Dažnas vietinis Alanijoje žino Lietuvą ir mielai bendrauja su kilusiais šio krašto. Tiesa, ilgai nelaukę jie tuoj pat ima vardyti gimtojo miesto privalumus.

Dėl savo istorijos Alanija įtraukta pretendente į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, tačiau istorinis palikimas grožiu ir didybe turi rungtis su miestą supančios natūralios gamtos vaizdiniais.

Šis Turkijos miestas įsikūręs ant nedidelio Viduržemio jūros pusiasalio, Tauro kalnynų papėdėje, tad atvykstantys neretai mėgaujasi ne tik karščiu – vidutinė temperatūra Alanijoje yra 21,4 laipsnis (vasarą, kuri trunka apie 6 mėnesius, laikosi maždaug 30 laipsnių temperatūra, tačiau žiemą ji nukrenta iki keliolikos laipsnių), tačiau ir traukia į kalnus.

Čia gyvenantys tikina, kad vienas didžiausių Alanijos privalumų – nedidelis plotas, tad miestas išsidėstęs itin kompaktiškai. Viską, ko tau reikia, gali rasti netoliese.

Gyvena daugybė skirtingų tautybių gyventojų

Alaniją savo atostogoms pamėgę rinktis ir lietuviai. Nors tiksli statistika, kiek kitų šalių piliečių atvyksta į šį regioną, nėra vedama, aišku, kad kasmet jame apsilanko bemaž 20 tūkstančių mūsų tautiečių.

„Alanija tai ne tik smėlis ir jūra. Mes labai didžiuojamės savo istorija ir gyvenimo būdu. Tai labai ramus miestas. Didžiausias Alanijos turtas – čia gyvenantys žmonės. Jie šypsosi, yra labai laimingi, paslaugūs ir draugiški visiems. Jie didžiuojasi savo kultūra, tačiau čia gyveno daugybės tautybių piliečiai, tad ilgainiui žmonės išmoko sutarti vieni su kitais“, – aiškino Alanijos meras Ademas Muratas Yücelis pridurdamas, kad ir šiuo metu Alanijoje gyvena 69 skirtingų tautybių asmenys. Nuosavus namus Alanijoje turi ir maždaug 300-400 lietuvių.

Įdomu tai, kad čia gyvenantys užsieniečiai yra įkūrę bendruomenę, kurios atstovai reguliariai susitinka su meru ir jam išsako savo poreikius. Jai priklauso ir du lietuviai.

„Visa mūsų infrastruktūra pritaikyta turistams. Dirba daug policijos pareigūnų, valstybinėse ligoninėse gydytojai moka kalbėti keliomis užsienio kalbomis, yra ir privačių ligoninių, jei šis variantas patrauklesnis. Daug dėmesio taip pat skiriame kokybei. Pavyzdžiui, mūsų valioje yra specialistai, kurie tikrina higieną, gyvenimo sąlygas aptarnavimo įstaigose – viešbučiuose, kavinėse ir restoranuose“, – aiškino jis.

Ademas Muratas Yücelis

Kainos šiemet – itin mažos

Mero teigimu, Alaniją kasmet aplanko turistai iš 99 skirtingų šalių. Tiesa, šį kurortą labai vertina ir vietiniai turkai. Jie taip pat atvyksta čia ilsėtis, kai kurie įsigyja ir nekilnojamo turto.

„Didelės šeimos renkasi didelius namus, tačiau dažniausiai žmonės pas mus įsigyja dviejų kambarių butus. Tiesa, paprastai tokie tai nėra tiesiog butas namai. Jie mūsų mieste įrengiami su privačių paslaugų kompleksu. Šalia namo yra baseinas, sauna, automobilių ir dviračių stovėjimo, vaikų žaidimų aikštelės“, – aiškino jis pridurdamas, kad paprastai dviejų kambarių butas kainuoja nuo 40 tūkst. eurų.

A. M. Yücelio teigimu, ir bendros paslaugų kainos Alanijoje šiuo metu nėra didelės.

„Dėl šiuo metu esančios situacijos, dėl turistų iš Rusijos, gandų, kad Turkijoje nebėra saugu, Alanijoje kainos – labai nukritusios. Žmonės siūlo paslaugas, produktus, praktiškai už savikainą“, – dėmesį į tai, kad šiuo metu kaip tik geriausias metas susipažinti su sezoną atidarančia šalimi, atkreipė jis.

Turistų mažėja

DELFI primena, kad Kremlius Turkijos poilsiavietes Rusijos gyventojams uždarė praėjusių metų pabaigoje smarkiai supykęs dėl to, kad lapkritį Turkijos oro pajėgos numušė jos oro erdvę pažeidusį Rusijos bombonešį.

Savo ruožtu rusai buvo bene pagrindiniai Alanijos lankytojai, tad šiuo metu turkai priversti stebėti gąsdinančią statistiką – turistų smarkiai sumažėjo.

Tiesa, vis pasigirsta perspėjimų, kad Turkijoje ilsėtis šiuo metu nesaugu. Dar šiemet šalyje nugriaudėjo ne vienas sprogimas. Tačiau turizmo atstovai tvirtina, kad Alanija – miestas, kuriame panašių įvykių tikrai negali nutikti.

Neigia gandus apie nesaugumą

„Mes gyvename visiškai kitokioje Turkijos dalyje“, – aiškino Alanijos viešbučių asociacijos prezidentas Burhanas Silis.

Jo teigimu, vietiniai čia dažniausiai dirba turizmo srityje, todėl su jokiu priešiškumu turistai tikrai nesusiduria. Priešingai, kiekvienas jų, pasak B. Silio, Alanijoje gali pasijausti labai laukiamas ir svarbus.

„Mūsų mieste – labai griežtos taisyklės, jei kalbėsime apie viešbučių statybų verslą. Be kitų apribojimų viešbučių savininkai turi skirti daug dėmesio saugumui ir tvarkai“, – pasakojo jis.

Burhanas Silis

Patarė, kada atvykti

Paklaustas, kada geriausias metas aplankyti Alaniją, B. Silis sakė, kad nemėgstantiems didelių karščių (liepą termometro stulpelis Alanijoje pakyla ir virš 50 laipsnių ribos) viešėti jis patartų gegužį arba rugsėjį ar spalį.

„Tuomet turistų yra mažiau, kainos taip pat kiek mažesnės, tačiau oras – puikus, jūros vanduo – šiltas, gamta atrodo nuostabiai“, – pasakojo viešbučių asociacijos prezidentas.

Jis taip pat pabrėžė, kad atostogas Alanijoje gali rinktis ypač įvairias algas gaunantys turistai. Minimalus atlyginimas šiame mieste – praktiškai toks pat kaip Lietuvoje, tad ir kainos nėra didelės.

Standartas – 30 eurų dienai

Pigiausius viešbučius Alanijoje galima rasti vos už 100 eurų per savaitę, neretai į šią sumą įskaičiuoti ir pusryčiai.

Tiesa, užsienio turizmo atstovai įspėja, kad kur kas geresnės kokybės galima tikėtis pasiryžus viešbučiui išleisti bent 35 eurus per dieną. Į šią kaina įtrauktas ir „viskas įskaičiuota“ komplektas.

Savo ruožtu Alanijoje gyvenantys lietuviai perspėja nesigundyti itin pigiais pasiūlymais, kur už itin mažą kainą siūloma viskas, ko esą gali norėti. Jų teigimu, geriau kiek pataupyti renkantis viešbutį (aišku, pasitikrinti, kokie atsiliepimai populiariose internetinėse viešbučių patikros sistemose), tačiau daugiau lėšų skirti maistui (nesinaudoti „viskas įskaičiuota“ pasirinkimu, paragauti vietinio maisto mažuose restoranėliuose) ir pramogoms, pažintinėms kelionėms po miestą.

Pigesnė oda, auksas ir tekstilė

„Manau, kad atvažiavus į Alaniją visą laiką sėdėti viešbutyje yra kvaila. Čia yra tiek daug gražių vietų: istorinių, pramoginių. Tikrai yra ką pamatyti ir sužinoti“, – DELFI sakė gidė ir kelionių vadovė Vilija Šalaviejūtė.

Jos teigimu, į Alaniją nemažai lietuvių atvažiuoja ne tik pailsėti, bet ir tiesiog apsipirkti.

„Kiek žmonių, tiek nuomonių, tačiau dažniausiai žmonės Turkijoje perka odą, auksą, trikotažinius gaminius. Tiesa, kokybiška oda, auksas nėra daug pigesni nei Lietuvoje. Tačiau, pavyzdžiui drabužiai – taip, kainuoja ir kelis kartus mažiau. Kai pas mane atvažiuoja draugai, jie atvyksta su tuščiais lagaminais, o grįžta su pilnais“, – šyptelėjo ji.

V. Šalaviejūtė

Kokios kainos?

Alanijoje šiemet minimali alga buvo padidinta, tačiau ji – vos didesnė nei Lietuvoje. Šiuo metu ji siekia 1300 lyrų (407 eurus). Didžioji dauguma turkų Alanijoje ir dirba būtent už tokią ar vos didesnę algą.

Tačiau nereikia pamiršti, kad daugiausiai darbo turkai turi 6 mėnesius per metus. Likusius 6 mėnesius, sakoma, Alanijoje – žiema, tad didžioji dauguma viešbučių ir restoranų užsidaro.

„Todėl ir maisto kainos Alanijoje nėra didelės. Čia galioja diferencijuoto PVM sistema, todėl būtiniausi produktai nėra brangūs. Pavyzdžiui, pupelės. Vietiniai gyventojai gyvena tikrai kukliai. Daugelis jų apsiperka turguje, mėsą valgo labai retai“, – pasakojo V. Šalaviejūtė.

Brangesnė mėsa, pienas ir kuras

Kalbant apie kainas, svarbu žinoti, kad vienas euras yra lygus maždaug 3,2 Turkijos lyroms.

Brangiausiai, kalbant apie maisto produktus, Alanijoje kainuoja mėsa. Maždaug 40-60 lyrų už kilogramą. Tiesa, svarbu prisiminti, kad daugelis turkų dėl religinių sumetimų nevalgo kiaulienos, tad kalbama apie jautieną ir avieną. Vištienos kaina Alanijoje – panaši kaip Lietuvoje.

Brangesni Alanijoje ir pieno produktai, degalai. Pavyzdžiui, dyzelis kainuoja maždaug 4,20 lyrų už litrą, benzinas – 4,78. Brangiau, žinoma, kainuoja ir alkoholis, cigaretės.

Pigios daržovės ir vaisiai

Savo ruožtu daugelis kitų objektų Alanijoje yra pigesni. Ypač pigios daržovės ir vaisiai.

Pavyzdžiui, obuoliai kainuoja nuo 1 iki 2 lyrų, braškės – 3 lyras, pomidorai – 2-3 lyras, agurkai – vos 1 lyrą, paprikos, bulvės, svogūnai ir apelsinai, kartu ir avokadai paprastai parduodami už 1,5 lyras už kilogramą.

Brangesni gali pasirodyti bananai. Paprastai jie kainuoja maždaug 6 eurus už kilogramą. Tiesa, Alanijoje bananai auginami vietoje, tad ir skonis jų – visai kitas.

Pigūs Turkijoje ir įvairūs suvenyrai. Jų kainos paprastai – nuo lyros. Nepaprastai pigūs ir aksesuarai. Pavyzdžiui, auskarai, apyrankės, skarelės.

Nėra brangus ir pragyvenimas

Nėra brangu ir ilgesniam ar trumpesniam laikui apsistoti Alanijoje. Tiesa, turkai mėgsta gyventi erdviai, tad mažiausi butai nuomai yra bent 80 kv. m. dydžio. Paprastai jie – dviejų kambarių, nes čia nėra įprasta gyventi viename kambaryje. Už tokio dydžio butą nuomotojai paprastai prašo nuo 200 eurų per mėnesį.

Tiesa, buto išlaikymas nėra labai brangus. Jei mėgstate šilumą ir kondicionierius neveiks paromis, komunalinės išlaidos per mėnesį sieks 20 eurų.

Savo ruožtu įsigyti nekilojamo turto galima ir už 40 tūkst. eurų. Žinoma, didesnių ir geresnėje miesto vietoje esančių namų kaina neretai siekia ir kelis milijonus eurų.

Klausiame Jūsų – ar teko atostogauti Turkijoje? Pasidalinkite savo patirtimi – į kokį miestą geriausia važiuoti, kiek atostogos jums kainavo, kas sužavėjo, o kas nepatiko? Padėkite dar tik planuojantiems atostogas būti pasiruošusiems! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Turkija“iki gegužės 2 d. ir vienam iš jūsų dovanų įteiksime knygą!