Padėtimi Trakuose asmeniškai domisi VRK narys Jonas Udris.

„VRK gautas pranešimas apie tai, kad būryje Trakų rajono apylinkių galimai pažeisti išankstinio balsavimo vokai. Man operatyviai nuvykus ir apvažiavus keletą apylinkių (…), man taip pat įtarimai pasitvirtina. Išankstinio balsavimo metu gautų išorinių vokų plombos yra pažeistos“, - DELFI teigė J. Udris.

Pasak jo, tokių vokų – ne vienas ir ne dešimt.

„Plombos kartą jau buvo atplėštos ir paskui užklijuotos atgal, - konstatavo VRK narys. - Šioje apylinkėje, kur dabar esu, jų yra apie 100. Kitoje apylinkėje, kur buvau apsilankęs, buvo daugiau nei 30, dar kitoje – 13. Skaičiai yra pakankamai nemaži ir galimai reikšmingi.“

Anot J. Udrio, jau priimtas sprendimas įtartinus vokus atsijoti ir jų balsus skaičiuoti atskirai.

„Šie vokai bus skaičiuojami atskirai. Ir matysis, kas viduje. Ar buvo pažeistas vidinis vokas – mes dar nematome“, - sakė VRK narys, neatmesdamas ir galimybės, kad vidiniai vokai buvo ne pažeisti, o sukeisti.

Jei įtartinų vokų matematika parodys, jog ten dominavo vieno kandidato į merus ar vienos partijos naudai atiduoti balsai, VRK gali imtis drastiško sprendimo ir anuliuoti rinkimų rezultatus.

„Jeigu rezultatas bus, švelniai tariant, į vienus vartus, ir matysime, kad tas rezultatas yra tiek didelis, kad gali iš esmės pakeisti rezultatus – (…) panašu, kad gali tekti“, - sakė J. Udris.

Pasak jo, reikšminga įtaka gali būti laikomas ir toks atvejis, kai įtartinuose vokuose atiduoti balsai lems vieno tarybos nario patekimą ar nepatekimą į Trakų valdžią. Tikėtina, kad dėl balsų klastojimo VRK sieks ikiteisminio tyrimo.

„Sprendimą VRK priims per savaitę. Bet duomenys bus žinomi jau šį vakarą. Bet kokiu atveju, visos Trakų apylinkės yra instruktuotos probleminius vokus atidėti į atskirą krūvą ir skaičiuoti atskirai. Esant reikalui, šie vokai gali būti perduoti ir policijai“, - reziumavo J. Udris.