Atsako psichologė Rūta Bubelienė:

- Bet kokia sekta, ponia Vanda, atrodys pavojinga, nes pats šis žodis krikščioniškai auklėtam žmogui turi ryškų neigiamą atspalvį. O jūs, kaip supratau, būtent tokia, jei šaukiatės Viešpaties vardo... Bet gal šįkart be reikalo? Kad nekrūpčiotumėte dėl kol kas tariamo pavojaus, žodį „sekta“ įsivaizduokime kabutėse: juk nei jūs, nei aš nežinome, apie ką šneka. Bet sužinoti iš sūnaus šį dalyką verta. Mat „sektos“, kurios šiaip jau vadinamos religiniais judėjimais, grupėmis ar bendruomenėmis, gali būti tradicinės ir naujos (netradicinės). Tradicinė religinė bendruomenė – ta, kuri pripažįstama valstybėje ir įregistruojama. Netradicinės – tos, kurios lieka nelegalios: būtent dėl pastarųjų verta sunerimti, bet neprarandant proto.

Tokios „sektos“ narys gali tapti savotiško psichologinio eksperimento auka. Sektų vadovai naudoja praktikas ir metodus, kuriuose visada yra psichologinės įtaigos, psichoterapijos. Tuo jie užsiima be tinkamo išsilavinimo, sertifikato ir žinių, dar blogiau – be atsakomybės ir įsipareigojimų tam tikrai mokyklai ar tradicijai. Todėl pakliuvęs į jų įtaką jaunas žmogus gali ne „prašviesėti“ ar „atsiversti“, o tapti bandomuoju triušiu. Ir jei jis – nestabilios psichikos, pasekmės gali būti liūdnos.

Kitas dalykas, kurį laikyčiau pavojingu, ypač nebrandžiam protui ir nepatyrusiai sielai, yra akivaizdus arba paslėptas melas, manipuliacijos. Kai kurios naujosios religinės grupės prisistatydamos akiplėšiškai meluoja, dedasi tuo, kuo nėra. Panašiai meluoja prekybos agentai, siekiantys įpiršti mums abejotinos kokybės prekę ir iš to pasipelnyti.

Deja, daugumos „sektų“ vadovų slepiami motyvai yra lygiai tokie pat menki. Tai mažiausia, ką jums, ponia Vanda, būtina žinoti apie „sektas“: labiau verta nuoširdžiai ir taktiškai pasidomėti savo vaiko sielos reikalais. Akivaizdu, kad ten – ne viskas gerai. Sektantišku gyvenimu dažniausia susižavi jaunuoliai ir suaugę žmonės, paauglystėje neišsprendę gyvenimo prasmės problemų, tie, kurių vidiniame pasaulyje tvyro chaosas. Egzotiška religija siūlo labai greitai ir neskausmingai jį sutvarkyti, todėl akiplėšiškai meluoja. Jei tik pajėgsite, išsaugokite ramybę namuose ir blaivų protą: būtent šių dalykų, matyt, trūksta jūsų sūnui.