Kitą dieną po laidotuvių moteris su su dviem vaikais ir keliais artimaisiais nepasitraukia nuo sūnaus kapo. Visas jaunuolio svajones ir planus nubraukė žinomo Biržų veikėjo Dainiaus Miliuko paleista kulka. Aukos mama įsitikinusi – jos vaikas buvo nužudytas visiškai atsitiktinai.

Nesitraukia nuo kapo

Biržų Liepos gatvės kapinėse ramu. Kartais tyla pertraukia iš šulinio traukiamo vandens garsas – keli artimieji laisto ant savo artimųjų kapų augančius augalus.

Vienas kapas iškart patraukia dėmesį. Ne dėlto, kad jis nuklotas baltomis, dar nuvysti nespėjusiomis gėlėmis. Dėmesį patraukia grupė žmonių. Tai Dariaus šeima – mama, sesė, brolis, močiutė, kiti artimieji ir net keturkojis augintinis. Visi jie dar negali atsitokėti po šoko, kai praėjusį šeštadienį Biržų centre buvo nušautas jaunuolis – sūnus, brolis, anūkas.

Dariaus, kuris itin mėgo ir rimtai užsiėmė šaudymo sportu, sesė prie kapo stovi apsikabinusi mamą. Abi žiūrėdamos į kapą sunkiai sulaiko ašaras.

„Esame šoke, net nežinau, ką galėčiau pasakyti“, - sunkiai žodžius renka Dariaus mama. Kita vertus, sunku net ir kažko paklausti, matant Dariaus artimųjų skausmą patyrus tokią nelaimę ir netektį.

Atsitiktinė auka

Biržų centre sutinku tris jaunuolius, kurie laukia užsakyto maisto prie vienos iš kebabinių. Jų amžius panašus, kaip ir Dariaus.

Vaikinai teigia iš matymo žinoję Darių. Pasigirsta kalbų, kad Darius galbūt buvo susijęs su Biržuose siaučiančiomis banditų gaujomis. Tačiau patys biržiečiai – visi iki vieno kalbinti – tai neigia.

„Jis buvo ramus, geras vaikinas. Tikrai nebuvo susijęs su jokiomis grupuotėmis. Žinau, nes mano sesė su juo mokėsi vienoje klasėje“, - DELFI pasakoja Biržų centre sutikti vaikinai.

„Tikrai nemanau, kad jis buvo kažkaip susijęs su nusikaltėliais. Jis tiesiog tapo atsitiktine auka. Tai yra baisu“,-DELFI teigia apie Biržų banditus atvirai prabilęs šio krašto ūkininkas Romualdas Misevičius.

„Jis buvo smulkus, panašus į brolį (moteris rodo į prie kapo esantį kitą sūnų- DELFI), tik gal šiek tiek stambesnis. Jie buvo tik vaikai“, - sunkiai žodžius renka sūnų praradusi mama, kuri iki skaudžios netekties augino keturis vaikus.

Kūną rado mama

Dariaus mama prisimindama tragiškus praėjusio šeštadienio vakaro įvykius pasakoja, kad Darius su draugu išsiruošė aplankyti netoliese gyvenančias drauges. Vėliau vaikinai planavo pasportuoti stadione, kuriame įrengti lauko treniruokliai.

Grįžtant namo prie vaikinų prisikabino D. Miliukas. Pirminiais duomenimis, privažiavęs prie nepilnamečių automobiliu BMW, D.Miliukas įsakė jiems gultis ant žemės, tačiau šie nepakluso ir puolė bėgti, o sužvėrėjęs vyras iš kovinio pistoleto „Makarov“ ėmė į juos šaudyti.

Jaunesnis, vos 15 metų sulaukęs Dariaus draugas, rikošetu atšokusios kulkos buvo sužeistas į lūpą, spėjo pabėgti ir pasislėpti bendrabučio laiptinėje.
„Gerai, kad jie bėgo – gal šiandien turėtume du lavonėlius“, - sako Dariaus mama.

Mama sūnaus ieškojo iki išnaktų. Tačiau nerado. Vos prašvitus moteris vėl leidosi į paiešką.
Mama negyvą sūnų rado po vienu iš Maironio gatvės daugiabučio balkonu. Vaikinui į pilvo sritį pataikiusi kulka kūną perskrodė kiauriai.

„Ir naktį ėjome Maironio gatve, tačiau nepastebėjome... Buvo tamsu“, - prisimena moteris.

„Nubudau ryte ir pamačiau, kad mūsų namas apjuostas policijos STOP juosta. Net nesupratau, kas vyksta. Tik vėliau sužinojau, kad čia rastas negyvas vaikinas. Gal jis bandė slėptis mūsų laiptinėje? Gaila, kad laiptinės duryse įmontuota kodinė spyna... Gal būtų spėjęs pasislėpti?“, - svarsto garbaus amžiaus Maironio gatvės daugiabučio gyventoja.

Dariaus mama prisimena gyvo likusio Dariaus draugo žodžius, kad D. Miliukas išpuolio metu buvo neblaivus arba paveiktas narkotikų.

„Pasakojo, kad akys buvo išvirtusios... Girdėjau, kad tuo metu D. Miliukas dalyvavo krikštynų šventėje“, - DELFI sakė Dariaus mama.

Praėjusį pirmadienį D. Miliukas pats pasidavė policijos pareigūnams. Jam skirta maksimali, trijų mėnesių suėmimo kardomoji priemonė. Jei bus pripažintas kaltu, D. Miliukui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.