Jame pažymima, kad kariškiai rengė pratybas, kuriose buvo imituojama, kaip Rusija užpuola ir užima tris Baltijos valstybes pagal vadinamąjį Krymo scenarijų. „Atvirai kalbant, išvada buvo katastrofiška NATO“, - sakoma ekspertų pranešime. Manoma, kad Latvijos, Lietuvos ir Estijos sostinės kristų vidutiniškai per 60 valandų, bet kai kurie apskaičiavimai sutrumpina šį laiką iki 36 valandų.

„Rand“ ekspertai pažymi, jog dabartinės NATO pajėgos Baltijos šalyse tokios mažos, kad ne atgraso Rusiją, bet ją provokuoja pradėti niokojamą karą. Tuo labiau, kad Maskva, pasak tyrinėtojų, tikrai gali įvykdyti karinę agresiją.

Anot ekspertų, agresijos atveju Aljansas turėtų tris veiksmų variantus: pradėti plataus masto puolimą ir atsikovoti miestus; tiesiogiai pagrasinti Maskvai, kad Rusija atitrauktų savo pajėgas; susitaikyti su situacija trumpalaikėje ar vidutinės trukmės perspektyvoje. Du pirmieji gali sukelti branduolinį konfliktą, trečiasis - ilgą šaltąjį karą.

Birželio 9 d. buvo pranešta, jog „Rand“ specialistai nustatė, kad NATO negali apginti labiausiai pažeidžiamų Aljanso šalių teritorijos. Jų manymu, greitai užimti Baltijos valstybes Rusijai sutrukdytų septynios brigados, tarp jų - trys tankų brigados, ir aviacija.