Taip „tvarkiečiai“ įvertino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame įtarimai pareikšti žinomiems asmenims, o „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas, Europos Parlamento narys Rolandas Paksas apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Spaudos konferenciją pradėjęs Seimo narys Valdas Vasiliauskas sakė, kad jų partija norėjo pasveikinti antradienį 60-metį švenčiančią prezidentę Dalią Grybauskaitę, bet nespėjo.

„Specialiosios tarnybos pasveikino prezidentę ir įteikė jai dovaną“, – kalbėjo V. Vasiliauskas, pridūręs, kad tokios masto operacijos Lietuvoje dar nebūta.

„Iki šiol pas mus žiniasklaida buvo neliečiama, tai buvo paskutinis demokratijos bastionas, tačiau, atrodo, vakar krito ir jis“, – dėl „Lietuvos ryto“ vyriausiojo redaktoriaus Gedvydo Vainausko sulaikymo apklausai krimtosi V. Vasiliauskas. Buvęs žurnalistas V. Vasiliauskas kreipėsi į kolegas žurnalistus: kritikavo „tiesioginę transliaciją“ iš sulaikymo vietos, kada sulaikytas, anot jo, neįkainojamus nuopelnus kuriant nepriklausomą Lietuvos žiniasklaidą turintis G. Vainauskas.

Tuo metu R. Paksas perskaitė pareiškimą: esą pirmadienį pademonstruota, kaip gali būti sudorotas kiekvienas, į kurį nukreiptas politinio užsakymo taikiklis.

STT veiksmus jis vadino viešųjų ryšių akcija prieš politikus, verslą, laisvą žodį. „Šiandien užsimota sudaužyti nepalankias, nepaklusnias politines jėgas. Kas mūsų laukia rytoj, poryt? Valstybėje politinė konkurencija absoliučiai eliminuota. Tokiomis sąlygomis laisvi rinkimai praktiškai neįmanomi“, – kalbėjo R. Paksas,

R. Pakso teigimu, pastaraisiais metais vyksta kryptingos pastangos visuomenėje kurti baimės, paklusnumo ir abejingumo atmosferą.

Europarlamentaras aiškino pirmadienio rytą savo kabinete sulaukęs keturių STT pareigūnų, kurie esą net nebandė deramai atskleisti savo apsilankymo tikslo. R. Paksas sakė sulaukęs bandymų jį įbauginti, daryti psichologinį spaudimą ar palaužti, o apie specialaus liudytojo statusą byloje jis neva sužinojo tik iš žiniasklaidos.

Be kita ko, P. Paksas citavo Jono Pauliaus II žodžius apie tiesą bei piktinosi, kad STT operacija buvo tiesiogiai transliuojama žiniasklaidoje.

Sieks specialaus tyrimo ir parlamentinės kontrolės

„Tvarkiečiai“ pareiškė žadantys Seime inicijuoti teisėsaugos institucijų pavaldumo pertvarką. Taip pat žadama siekti Seimo specialiosios komisijos esamos situacijos analizei. „Tvarkiečių“ nuomone, reikia specialiųjų tarnybų parlamentinės kontrolės.

Frakcijos seniūno Petro Gražulio teigimu, to reikia, kad kad netaptume „diktatūrine valstybe, ką šiandien jau akivaizdžiai galime matyti“.

R. Paksas pridūrė apie „parlamentinę specialiųjų struktūrų kontrolę“ jau kalbėjęs su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

P. Gražulis kalbėjo, kad paskutinių dienų įvykiai jį sugrąžino į jaunystę – sovietinius laikus. Pirmadienio rytą užėjęs į R. Pakso kabinetą jis sako radęs keturis tyrimą atliekančius „kagėbistus“. Esą taip pat būdavo jo jaunystėje, kai grįžęs į tėviškę rasdavo čia kratą atliekančius „kagėbistus“.

P. Gražulis sakė, kad nesame nei laisvi, nei demokratiški, mat vienas žmogus – prezidentas – savo rankose laiko teismus, prokuratūrą, STT ir saugumą. Tai politikas laiko didžiausiu blogiu.

Petras Gražulis

P. Gražulis skundėsi, esą prezidentė D. Grybauskaitė globoja dvi jėgas – konservatorius ir liberalus, kurių nusikaltimų net žiniasklaida neaprašo. „Vienus prezidentė bando parodyti, kad jie negali būti valdančiojoje daugumoje, kad Vyriausybę krečia skandalai, deja, kitas politines partijas globoja“, – tikino P. Gražulis.

Pasak P. Gražulio, kitaip ir būti negali – juk sovietiniais laikais D. Grybauskaitė buvo „Komunistų partijos ideologė“.

DELFI primena, kad STT aiškinasi galimą poveikį Statybos inspekcijai siekiant įteisinti „Norfos“ parduotuvę Prienuose ir spaudimą siekiant nutraukti neįvardijamą Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

Įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti „Lietuvos ryto“ vadovui Gedvydui Vainauskui ir visuomeniniam premjero konsultantui buvusiam „Omnitel“ vadovui Antanui Zabuliui, specialiaisiais liudytojais apklausti „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas ir „Norfos“ prekybos tinklo vadovas Dainius Dundulis, liudytojais apklausti aplinkos viceministras Algirdas Genevičius ir keli Statybų inspekcijos darbuotojai.