ELTA pateikia ištraukas iš šiame leidinyje paskelbto straipsnio.

"Sąjūdis buvo Lietuvos persitvarkymo judėjimas, suorganizuotas šios Baltijos šalių svarbiausių intelektualų praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Ronaldas Reiganas (Ronald Reagan) viešai susitiko su sovietų dvasininkais ir disidentais Maskvoje. Tą gegužę sakydamas kalbą studentams Rusijos universitete R. Reiganas kalbėjo apie akimirką, "kai sukauptos ilgos tylos dvasinės energijos trokšta išsiveržti".

"Po kelių savaičių 100 tūkst. Sąjūdžio aktyvistų išėjo į gatves reikalauti didesnės laisvės. Po kelių mėnesių ketvirtis milijono protestavo prieš Molotovo-Ribentropo paktą, kuriuo slapta Baltijos šalys atiduotos stalinistiniam valdymui. Po metų du milijonai susijungė į gyvą 300 mylių grandinę. 1990-ųjų kovą Lietuva tapo pirmąja sovietine respublika, paskelbusia (ar patvirtinusia) savo nepriklausomybę".

"Apie Sąjūdžio metines pagalvojau po to, kai praeitą savaitę Niujorke sutikau buvusį sovietų disidentą Nataną Šaranskį, vėliau tapusį Izraelio politiku ir politikos teoretiku (...). Jis įsitikinęs, kad nors politika, kuri save išreiškia vien per identitetą, tampa tironiška, tačiau ir demokratija, ignoruojanti savo identitetą ar bandanti užgniaužti įvairius identitetus jos viduje, išduoda savo svarbiausius principus ir sukelia pavojų savo ilgalaikiam išlikimui".

"ES sąmoningai ryžosi slopinti savo 27 valstybių narių (tarp jų ir Lietuvos) identitetą bendrais įstatymais, bendromis taisyklėmis, bendra morale, bendru požiūriu į problemų sprendimą, bendru požiūriu į likusį pasaulį. Bandoma užgniaužti jos sudedamųjų dalių komponentus aukštesnio identiteto - Europos - vardan, kuri, atrodo, nėra joks identitetas".

"Todėl visai nestebina, kad Europa šiandien vis dažniau turi problemų dėl musulmonų mažumos, turinčios gal 50 milijonų žmonių, kuriai tikėjimo ir jėgos įkvepia jos identiteto tikrumas".

"Europa apsimeta, kad tokia problema neegzistuoja, arba užsipuola išorines identiteto apraiškas, tokias kaip musulmoniškos skaros, nedėdama tikrų pastangų integruoti musulmonų visuomenę į tikrą Europos identitetą, kuris reiškia šį tą daugiau, nei identiteto nebuvimą. Tuo tarpu nuoširdžios diskusijos apie identitetą nustumiamos į neofašistinį pakraštį".

"Taip neturi būti. Prieš 20 metų milijonai vyrų ir moterų suprato, kad jų laisvė slypi jų identitete, ir priešingai. Tiesiog įsivaizduokite, ką jie dar gali pasiekti".