienį žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Beje, dabartinį TVM vadovą J.Niedvarą prieš kelis metus tuometinis premjeras G.Kirkilas buvo paskyręs prieštaringai vertintos bendrovės "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininku ir prezidentu.

"Man apskritai labai keista yra, kad apie tai kalbama. Beje, tų pačių aukštųjų partinių mokyklų diplomai egzistuoja Europos Sąjungoje, pavyzdžiui Latvijoje," - sakė G.Kirkilas.

Švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius atsakydamas į G.Kirkiko komentarus teigė, jog pačiam ekspremjerui neturėtų kilti abejonių dėl savo diplomo gavimo aplinkybių.

"Įstatymai galioja lygiai visiems ir skaitant tai, kas parašyta įstatymuose juodu ant balto, manau, ir G.Kirkilui dėl jo diplomo gavimo pradžios neturėtų kilti abejonių", - sakė G.Steponavičius.

Abejonių dėl G.Kirkilo teisėto diplomo įgijimo buvo kilę ir 2006 metais prieš politikui tampant ministru pirmininku.

Tuomet TVM direktoriaus pareigas ėjęs Jonas Kunčinas buvo nurodęs, jog G.Kirkilas buvo priimtas studijuoti įvertinus neformaliojo švietimo būdu asmens įgytą kompetenciją bei nustačius, kad politikas turi kvalifikaciją, suteikiančią teisę studijuoti magistrantūros studijose.

G.Kirkilas yra baigęs Vilniaus aukštąją partinę mokyklą, į kurią įstojo 1978 metais ir kur studijavo politikos mokslus.

Aukštosios partinės mokyklos diplomai šiuo metu Lietuvoje nepripažįstami kaip aukštąjį išsilavinimą liudijantis dokumentas.

Magistrantūros studijas Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje G.Kirkilas baigė 2004 metais.