Tai DELFI patvirtino Tautos prisikėlimo partijos lyderis A. Valinskas.

„Jis yra ilgametis Kultūros ministerijos Lietuvos kultūros ir meno tarybos narys, be to, jis yra puikus komandos žmogus ir, manau, kad tikrai yra tinkamesnis vadovauti šiai sričiai už prieš tai buvusį ministrą, kurio asmeninės savybės ir darbinės, deja, pasirodė ne visai tinkamos šioms pareigoms užimti“, - pirmadienį sakė „prisikėlėlių“ vadovas, kalbėdamas apie D. Staponkaus pranašumus prieš dabartinį ministrą Remigijų Vilkaitį.

Naujasis siūlomas kandidatas į ministrus yra baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno aspirantūrą, dainuoja Lietuvos operos ir baleto teatre, dirba Muzikos ir teatro akademijoje.

Nacionaliniame operos ir baleto teatre kandidatas į kultūros ministrus debiutavo Marullo vaidmeniu Giuseppe Verdi operoje „Rigoletto“, taip pat dainavo Vytauto Klovos operoje „Pilėnai“. „Prisikėlėlių“ atstovas taip pat yra kūręs vaidmenis operose „Ugnis ir tikėjimas“, „Vindzoro šmaikštuolės“, Žydė“, „Linksmoji našlė“, „Sevilijos kirpėjas“, „Eugenijus Oneginas“.

Kandidatas į kultūros ministrus skelbia mokantis vokiečių, rusų, italų ir prancūzų kalbas.

D.Staponkus: apie darbus kalbėsiu, jei patvirtins vadovai

Klausiamas apie būtinus atlikit darbus kultūros srityje, D. Staponkus plačiau komentuoti nenorėjo – pasak jo, pirmiausia „prisikėlėlių“ pasiūlytą kandidatą turi aptarti premjeras, prezidentė bei koalicijos partneriai, o tuomet esą bus galima kalbėti apie būsimas permainas arba iniciatyvas.

„Kol kas aš esu tik kandidatas, tad apie kažkokius darbus dar anksti kalbėti. Nes mes kalbėsime apie tai, ko nėra. Kai bus, tada ir bus kita kalba, kol kas aš esu tik kandidatas“, - DELFI sakė D. Staponkus.

„Jeigu tvirtins, bus dekretas, tai tada sužinosite daug plačiau ir išsamiau, o kol kas aš nieko neturiu komentuoti“, - pridūrė kandidatas į ministrus.

Pasiteiravus, dėl kurių priežasčių nutarė keisti savo veiklos sritį ir operinį dainavimą bei pedagoginį darbą išmainyti į galimą darbą Vyriausybėje, „prisikėlėlis“ buvo nekonkretus: pasak D. Staponkaus, gavęs pasiūlymą jis stipriai abejojo, „turėjo nemigo naktį“, bet galiausiai sutiko būti siūlomas į šį postą.

„Yra tokia situacija, kai norisi pokyčių kažkokių“, - teigė D. Staponkus, bet nesutiko patikslinti, kas šiuo metu kultūros politikos srityje yra blogai ir ką reikėtų keisti. Jis teigia, kad esant prezidentės ir premjero palaiminimui, bus dirbama remiantis esama Vyriausybės programa bei šalies vadovės nubrėžtomis gairėmis.

Kandidatas taip pat nenorėjo plačiau išsakyti savo nuomonės apie mokesčių politiką, taikomą meno kūrėjams.

A. Valinskas kandidatūrą atsiėmė po išpuolių prieš prezidentę

DELFI primena, kad A. Valinskas prezidentės D. Grybauskaitės nuomonę dėl jo netinkamumo į kultūros ministrus pavadino „įskaudinta“ ir „bobiška“. Kiek anksčiau šalies vadovė sakė, jog A. Valinsko kandidatūros į kultūros ministrus netvirtins, nes jis neturi visuomenės pasitikėjimo.

„Frakcija laikosi nuomonės, kad mes turėtume sulaukti ne kažkokios įskaudintos, bobiškos nuomonės, o oficialių valstybės vadovės argumentų, nes kol kas mes nieko kito negirdime“, - penktadienį DELFI sakė A. Valinskas.

„Tai buvo sąmoningai padarytas veiksmas, iššaukiant ugnį į save parodyti, kokia situacija ir kaip einama autokratinio, autoritarinio režimo link, nes valdymo stilius yra toks, – jau šeštadienį kalbėjo „prisikėlėlių“ lyderis, patikinęs, kad šalies vadovės atsiprašyti neketina.

Sekmadienį buvo viešai paskelbta, kad premjeras A. Kubilius po A. Valinsko pareiškimų apie prezidentę nebeketina teikti jo kandidatūros į kultūros ministrus. Tą pačią dieną politikas pranešė atsiimąs savo kandidatūrą.

Remiantis Konstitucija, ministrą premjero teikimu skiria ir atleidžia šalies prezidentas.

Šiuo metu kultūros ministro pareigas eina anksčiau Tautos prisikėlimo partijos į šias pareigas deleguotas R. Vilkaitis. Jo atstatydinimą inicijavo patys „prisikėlėliai“. Vienintelis viešai išsakytas argumentas – nepakankamas bendravimas su partija ir jos frakcija.

Pagal keturių partijų koalicijos sutartį Tautos prisikėlimo partija į ministrus gali deleguoti du savo atstovus – aplinkos ir kultūros ministrus.

Valdančią koaliciją sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga bei Tautos prisikėlimo partija.

A.Kubilius: D.Staponkaus gerai nepažįstu

Premjeras Andrius Kubilius neskuba pritarti Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos siūlomai Deivido Staponkaus kandidatūrai į kultūros ministro postą ir ragina įsiklausyti į kūrybinės bendruomenės pasiūlymus.

ELTA primena, jog, kultūros veikėjų nuomone, tinkamiausia kandidatė į kultūros ministres būtų ambasadorė Ina Marčiulionytė.

"D. Staponkų nelabai pažįstu, nors tai ir žinomas menininkas, tarsimės su koalicija", - sakė A. Kubilius pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo.

Ministras pirmininkas "įdomia" vadina situaciją, susidariusią svarstant kandidatūrą dėl kultūros ministro posto.

"Ketvirtadienį teko perduoti prezidentės nuomonę, penktadienį po pietų A. Valinskas nelabai išmintingai ir kultūringai, bet garsiai pagalvojo. (...) Manau, būtų verta įsiklausyti į kūrybinės bendruomenės mintis", - dėstė A. Kubilius.