Kaip rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos paskelbti gyventojų pajamų deklaracijų duomenų išrašai už 2016 metus, didžiausią R. Karbauskio, vadovaujančio Seimo Kultūros komitetui, turto dalį sudaro akcijos, vertinamos 9,8 mln. eurų. Jo valdoma žemė verta 3,2 mln. eurų, o patalpų, inžinerinių ir kitokių statinių vertė siekia 1,1 mln. eurų.

Turtingiausias politikas turi daugiau kaip 177 tūkst. eurų santaupų, tačiau ir jo paskolos yra nemenkos. R. Karbauskis deklaruoja pasiskolinęs 593 tūkst. eurų.

Antrasis pagal valdomo turto dydį esantis parlamentaras – opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas – nuo R. Karbauskio atsilieka dešimt kartų. K. Glavecko turtas vertinamas 1,4 mln. eurų. Didžiąją jo dalį sudaro nekilnojamasis turtas, vertinamas 848 tūkst. eurų, žemės sklypai – 144,5 tūkst. eurų. Taip pat šis politikas yra įsigijęs Vyriausybės vertybinių popierių, vertinamų 249 tūkst. eurų.

K. Glaveckas bankuose laiko beveik 112 tūkst. eurų, neturi jokių paskolų.

Valdo meno vertybes, pastatus ir akcijas

Trečiojoje vietoje – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Tadas Langaitis. Jo turto vertė – 1,2 mln. eurų. Didžiąją turto dalį sudaro akcijos, vertinamos 600 tūkst. eurų.

T. Langaitis banke laiko 44,5 tūkst. eurų, dar 78 tūkst. eurų yra pasiskolinęs. Šis politikas deklaruoja ir vieną iš didžiausių suteiktų paskolų – 1,2 mln. eurų.

Kitų Seimo turtingųjų valdomas turtas neperžengia milijono ribos. LVŽS atstovo Viktoro Rinkevičiaus turtas vertinamas 881 tūkst. eurų. Šio politiko nekilnojamasis turtas vertinamas 18 tūkst. eurų, žemė – 92 tūkst. eurų. Politikas turi 74 tūkst. eurų vertės transporto priemonių, o štai jo turimi meno, juvelyriniai dirbiniai ir kitos vertybės įkainotos 580 tūkst. eurų.

V. Rinkevičius turi 33 tūkst. eurų santaupų, o jo pasiskolintos lėšos siekia 130 tūkst. eurų.

Nedaug nuo šio „valstiečio“ atsilieka konservatorius Dainius Kreivys. Jo turto vertė – 851 tūkst. eurų, Brangiausiai vertinami jo valdomi statiniai – 654 tūkst. eurų. Santaupų šis politikas yra sukaupęs 26,5 tūkst. eurų, o pasiskolinęs yra gerokai daugiau 533 tūkst. eurų.

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis turi turto už 638 tūkst. eurų. Didžiąją jo dalį sudaro vertybiniai popieriai – 363 tūkst. eurų, bei nekilnojamasis turtas – 204 tūkst. eurų. Banke konservatorius turi 64 tūkst. eurų, paskolų jis nėra deklaravęs.

Daugiau kaip puse milijono eurų yra vertinamas ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime atstovų Kęstučio Bartkevičiaus bei Kęstučio Pūko, „valstiečio“ Kęstučio Mažeikos bei konservatoriaus Kazio Starkevičiaus valdomas turtas.

Į Seimą atėjo tuščiomis kišenėmis

Visiškai kitokia padėtis – priešingame parlamentarų, iki išrenkant į Seimą nesukaupusių turtų, sparne. Seime dirba trys politikai, kurie deklaravo 2016 metais nevaldę jokio turto. Tai Liberalų sąjūdžio atstovė Aušrinė Armonaitė ir LVŽS frakcijos nariai Rūta Miliūtė bei Robertas Šarknickas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė LVŽS atstovė Agnė Širinskienė deklaravo valdanti turto už 3800 eurų. Kaip nurodoma, 3 tūkst. eurų verta politikei priklausanti transporto priemonė, dar 3,5 tūkt. Eurų politikė laiko banke, o 3,8 tūkst. eurų yra pasiskolinusi.

Kiek daugiau – 11 tūkst. eurų turto – deklaruoja sukaupęs Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius. Visa ši suma – tai politiko santaupos, tačiau jis neturi paskolų.

Politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ iškelta ir Žirmūnų vienmandatėje apygardoje Seimo rinkimus laimėjusi ekonomistė Aušra Maldeikienė deklaravo turto už 13 tūkst. eurų. Ddidžioji turto dalis – meno ir juvelyrikos dirbiniai (10 tūkst. eurų), taip pat 3100 eurų santaupų. Kaip skelbiama, politikė yra pasiskolinusi 16 tūkst. eurų.

Su LVŽS į Seimą patekęs buvęs Šiaulių universiteto Senato narys Arūnas Gumuliauskas turi turto už 18,5 tūkst. eurų. Tiek vertinamas jo valdomas nekilnojamasis turtas. Politikas nedeklaruoja jokių santaupų.

Tarp mažiausiai turto sukaupusių Seimo narių būtų atsidūrusi ir LVŽS atstovavusi Greta Kildišienė. Ši Seimo narė metų pradžioje atsisakė mandato, kilus skandalui dėl jos ryšių su R. Karbauskio valdomu „Agrokoncernu“, taip pat buvusio tyrimo dėl galbūt iš darbovietės pasisąvintų lėšų ir pan.

G. Kildišienės turtas, pagal VMI duomenis, vertinamas 20 tūkst. eurų. Tiek siekė politike pretendavusios tapti moters santaupos.

Turto už tokią pat sumą yra deklaravęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Česlavas Olševski. Šios lėšos – politiko santaupos.

Ne ką didesniu turtu gali pasigirti pirmąją kadenciją Seime dirbantis Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas. Jo turto vertė – 23 tūkst. eurų. Iš jų kiek daugiau kaip 15 tūkst. eurų vertinama turima žemė, 5 tūkst. eurų politikas laiko bankuose. Taip pat S. Gentvilas deklaravo 2,7 tūkst. eurų vertės transporto priemonę.