„Tie padariniai, kuomet krikščionys ar Vakarų civilizacijos žmonės pajudėjo į Rytus kolonializmo epochoje, ypač XIX amžiuje, tuos kraštus palietė daug anksčiau, negu musulmonų atvykimas į Europą. Tai, kas dabar vyksta, galima vadinti normaliu karu.

Tai, kad Prancūzijos karo lėktuvai bombardavo Sirijoje ir Irane esančius ISIS objektus, niekas per daug dėl to neišgyvena, ir kiek ten žuvo žmonių, niekas neskaičiavo.

Jeigu valstybė dalyvauja tam tikruose karo veiksmuose, natūralu, kad gali būti ir atsakomieji veiksmai. Mes per daug saugiai jaučiamės, ypač Vakarų europiečiai. Jie yra užmigę gerovės valstybės idėjų įtakoje. O kadangi pasaulis globalus, žmonės juda iš Rytų į Vakarus ir iš Vakarį į Rytus, natūralu, kad tokie kovos veiksmai gali persikelti ir į Europą“.

Valdas Rakutis

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas pareiškė, kad šalies karinės oro pajėgos atakuos „Islamo valstybės" pozicijas. Pirmadienį Prancūzijos gynybos ministerija pranešė, kad Prancūzijos aviacija smogė 20 smūgių ekstremistinės grupuotės pozicijoms Sirijos mieste Rakoje. Pasak V. Rakučio, tai normali reakcija, kurios ir galima buvo tikėtis:

„Pirmosiomis valandomis po teroro aktų Paryžiuje apžvalgininkai ir prognozavo, kad Prancūzija bandys parodyti savo nacionalinį išdidumą ir bandys atakuoti ISIS objektus. Manau, kad Prancūzijos veiksmai bus pakankamai sėkmingi, nes stipriai išaugo Paryžiaus motyvacija.

Ką tai duos? Arba ta vadinamoji „Islamo valstybė“ nustos egzistuoti, nes didžiosios pasaulio valstybės dabar suvienys savo pastangas, bet kažin ar tai išspręs visas vidaus problemas.

Nors už teroro aktus atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“, bet pagrindiniai veikiantis asmenys buvo Europoje gyvenantys islamo fundamentalistai. Jie juk niekur nedings.

Tai Europos ilgalaikė problema, kurią reikės kažkaip spręsti. Čia nėra kažkokių receptų ar vaistų. Ar pavyks situaciją kontroliuoti, nuraminti, priklausys ir nuo politikų, ir nuo vietos gyventojų, nuo kontržvalgybos, kitų saugumo tarnybų“, - kalbėjo D. Rakutis.

Laida „Įvykiai ir komentarai“ transliuojama pirmadieniais 9.10 val.