Šį klausimą „tvarkiečiai“ ketina kelti per artimiausią valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdį.

„Siekiant sustabdyti augančią įtampą šalies prokuratūros sistemoje, kai Seimas nepritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktoms kandidatūroms į šalies Generalinės prokuratūros vadovus, valdančioji koalicija turėtų prisiimti politinę atsakomybę, siūlydama prezidentei konstruktyvų sprendimą svarstyti teisininko Juliaus Sabatausko kandidatūrą į generalinius prokurorus. Priešingu atveju generalinio prokuroro skyrimas gali būti dar ilgai atidėliojamas, o tai jau darytų esminę žalą ne tik šiai institucijai, bet ir visai teisingumo sistemai“, - partijos pranešime cituojamas jos pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas.

Anot jo, neabejotinai patyrusio teisininko kandidatūrai Seimas pritartų ir per slaptą balsavimą.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą prezidentas skiria ir atleidžia Seimo pritarimu.

„Manyčiau, nereikia laužyti Konstitucijos ir nustatytų procedūrų“, - „tvarkiečių“ siūlymą BNS komentavo Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Anot jo, toks pasiūlymas „truputį kvepia politiniu šantažu“.

„Manau, kad prezidentė pažįsta visus Lietuvos teisininkus, tarp jų ir J.Sabatauską, ir turi galimybę, teisę pati pasirinkti“, - sakė M.Mazuronis.

Kita vertus, anot jo, prezidentei nekenktų labiau bendrauti su parlamentinėmis partijomis, parenkant kandidatus į tam tikras pareigas.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė koalicijos partnerių idėją pavadino gražia.

„Kadangi buvo tokie nesėkmingi siūlymai, kodėl gi ne? Ar prezidentė atsižvelgs, jos diskrecija. Bet pati idėja graži. (...) Ir kandidatas tinkamas, ir tai, kad (koalicijos partneriai - BNS) nėra abejingi, iniciatyvūs, teikia siūlymus“, - tvirtino J.Šiaulienė.

Pats J.Sabatauskas BNS teigė, kad „tvarkiečių“ iniciatyva jam didelė staigmena. Paprašytas pakomentuoti ją, parlamentaras iš pradžių net perklausė: „Koks Sabatauskas?“.

„Tai nėra oficialus siūlymas, todėl susilaikysiu nuo komentarų“, - BNS sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas.

Jis tik atkreipė dėmesį, kad teoriškai politikas galėtų eitų generalinio prokuroro pareigas, prieš tai sustabdęs savo politinę veiklą.

Prokuratūros įstatyme numatyta, kad generaliniu prokuroru gali būti skiriamas asmuo, kuris yra ne jaunesnis kaip 35 metų, nepriekaištingos reputacijos, moka valstybinę lietuvių kalbą, turi Lietuvos pilietybę, turi aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą ir yra įgijęs teisės bakalauro ir teisės magistro ar teisininko profesinį kvalifikacinį laipsnį, turi ne mažesnį kaip dešimties metų tarnybos prokuroru ir (arba) teisėjo arba kito teisinio darbo stažą.

Seimas praėjusią savaitę nepritarė prezidentės siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą Seimas atmetė ir pirmą prezidentės pasiūlytą kandidatą į šias pareigas - Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.