Antradienį platų pokalbį su poetu išspausdino didžiausias lenkų dienraštis “Gazeta Wyborcza”, kuriame plačiai kalbama apie jo pažintį ir užsimezgusią draugystę su dviem Nobelio premijos laureatais – Czeslawu Miloszu ir Josifu Brodskiu bei įžymia rusų poete Ana Achmatova.

Pokalbyje aptariama ir lietuvių ir lenkų tarpusavio santykių tema.

Pasak poeto “mentalitetai ir anachronizmai egzistuoja ir, gaila, yra labai stiprūs, o politinės jėgos tuo naudojasi ir žaidžia žmonių jausmais abiejose šalyse”.

“Kiekviena pusė turėtų kalbėti apie nuosavą kaltę ir muštis į krūtinę. Būdamas lietuvis – muštis į lietuvišką krūtinę ir kalbėti apie savo kaltes, o būdamas lenkas – muštis į lenkišką krūtinę. Tik toks elgesys tarnauja problemų sprendimui ir įtampos mažinimui” – sako T.Venclova.

“Stengiuosi šiuo klausimu daug rašyti. Pastaruoju metu atsirado viltis, kad aklavietė bus įveikta, tačiau kuo galutinai tai baigsis - nežinia, nes abiejose šalyse yra stiprūs politiniai sluoksniai, kuriems tokie susitarimai trukdo. Ką gi, pažiūrėsime. Suprantama, visada buvo problemų. Kadaise prieš karą susikirsdavome dėl L.Želigowskio. Karo metais taip pat konfliktavome.

Dabar yra abipusių pretenzijų laikotarpis. Seinų ir Vilniaus apylinkėse reikalai pablogėjo, išlenda įvairios neapykantos apraiškos, kartais viena pusė tampa agresyvia, kartais – kita. Tokios pretenzijos, deja, visada bus. Tačiau, ačiū Dievui, jos neperaugs į atvirą karą, nes ES egzistuoja tam tikri mechanizmai, kurie jas valdo. Pakartosiu tai, apie ką kadaise rašiau: man asmeniškai antagonizmai tarp dviejų tautų yra didžiulė kvailystė ir norėčiau tvirtinti, jog ji įveikta. Išgyvenome tam tikrą epochą, kai seni ginčai atrodo mažai reikšmingi. Manau, kad tai praeinantys dalykai.

Tačiau su ekonomine krize iškyla radikalios tautinės tendencijos ir tai vyksta įvairiose pasaulio šalyse. Šiaip ar taip, kalbant apie dvi mūsų šalis, Lietuvą ir Lenkiją, reikalingas delikatumas ir empatija – lenkas turi bandyti suprasti lietuvį ir atvirkščiai” – sako Lietuvos ir Lenkijos parlamentų įsteigtos “Abiejų tautų respublikos” premijos laureatas, pelnęs “Paribio žmogaus” vardą poetas Tomas Venclova.