Tokią išvadą padarė grupė Rusijos ekologų, tyrusių Kaliningrado srities pajūrį. Pastarąjį kartą mazuto teršalų jūra išmetė po gegužės 22 dieną siautusios audros. Buvo užteršta 40 kilometrų paplūdimių Zelenogradske, Kulikove, Kuršių nerijoje, didelė dalis lietuviškosios Kuršių nerijos dalies.

Kaliningrado srities valstybinio aplinkosaugos komiteto pirmininko pavaduotoja Tatjana Grin BNS korespondentui sakė, kad siekiant išaiškinti taršos priežastis, buvo pateikta paklausimų į Baltijos jūros šalių uostus. Danijos uostuose buvo patikrinti 50 laivų, gabenusių naftos produktus iš Baltijos šalių.

"Buvo ieškoma laivo pažeidėjo. Iš pradžių buvo manoma, kad į Baltiją pateko daugiau kaip 100 tonų mazuto, kurį išpylė į jūrą koks nors Baltijos šalių laivas. Dėl šio fakto mes užvedėme bylą. Gauti duomenys apie 40 laivų. Tačiau spėliojimai, kad tai buvo laivas pažeidėjas, gabenęs mazutą į Vakarų Europos valstybes iš Baltijos šalių, nepasitvirtino", sakė pareigūnė.

Kaliningrado ekologų nuomone, į pakrantę išmesti mazuto teršalai nebuvo dėl aplinkosaugos reikalavimų nepaisymo.

"Tikriausiai šis mazutas į jūrą pateko iš nuskendusių laivų. Baltijos jūros šelfe yra 38 nuskendę laivai. Sūrus jūros vanduo išplauna naftos produktus, o povandeninės srovės juos išneša į paviršių. Šis reiškinys kartojasi kas sezoną. Dabar vykstantys mokslo tyrimai patvirtina šią versiją", sakė T. Grin.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją