Kad tokiam skaičiui asmenų pateikti įtarimai dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, BNS patvirtino tyrimui vadovaujantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius.

Anksčiau skelbta, kad šeši Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatai Trakuose įtariami pirkę balsus. Vykstant tyrimui, įtariamųjų skaičius išaugo iki 16-kos.

Kovą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdyje paskelbta, kad į teisėsaugos akiratį pateko į Trakų rajono savivaldybės tarybą jau išrinkti Inesa Kurpiuvienė ir Andrejus Prokofjevas bei į kandidatų sąrašą įrašyti Artūras Lebedis, Zofija Abeciūnienė, Michailas Černiavskis ir Vidmantas Gaidukas.

Prokuroras L.Kuprusevičius BNS sakė, kad tarybos nariai I.Kurpiuvienė ir A.Prokofjevas ir dabar yra tarp įtariamųjų.

„Kiti irgi partijos nariai, draugai, pažįstami, kurių prašė papirkti rinkėjus“, - BNS sakė prokuroras.

Policijos pareigūnai dėl balsų pirkimo jau apklausė šimtus liudytojų. Bylos duomenimis, rinkėjų balsai buvo perkami ir už 5 eurus, ir už vaišes, ir už alkoholinius gėrimus.

Kada bus baigta byla, prokuroras prognozuoti nesiryžo.

Kaip skelbta, įtariamųjų namuose, automobiliuose, kitur atliktos kratos, rasta išankstinio balsavimo kvitų, kad konkretus rinkėjas balsavo iš anksto, įvairių užrašų su sumomis, pavardėmis.

Be to, pas tris kandidatus - A.Černiavskį, A.Lebedį ir Z.Abeciūnienę - aptikta, įtariama, nelegaliai laikomų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų. Jus dabar tiria ekspertai.

Per kratas rasta ir galbūt netikrų pinigų, tačiau gali būti, kad jie nebuvo skirti leisti į apyvartą, o įtariamieji norėjo juos panaudoti vaidinime, kuriame dalyvavo. Pareigūnai linkę tikėti šia versija.

Birželio 7 dieną Trakų rajone įvyko pakartotiniai rinkimai į savivaldybės tarybą. Pakartotinių rinkimų prireikė, kai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimus pripažinusi šiurkščiais, VRK panaikino rinkimų rezultatus. VRK duomenys rodo, kad per pakartotinius rinkimus I.Kurpiuvienė gavo 485 balsus, o A.Prokofjevas - 466. Jie išrinkti į savivaldybės tarybą.