Kreipimasis skirtas Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei, Lietuvos Užsienio reikalų ministerijai, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, Seimo parlamentinėms grupėms „Vaiko gerovė“ ir „Už šeimą”, taip pat Lietuvos ambasadai Švedijoje.

Organizacija reikalauja, kad nepilnametis berniukas būtų grąžintas į Lietuvą.

Šiuo metu berniukas, kuris buvo ieškomas Norvegijoje, nes dingo po susitikimo su biologine mama prižiūrint vaikų gerovės apsaugos tarnybai „Barnevernet“.

Po paieškos, berniukas rastas Švedijoje, kur buvo atvežtas automobiliu. Manoma, kad vaiką taip norėjo susigrąžinti jo netekę tėvai, tačiau šiuo metu berniukas yra likęs Švedijoje, o ne Lietuvoje.

Asociacija „Vakarų Lietuvos tėvų forumas“ dėsto, kad Lietuva su Švedija yra pasirašiusi bendradarbiavimo vaiko teisių apsaugoje sutartis, todėl, jei vaikas bus grąžinamas ne Lietuvai, o laikiniems globėjams Norvegijoje, ši sutartis bus pažeista.

Institucijų, kuriems adresuotas laiškas, reikalaujama nedelsiant išsiaiškinti visas faktines aplinkybes ir dėti visas reikalingas pastangas ginant Lietuvos piliečio teises, grąžinti vaiką į Lietuvą ir teikti jam bei jo šeimai reikalingą pagalbą, išsiaiškinti ar vaikas gali ir nori gyventi su savo tėvais.

„Jei gyvenimas su savo tėvais nekelia realios grėsmės vaiko sveikatai ar gyvybei, prašome leisti jam gyventi su savo šeima“, - rašoma išplatintame laiške.

Taip pat prašoma informuoti apie oficialius žingsnius ir jų rezultatus.

URM: kreipėmės į visas įmanomas institucijas

Užsienio reikalų ministerija sekmadienį išplatino pranešimą, kad įdėmiai stebi padėtį dėl Lietuvos piliečių šeimų, kurios susiduria su Vaiko teisių apsaugos institucijų sprendimais Norvegijoje ir kitose šalyse.

„Lietuvos diplomatinės atstovybės operatyviai teikia visą įmanomą konsulinę pagalbą Lietuvos piliečiams, kurie kreipiasi dėl savo vaikų", - sako ministerija.

„Dėl Lietuvos piliečio G. B. Lietuvos ambasada Švedijoje skubos tvarka kreipėsi į Švedijos užsienio reikalų ministeriją, policiją, socialines tarnybas, siekiant išsaiškinti visą informaciją bei prašant paaiškinti, kodėl operatyviai nebuvo suteikta informacija dėl nepilnamečio Lietuvos piliečio perdavimo Švedijos vaikų globos tarnyboms", - teigiama ministerijos pranešime.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, ambasados Švedijoje ir Norvegijoje palaiko glaudų ryšį ir bendradarbiauja su Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnyba, Švedijos ir Norvegijos institucijomis, bei vaiko artimaisiais, siekdami, kad būtų užtikrinti Lietuvos piliečių interesai, bei vaiko gerovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1185)