Į šį klausimą kol kas nė vienas sutuoktinių tikslaus atsakymo nepateikė. Tuo metu žurnalistai kelia įvairiausias versijas – nuo nesuderinamo sutuoktinio požiūrio, iki B. Pitto fizinio ir psichologinio smurto prieš vaikus, neištikimybės, piktnaudžiavimu alkoholiu ir priklausomybės narkotikams.

Tuo metu psichologas Tomas Lagūnavičius, paklaustas, kodėl paprastai skiriasi tobulomis aplinkinių laikomos poros, aiškino, kad tvirti santykiai yra paprasčiausia anomalija – iš savęs reikalaujame per daug.

Gyvena ne dabartimi, o ateitimi

„Kai susikuria poros, jos turi pirminį planą, kaip gyvens. Visos poros iš tiesų, gyvena ne dabartimi, o ateitimi. Tačiau kai šiandien kažką darai, nebūtinai pasieksi rytojų, kurio nori.

Manau, kai susituokė B. Pittas ir A. Jolie, B. Pittas neplanavo turėti krūvą svetimų vaikų, kuriuos reikės auginti, kęsti visokias žmonos depresijas, liūdesį ir pan. Kai ta kasdienybė, į kurią tu nyri, pradeda neatitikti tavo įsivaizduojamos, natūralu, kad kyla pyktis. Tą patį galima pasakyti ir apie A. Jolie – ji irgi nesitikėjo, kad jis gers, galbūt vartos narkotikus, kaip skelbiama, nepakęs vaikų išdaigų.

Kitaip sakant, ateina metas, kai rytojaus, kurį įsivaizdavai, nepasieki, svajonės subyra. Žmonės nebemato prasmės būti vienas su kitu“, – aiškino T. Lagūnavičius.

Smurtas prieš vaikus

Naujausiomis žiniomis, lemtingas momentas, išskyręs aptariamą garsią porą, buvo B. Pitto išsišokimas privačiame lėktuve. Los Andželo policijos pareigūnai ir vaikų globos tarnybos aiškinasi, ar juos pasiekusi informacija apie tai, kad aktorius „prieš savo vaikus naudojo fizinį ir psichologinį smurtą“, yra teisinga, skelbia „The Daily Mail“.

TMZ praneša, kad būtent šis incidentas, įvykęs praeitą trečiadienį, paskatino A. Jolie jau kitą dieną paduoti skyrybų dokumentus, esą abu sutuoktiniai buvo dėl to apklausti.

Paklaustas, ar toks sutuoktinio elgesys gali būti rimtas pretekstas skyryboms, ar vis dėlto laidoti santykius dar per anksti ir tai galima išspręsti, T. Lagūnavičiaus aiškino, kad, visų pirma, reikia tiksliai apibrėžti apie kokį smurto lygį kalbama.

„Ar jis pagauna vaiką ir 10 minučių lupa diržu, ar sėdi apsvaigęs nuo alkoholio, o priėjusį atstumia ranka, tačiau yra pasekmės, nes vaikas sveria 10, o vyras – 70-80 kg. Reikia tiksliai suprasti smurto sąvoką – tai kai asmuo tikslingai, blaivaus proto, atlieka tam tikrus veiksmus, norėdamas kažką „pastatyti į vietą“. Jei yra taip, tai pakankamai pavojinga situacija, bet jei yra kitaip, galima galvoti, bandyti spręsti“, – aiškino jis.

Tomas Lagūnavičius

Kodėl pratrūksta vyrai?

Anot psichologo, nereikia pamiršti ir to, kad besikuriant šeimai kiekviena pusių nori dominuoti ir gyventi pagal jam teisingai atrodantį scenarijų.

„Aš manau, kad A. Jolie, ypač santykių pradžioje, aiškiai primetė savo gyvenimo scenarijų, o B. Pitto reakcija yra natūrali. Jei tu savęs nerealizuoji (prarandi mačo savyje ir panašiai), ieškai, kaip galėtum tai kompensuoti – alkoholiu, narkotikais, kitomis merginomis. Nekaltinu A. Jolie, jokiais būdais, bet iš to, kas matyti, aišku, kad šeimoje ji pakankamai dominuojanti“, – pastebėjo T. Lagūnavičius.

Jo teigimu, kilus interesų konfliktui neretai imama manipuliuoti – esi toks ir anoks, todėl iššaukiami ir atitinkami partnerio veiksmai.

„Bet kuriame žmoguje galima iššaukti agresiją. Pavyzdžiui, imu mušti Jūsų vaiką. Galite būti visiška pacifistė, bet natūraliai tapsite agresyvi. Manau, kad, kai pernelyg nelaukiant sutikimo, A. Jolie atveda 1, 2, 3 vaiką, B. Pittas ima galvoti, kas čia vyksta, kodėl ji taip elgiasi? Iš pradžių gal bando taikytis – viskas gerai, kaip nors, bet vieną dieną žmogus nutrūksta. Kodėl? Nes negauna to, ko nori. Anksčiau ar vėliau viskas tiesiog ima byrėti“, – konstatavo jis.

B. Pittas aiškina norintis pasitaisyti dėl žmonos ir vaikų

Ir iš tiesų neseniai pasirodė ir informacija, kad B. Pittas „pasisiūlė gydytis nuo priklausomybės narkotikams ir alkoholiui“.

„Taip, jis geria ir rūko žolę. Taip, jie pykstasi, jam tenka pakelti balsą. Bradas puikiai žino, kad turi spręsti šias problemas ir nori pasitaisyti – dėl žmonos ir vaikų“, – žiniasklaidai sako vienas šaltinių.

Tačiau jo teigimu, B. Pittas – atsidavęs tėvas, kuris jokiais būdais nesukeltų pavojaus nei žmonai, nei vaikams“, tačiau Angelina „nusprendė sugriauti jo reputaciją“ ir „elgiasi kaip tikra pamišėlė“.

Pasigirdo ir versijų esą žymiąją porą išardė nauja B. Pitto meilė – keturiasdešimtmetė prancūzė aktorė Marion Cotillard. Tačiau ši paskelbė apie savo nėštumą bei paneigė gandus apie romaną.

Tuo metu T. Lagūnavičius aiškino, kad yra daugybė būdų, kurių griebiasi nesugebantys išspręsti santykių problemų. Vieni jų – drastiški, kiti galbūt lengviausiai pasiekiami ir dar pakankamai visuomenės toleruojami.

„Tačiau jei žmogus jau kitaip ima jausti malonumą, grįžti prie senų įpročių praktiškai neįmanoma. Paragavai heroino, paragavai naujos merginos, kuri kitaip kvepia, jaudina tave, grįžti nebegali. Gali bandyti tai daryti dėl socialinio spaudimo, bet, viskas, tu jau narkomanas, nes patirties neištrinsi“, – susimąstyti ragino jis.

B. Pittas su šeima

Pašėlusi ir laukinė tapo solidžia mama

„Galiausiai yra ir nuobodulys – na, kiek gali su ta pačia ir ta pačia. Aišku, tai skamba žiauriai, bet taip yra, žmonės nori įvairovės. Žiauri ir statistika – daugiau nei pusė santuokų išyra, 90 proc. vyrų ir 60 proc. moterų yra neištikimi, tokie duomenys Europoje“, – tikino psichologas.

Diskutuojama pasaulio žiniasklaidoje buvo ir apie A. Jolie ir B. Pitto vertybinių sistemų išskyrimą, jauduliuko šeimoje trūkumą.

„Kai Angelinai 2013 metais atlikta mastektomija, jai svarbiausia tapo jos sveikata ir pats gyvenimas. Pasikeitė jos vertybių sistema. Vieną akimirką ji tiesiog ėmė ir atsidūrė savo motinos kailyje – ji nebebuvo ta pašėlusi, laukinė ir linksmybes mėgstanti moteris, kokia buvo anksčiau. Ji į viską pradėjo žiūrėti rimčiau, “, – aiškino vienas šaltinis „Daily Mail“.

A. Jolie motina Marcheline Bertrand, kuri 2007 metais mirė nuo kiaušidžių vėžio, anot bičiulių, visada buvusi žmogus, daręs jai didžiausią įtaką.

„Bradas labai ją palaikė, norėjo ir buvo šalia, todėl jie nusprendė oficialiai įteisinti savo santykius – tiek dėl savęs pačių, tiek dėl šešių atžalų. Jie norėjo, kad vaikai jaustųsi saugūs žinodami, kad jų tėvai įsipareigoję vienas kitam, nes motinos sveikatos problemos jiems buvo labai sunkus išbandymas“, – pasakoja šaltinis.

Deja, neilgai trukus po vedybų situacija pradėjo keistis.

Tiesiog įgriso ramus ir tylus gyvenimas?

„Angelina nebenorėjo gaišti laiko menkaverčiams dalykams. Bradas manė, kad svarbu gyventi visavertį gyvenimą, tačiau, bėgo mėnesiai, o Angelina kuo toliau, tuo labiau atsiribojo. Svarbiausiais jos gyvenimo autoritetais tapo vaikai ir darbas JT. Angelinai tapo nebeįdomūs projektai, galėję ją atitolinti nuo vaikų ir namų. Bradą ir toliau žavėjo kelionės, nuotykiai ir šlovė – tai, kas pirmiausia jį ir sužavėjo, kai sutiko būsimąją žmoną“, – sako šaltinis.

Anot bičiulio, tokia pati esą buvusi ir B. Pitto skyrybų su Jennifer Aniston priežastis – „jam tiesiog įgriso ramus ir tylus gyvenimas“.

„Kai buvo kartu su Jennifer, būtent Angelina buvo tas jaudulys, kurio jam stigo gyvenime. Kai Angelina pasikeitė ir surimtėjo, Bradas nusivylė“, – teigia šaltinis.

Šaltiniai iš poros aplinkos vis viešai pranešdavo ir, kad Angelina nevengdavo Bradui iškelti pavydo scenų bei skandalų, po ko krisdavo į depresiją, netekdavo svorio (kritiniu momentu ji tesvėrė 35 kg), baugindama visuomenę nuotraukomis, kuriose akivaizdžiai matydavosi išsekęs kūnas.

Angelina Jolie

Kaip į krizę reaguoja vyrai, o kaip moterys?

Savo ruožtu T. Lagūnavičius įsitikinęs – nereikia pirštu baksnoti liūtui į nosį. Kitaip tariant, provokuoti vyro, o paskui skųstis, kad jis „įkando“.

„Krūva vaikų, labdaringa veikla, jai anoreksija, jai depresija, o jis žiūri į ją tokią visą. Yra šimtai dalykų, ko vyrai nori iš moterų, bet svarbiausia – pagarbos sau ir būti gerbiamas viešumoje. Jis nori dėmesio sau, nori jausti džiaugsmą. Jei jis viso to negauna, jaučiasi kaip aklys, kuris dirba, gauna pinigus, tvarko reikalus ir jokio atlygio? Kam jam to reikia?

Tuo metu moteris dažniausiai niekuomet tiesiogiai nepasakys: „Žinai, aš tavęs nebemyliu, nebenoriu mylėtis su tavimi, tu man nepatinki“. Ji tiesiog užsiims labdara, draugėmis, vaikais arba tipo susirgs.

Savo ruožtu vyras į tai reaguoja 4 būdais: arba agresija, arba depresija, arba apsiribojimas, arba ima veikti – susiranda kitą“, – dėstė psichologas.

Įvardijo pagrindinę bėdą: šeima dabar yra anachronizmas

Anot T. Lagūnavičiaus, gyvenimas poroje iš esmės yra absoliučiai dirbtinas dalykas, mums primestas, o ne natūraliai susiformavęs.

„Pirma, gyvenimas atskirai poromis susiformavo tik penkiasdešimtaisiais metais. Prieš tai vyravo išplėstinės šeimos gyvenimo būdas – vienoje vietoje ir seneliai, ir tėvai, ir vaikai, anūkai. Antra, išnyko tiesioginis turto perdavimas, nustojo galioti prievolė išlaikyti tėvus jiems pasenus – imtos mokėti pensijos ir panašiai. Trečia, apie partnerystę visi kalba. Jei gyventi poroje būtų natūralu, nebūtų 50 proc. skyrybų rodiklio. Dabar visi galvoja, kaip išsaugoti tą nenatūralumą, einama pas psichologus, daroma dar kažkas.

Vandenį galima suplakti su sviestu, bus margarinas, bet kai šiek tiek pašildysi, riebalai ir vanduo atsiskirs. Praktiškai, anachronizmas yra šeima, jei žiūrėtume iš dabartinės socialinės situacijos ir istorinės perspektyvos. Todėl poros ilgai ir negyvena“, – kokia yra pagrindinė problema, įvardijo jis.

Pasak psichologo, anksčiau suvokti porą buvo labai paprasta. Žmona buvo tarsi vyro nuosavybė, turinti aiškią funkciją.

„Kai tai buvo turtiniai santykiai, kai žmona buvo darbo jėgos ir gimdymo mašina, santykiai buvo labai aiškūs. Vyrai labai prižiūrėdavo savo žmonas, nes jei to nedarytų, nebūtų kam žemės dirbti. Tuomet egzistavo tokie aiškūs buitiniai santykiai. Be to, kuo daugiau tavo gentyje yra mergaičių ir berniukų, tuo daugiau galimybių tau išgyventi, nes nugalėdavo tie, kurie turi daugiau karių. Dabar viso to nėra, tai nebėra aktualu. Kiekvienas šią dieną yra individualus, visi tie ekonominiai ir genties ryšiai išnyko, todėl šeima kaip institucija miršta“, – aiškino jis.

Vaikai – investicija, kuri nebeatsiperka

Tačiau iki šiol gajus pripratimas, kurti šeimas mus skatina ir įvairios ideologijos, tikino T. Lagūnavičius.

„Kai tenka konsultuoti, labai įdomu, mamos klausia: „Ką tu pakabinai?“, ne ką įsimylėjai, o ką pakabinai. Tas pats ūkinis požiūris – turtingas ar neturtingas, mažas ar didelis, perspektyvus ar ne. Net mamos vaikų klausinėja pragmatiniame lygmenyje“, – stebėjosi psichologas.

Jo teigimu, ir tai, iš dalies, yra suprantama, nes vaikas, iš esmės, yra brangus malonumas. Anot T. Lagūnavičiaus, Prancūzijoje skaičiuota, kad išauginti vaiką iki pilnametystės kainuoja vidutiniškai apie 100 tūkst. eurų. Tad į atžalą dabar žiūrima kaip į investiciją.

„Tačiau dabar ta investicija visiškai neatsiperka – jis išvažiuoja, sukuria savo šeimą, tėvais nesirūpina. Tavimi rūpinasi mama Valstybė, „Sodra“. Todėl žmonės ir galvoja, kam gyventi kartu, kam gimdyti vaikus?“, – sakė T. Lagūnavičius.

1977 metų Angelinos Jolie šeimos nuotrauka

Plinta nauji santykių modeliai: kaip gyvena trečdalis Niujorko?

Ir tai ima veikti požiūrį į santykius, tikino jis. Tarkime, Niujorke esą yra maždaug 28 proc. jaunų žmonių, kurie gyvena vadinamosiose savaitgalio šeimose.

„Tai atrodo taip – Jūs vedėte, bet gyvenate savo bute, o tas žmogus – taip pat savo. Jūs susirašinėjate žinutėmis, susitinkate šeštadieniais, romantiškai pavakarieniaujate, permiegate ir vėl išsiskirstote į savo namus. Sekmadienį reikia pailsėti, nes pirmadienį – į darbą. Visi rūpinasi savimi“, – apie naują santykių modelį pasakojo T. Lagūnavičius.

Jo teigimu, suvokimas, kad du asmenys gyvens kartu iki gyvenimo galo ir augins 6 ar 10 vaikų, yra visiška atgyvena, egzistuojanti gal tik skurdžiose šalyje, kur sutuoktiniai kartu gyvena iš ekonominių paskatų, arba ten, kur stipri ideologija.

„Tad skyrybos yra normalu, o vaikai turi priprasti prie to, kad reikės gyventi su 5 tėčiais ar 6 mamomis. Tačiau tai yra gerai, nes tu užmezgi daugiau socialinių ryšių, galbūt vienas iš tų tėčių tau padės padaryti gerą karjerą ateityje. Viskas gerai. Nesinervinkite“, – šmaikštavo psichologas.

Ką daryti ištikus krizei

Paklaustas, ar įmanoma kaip nors įveikti panašias santykių krizes, ar T. Lagūnavičius aiškino, kad kaip rimtas psichologas jis, žinoma, pataria bandyti, spręsti, stengtis, tačiau kaip Tomas turi vieną patarimą – „baikit bajerius ir susiraskit kitą“.

„Visi konsultavimai nukreipti į tai, kad jei jau nėra jausmų, padarykime kokius fokusus, suvaidinkime, tarkime, santechniką su med. sesele. Tačiau tai ir yra visa problema – tai vaidyba. Žmogus nori tikro kaifo, o ne suvaidinto. Jis eina vakare į klubą, sutinka jauną merginą, jis jaučiasi puikiai. Ji irgi nori naujo vyro, bet varto akis ir bando visokiais būdais neatsakyti tiesiogiai į klausimą.

Jei jau užgeso, ugnies neužkursi, endorfinų neužkursi. Kai jauti meilę, veikia vieni hormonai, kai jausmai užgęsta – kiti, mūsų vadinami prisirišimu. Tačiau kiek jų bevartosi, niekada to paties efekto nepajusi.

Kitaip tariant, įsivaizduokite, iš pradžių skanu ir avižinis sausainis, bet jis vis tiek nėra šokoladinis tortas su ledais. Jei tu ant to avižinio sausainio užpilsi uogienės ar uždėsi šokolado, jis vis tiek niekada nebus tortas, kokie yra pirmieji pažinties momentai. Aišku, gali aiškinti, kad nori gyventi sveikai (būti ištikimas) ir vis valgyti tuos avižinius sausainius, kai kurie žmonės taip ir gyvena, bet pažiūrėkite į jų veidus – esą susikaupę, bet iš tiesų liūdni. Jie negavo torto“, – sakė T. Lagūnavičius.

Angelina Jolie ir Bradas Pittas

Komentuoja kukliai

DELFI primena, kad rugsėjo 19 d. A. Jolie pateikė skyrybų su B. Pittu prašymą, remdamasi nesuderinamais partnerių požiūriais.

Garsioji aktorė prašo visiškos 6 poros vaikų globos, palikdama B. Pittui teisę matytis su jais. Taip pat žinoma, kad aktorė neprašo iš vyro jokios finansinės pagalbos vaikų išlaikymui po skyrybų.

„Šis sprendimas priimtas rūpinantis šeimos sveikata. Ji nedarys jokių viešų pranešimų ir prašo jos šeimos netrukdyti šiuo nelengvu laikotarpiu“, – pranešė aktorės advokatė.

Tuo metu informacijai apie skyrybas pasklidus viešoje erdvėje Bradas Pittas išplatino trumpą pranešimą: „Aš labai gailiuosi, tačiau taip bus geriau vaikams“

Nuo aktorių šeimos namų Holivude visą parą nesitraukia fotografai, budi ir gausios policijos pajėgos.