Ketvirtadienį sostinės taryba patvirtino naująją priėmimo į Vilniaus vaikų darželius tvarką. Ji turėtų įsigalioti nuo spalio 1-osios, t. y. ketinantiems leisti vaikus į darželius nuo 2016-ųjų. Tačiau nuspręsta, kad dabar eilėje laukiantiems ir nuo šio rugsėjo į darželius nepateksiantiems vaikams bus teikiama pirmenybė, nauji prašymai guls į eilės galą.

„Buvo pasiūlymas panaikinti dabartinę eilę, panaikinti tas esamas vietas. Bet teisininkai ir Vyriausybės atstovas įvertino, kad gali būti daug teisinių ginčų, nes tėvai turėjo teisėtų lūkesčių“, - BNS sakė už švietimą atsakingas sostinės vicemeras Valdas Benkunskas.

„Tad tos eilės negriauname, tėvai, kurie turi savo vietas, turi pirmumą prieš tuos, kurie naujai registruosis. Ta nauja tvarka visa apimtimi įsigalios po dvejų-trejų metų, kai išsivalys senoji eilė (...). Išskyrus naujas grupes, kurios formuojamos, kuriose atsiranda ir be eilės kriterijai, į vyresnes darželių grupes naujai besiregistruojantieji stovės už dabar laukiančių“, - paaiškino jis.

Esminis pakeitimas bus tai, kad sutapus kelių prašymų visiems prioritetams, didesnę tikimybę patekti į darželį turės nebe anksčiau pateikę prašymus, kaip yra dabar, o vyresni vaikai: pavyzdžiui, dar vietos darželyje negavęs keturmetis turės pirmenybę prieš trejų metų vaiką.

Valdas Benkunskas
Šiai nuostatai dar ankstesniuose posėdžiuose prieštaravo Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje, nurodydamas, kad nuostata gali prieštarauti Konstitucijai, draudžiančiai diskriminaciją dėl amžiaus.

„Mes tai įvertinome, bet nemanome, kad tai nėra diskriminacija. Negavome ir iš Vyriausybės atstovo pagrindžiančių dokumentų, jis tiesiog išsakė nuomonę, bet jos nepagrindė“, - sakė V.Benkunskas.

Kaip ir iki šiol pirmenybė pretenduojant gauti vietą konkrečiame darželyje bus teikiama toje teritorijoje gyvenantiems, t.y. registruotų tėvų vaikams, tačiau jie turės būti registruoti ne trumpiau kaip dvejus metus. Taryba atmetė pirminį siūlymą, kad šis terminas turėtų būti treji metai. Pasak vicemero, toks „sėslumo principas“ yra reikalingas, nes anksčiau į darželius pirmumo teisę įgydavo ir vos išvakarėse toje vietoje registravęsi tėvai.

Registruojantis į sostinės darželius bendrai, pirmenybę prieš kitų rajonų gyventojus turės vilniečiai. Vis dėlto sostinės politikai nusprendė atsisakyti projekte numatyto ketinimo numatyti pirmenybę darželiuose ir Vilniuje oficialiai dirbančių tėvų vaikams.

„Mes tai išbraukėme, nes buvo daug pastabų ir iš Vyriausybės atstovo - faktiškai būtų sunku patikrinti, dirba ar ne. Susisiekėme su „Sodra“ ir su Valstybine mokesčių inspekcija, nėra galimybės keistis duomenimis“, - paaiškino V.Benkunskas.

Dar viena esminė naujovė - kai kurie vaikai bus priimami be eilės. Ši išlyga numatyta, kai šeimoje yra įvaikinti bei du ar daugiau vienu metu šeimoje gimę vaikai. Taip pat vaikai, kurių tėvai dirba Lietuvoje esančiose diplomatinėse atstovybėse, bei vaikai, kuriems Vilniaus miesto vaiko gerovės komisijos nutarimu skirtas privalomas ugdymas.

Be eilės bus priimami ir darželių darbuotojų vaikai, tačiau tik tuomet, jei jie ten dirba ne trumpiau kaip vienerius metus pagal pagrindinio darbo sutartį. Savivaldybė nurodo, kad taip bus išvengta piktnaudžiavimo, kai įsidarbinama fiktyviai ir trumpai.

Pastaraisiais metais priėmimo į darželius tvarka buvo nuolat tobulinama. Tarybai nustačius, kad vaikus į darželius galima registruoti tik tais metais, kai jie bus leidžiami į įstaigą, tiek 2014-ųjų sausį, tiek šiemet sistema strigo, dalis tėvų piktinosi, kad prašymus dėl to pateikė pavėluotai. Šiemet sausio 12-osios vidurnaktį užstrigus registracijos sistemai, visi prašymai buvo anuliuoti, registracija pakartota kovo 25-ąją, nebe vidurnaktį, o 8 val. ryto, tačiau sistema ir vėl veikė su sutrikimais.

Spręsdama vietų trūkumo problemą, Vilniaus taryba ketvirtadienį taip pat nutarė toliau svarstyti 100 eurų kompensacijų lankantiems privačius darželius skyrimą. Tam per metus, skaičiuojama, iš biudžeto prireiktų apie 6 mln. eurų. Nuo rugsėjo, savivaldybės skaičiavimais, privačiose įstaigose galėtų atsirasti nuo keleto šimtų iki 1 tūkst. naujų vietų vaikams.

Šiuo metu, savivaldybės duomenimis, jau pateikta apie 9 tūkst. prašymų dėl vaikų priėmimo į darželius nuo rugsėjo 1-osios, dar 3000 prašymų laukia nuo praėjusių metų.

Kaip BNS sakė savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis, prognozuojama, kad iki metų pabaigos sutvarkius patalpas dviejose įstaigose, iš viso šiemet galės būti priimta iki 6-6,5 tūkst. vaikų. Į valstybinius darželius, anot jo, gali nepatekti apie 5 tūkst. vaikų.

Vilniaus mieste veikia 120 valstybinių lopšelių-darželių, šeši darželiai ir 16 darželių-mokyklų. Juos lanko daugiau kaip 27 tūkst. ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)