Ikiteisminį tyrimą šioje baudžiamojoje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai.

Nuo pareigų nušalintas sostinės vicemeras R. Adomavičius kaltinamas, kad, būdamas Vilniaus miesto savivaldybei priklausančios bendrovės „Vilniaus vandenys“ stebėtojų tarybos narys, žadėdamas pasinaudoti savo tarnyba, įgaliojimais ir pažintimis, reikalavo ir priėmė didelės vertės kyšį – 40 tūkst. litų.

STT pareigūnai tvirtina surinkę pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad R.Adomavičius nuo 2012 metų birželio mėnesio provokavo bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujantį buvusį „Vilniaus vandenų“ vadovą Darių Norkų jam duoti 40 tūkst. litų kyšį.

Pasak STT, R. Adomavičius už tai pažadėjo paveikti bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinį direktorių, kad „Utenos melioracija“ būtų pripažinta nugalėtoja 9 mln. litų vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų viešajame pirkime.

„Tęsdamas nusikalstamą veiką, buvęs Vilniaus vicemeras pareikalavo duoti 5 proc. vertės (apie 450 tūkst. litų) nuo pateikto bendrovės „Utenos melioracija“ konkursinio pasiūlymo minėtam viešajam pirkimui kyšį“, – skelbė STT.

Pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia manyti, kad būtent Vilniaus vicemeras R. Adomavičius reikalavo iš D. Norkaus neteisėto atlygio už tam tikrus veiksmus, o reikalautas 40 tūkst. litų kyšis perduotas jo nurodytu būdu.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas už pažadą paveikti instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį reikalavo ar provokavo duoti, arba priėmė didesnės negu 250 MGL vertės kyšį, numato laisvės atėmimo bausmę nuo dvejų iki aštuonerių metų.