Pasak antropologo, tai irgi ženklas, kad vyriškumo tema Lietuvoje – itin aktuali, kaip ir kitose posovietinėse šalyse, kur be tinkamo vyriškumo pavyzdžio užaugo kelios kartos. Kuo tai baigėsi? Ir kodėl sovietmečiu svajoję būti kosmonautais, milicininkais ar agronomais šiandien berniukai krypsta į visiškai kitokius pasirinkimus?

Pradėdamas paskaitą Lietuvos parodų rūmuose vykusio „Šeimadienio“ dalyviams pranešėjas pristatė savo asistentą – sūnų, kurio čia pat paklausė, ką reiškia būti tikru vyru. Berniuko nuomone, tai „mylėti savo vaikus, nepasiduoti blogam ir kad tėtis stengtųsi gerai dirbti“.

Pasak antropologo, sovietiniais laikais taip niekas nebūtų atsakęs. Kaip patvirtino paskaitos klausytojai, populiariausia ateities vizija tuomet buvo kosmonauto karjera. „Kad tik toliau, nuo realybės“, – juokavo S. Matulevičius.

Antropologo kartoje niekas nesakė, kad nori būti tėčiu. Dabartiniai vaikai jau sako ir tai S. Matulevičiui – labai įdomus reiškinys.

Vyriškumo stereotipai ir statuso ženklai

„Vis dėlto, kai kalbame apie vyriškumą ar moteriškumą, koks tikras ar netikras, mes kalbame apie stereotipus, nes tai ir yra stereotipai. Štai metroseksualas – stilingas vyras, su kuriuo galima pasikalbėti apie depiliaciją, manikiūrą, pedikiūrą, kvepalų linijos. Tarp tokių žmonių yra ir labai keistų ir labai normalių žmonių. Pamatyti tokį vyrą tarp turtingų niujorkiečių visai nebūtų keista. Tačiau tikriausiai labai neįprasta Lietuvos kaime, kur žmonės verčiasi ūkininkavimu ir neturi laiko ar noro puoštis“, – komentavo pranešėjas.

Kitas jo minėtas vyro stereotipas – karys. Jo ginklas yra galios, statuso ženklas. Gentyse kariai išsiskiria makiažu, kuris skirtas išgąsdinti priešą, siunčia žinutę, kad toks vyras pavojingas, jo reikia bijoti. „Tai – kitas kraštutinumas, tačiau taip pat susijęs su vyriškumo stereotipu“, – sakė S. Matulevičius. Pasak jo, panašią žinutę siunčia ir galią, turtą (o gal paskolų dydį?) nurodantys prašmatnūs kostiumai bei automobiliai. Geras automobilis – kaip anksčiau žirgas. Kuo geresnis, tuo tu patikimesnis, geresni tavo kontaktai su aplinkiniais ir pan.

O koks vyras jūsų akimis yra arčiausiai vyriškumo idealo? Pasižiūrėkite ir pažymėkite vieną iš variantų.


Vyrai, kurie nuvylė

Pasak antropologo, vyriškumas gana sudėtinga problema, jo negali įgyti išklausęs vyriškumo ugdymo programą. Lietuvoje, kurioje kelios kartos išaugo be tėvo pavyzdžio, ši problema dar aktualesnė.

Antropologas priminė, jog Lietuva ir Lenkija visada buvo civilizuotos Europos pakraštys, slenkstis į necivilizuotą Rusiją, o kaip parodė du pasauliniai karai, ir kruvinasis koridorius, kuriame užaugo kelios kartos be tėvo. Vaikus augino traumuotos moterys, likę gyvi vyrai buvo suluošinti arba gniuždomi ideologijų.

Potrauminis stresas, kurį kentė tokie tėvai, darė juos disfunkciniais, kaip ir priklausomus nuo alkoholio.

„Vyrai, kurie nuvylė – savo žmonas ir savo vaikus, netesėjo savo pažadų, išsiskyrė ar prasigėrė“, - taip mūsų tėvų ir senelių kartą įvardijo pranešėjas, pridurdamas, jog šalia istorinės traumos vyko ir labai sparti visuomenės kaita, atsiradusi dėl technologinės pažangos. Nuo žemdirbiškos visuomenės mes sparčiai judėjome link industrinės ir postindustrinės visuomenės, kur tik nedidelė dalis žmonių dirba su gamyba susijusiose sferose.

Žemdirbiškose visuomenėse aiškiau, kas vyriška ir kas ne, darbus žmonės pasiskirsto pagal fizinius gebėjimus. Tačiau kai dirbame kompiuteriu, koks skirtumas, kas prie jo sėdi?

„Neseniai girdėjau, kad moterys, įveikusios visiems bendrus jūsų pėstininkų normatyvus, atlaiko tokius pat griežtus reikalavimus, kaip vyrai, itin sunkiomis sąlygomis demonstruoja netgi didesnį psichologinį atsparumą už juos. Kur tada skirtumas tarp vyro ir moters? Tiesa yra ta, kad vyriškumas ir moteriškumas savyje neturi nieko išskirtinio. Tiek vyrai tiek moterys sugeba atlaikyti krizes, ir, kaip matome, moterys dažnai išlieka stabilesnės. Taip pat nieko bendro su vyriškumu neturi samprata, kad moterį reikia pastatyti į vietą“, – kalbėjo S. Matulevičius.

Pranešėjo įsitikinimu, mes daug metų vyriškumą supratome ne taip. Ne tas vyras, kuris geba kontroliuoti moterį, yra stiprus, uždirba daug pinigų,nes savaime tai nepadaro jo vyrišku vyru.

Saulius Matulevičius
„Ištvermė, galia statusas yra muilo burbulas, jie tai išimama iš konteksto. Tos pačios taisyklės galioja ir moteriškumui. Dėl to, kad esame vyrai, neturime jokios pridėtinės vertės. Pridėtinė vertė slypi suvokime apie vyriškos lyties asmens pašaukimą: aš negaliu būti geru tėčiu būdamas gera moterimi, – aiškino antropologas. – Taigi, priėjome prie to, ką akcentuoja krikščioniška teologija, kad moteriškumas ir vyriškumas visų pirma – lyties pašaukimas. Vyro pašaukimas tėvystei, moters motinystei. Geras vyras yra geras tėvas. O norint būti geru tėvu visų pirma reiškia būti geru vyru savo žmonai. Tai reiškia ugdyti savo charakterį, kad tavo žmonai būtų gera su tavimi gyventi ir kad tavo žmona norėtų turėti su tavimi vaikų“.

Taigi, vyriškumas – ne augintis savo raumenis. Kaip apibendrindamas pranešimą pabrėžė Kembridžio universiteto absolventas, vyriškumo sertifikatą tau duos žmona ir vaikai.

Internautai apie tai, kas vyriška ir nevyriška

Interneto forumuose apstu diskusijų apie vyrus ir vyriškumą. Tačiau visos jos baigiasi panašiai – vyriškumas apibrėžiamas, kaip tam tikrų stereotipinių vyro savybių derinys ir specifiniai bruožai, kuriuos vyriškais laiko skirtingi asmenys.

Kaip pripažįsta patys vyrai, jei mergina ar moteris sako „būk vyriškas”, ji omenyje gali turėti visiškai ką kita, nei tu. Tad gal tokiais atvejais geriau tiesiai paklausti, kokias savybes ji vadina vyriškiausiomis, o kas atrodo nevyriška?

Štai interneto svetainėje „Aš vyras“ minimi tokie „akivaizdūs vyriškumo įrodymai“:

Tanki barzda
Tvirtas žandikaulis
Raumenys
Žemas balsas
Tvirtos rankos
„Kietumo pridedantis“ kostiumas

Vyriškiems vyrams sutartinai priskiriami dirbantys „rimtai pavojingą darbą“: kariai ugniagesiai, gelbėtojai, antiteroristinių operacijų pareigūnai.

Pabrėžiama, jog kiekvienas vyras visų pirma pats privalo suvokti, kas jam yra vyriškumas. Tačiau akcentuojama, kad visų pirma privalo laikytis duoto žodžio.

Pasak vyrų, yra dalykų, kurie paneigia vyriškumą. Jų nuomone, nevyriška:

Gulėti lovoje visą dieną, nebent ištikusi rimta trauma
Naudoti jėgą prieš moterį
Nešioti pėdkelnes
Dėl visų pasaulio negandų kaltinti Andrių Kubilių ir šiaip visus aplinkui kaltinti ir verkšlenti.