„Yra valstybių, kurios gerai tvarkosi savo savivaldybėse neturėdamos tiesioginių merų rinkimų, yra, kurios gerai tvarkosi turėdamos. Tad galvoti, kad tiesioginiai merų rinkimai yra panacėja nuo Lietuvos savivaldos problemų, būtų neatsargu“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ antradienį sakė A. Kubilius.

Be to, jis pažymi, kad yra pavojų, kad bus vienos pakraipos meras savivaldybės taryboje ir kitos pakraipos savivaldybės tarybos daugumoje, kas Tarybai esą neleistų lengvai realizuoti sprendimų.

„Tokie rinkimai, kuriuose didelį vaidmenį vaidina personalijos, visada turi savybę labai lengvai pakrypti tokia kryptimi, kuria populizmas įgauna didesnį svorį“, - teigė opozicijos lyderis.

Seimo narį Povilą Urbšį stebino toks A. Kubiliaus pasisakymas. Pasak jo, mūsų politinėje sąmonėje nėra subrendęs suvokimas, kad savivalda yra demokratinės valstybės pagrindas.

„Pas mus įprasta kalbėti, kad žmonių atstovavimo sustiprinimas, žmonių įtraukimas į sprendimų priėmimą yra populizmas, nors vakarietiškos demokratijos valstybėse tai yra viena iš neginčijamų aksiomų tam, kad galėtų gyvuoti visuomenė, kurioje žmogus jaustųsi neatskirtas nuo valdžios“, - sakė jis.

Jo teigimu, net Lietuvos kaimynės Latvija ir Estija geriau tvarkosi kai kuriose srityse nei mes. 

„Jeigu Lietuvoje yra 60 savivaldybių, Estijoje – 226, Latvijoje – 119. Nors ten situacija daug sudėtingesnė dėl kitataučių, jie suvokia, kad kuo smulkesnė savivalda, tuo arčiau žmonės yra priimamų sprendimų“,- teigė P. Urbšys.