Ketvirtadienį visą dieną dirbęs teismas pagarsino 65 tomus, tačiau „įstrigo“ ties 66-uoju, kuriame yra Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) specialisto, atlikusio DP finansinės-ūkinės veiklos patikrinimą, išvada.

Kaltinamųjų advokatai panoro, kad teismas pagarsintų visą šią išvadą bei su ja susijusius priedus. Jie yra nuo 67 tomo.

Specialisto išvadoje nurodyta, kaip DP į savo buhalterijos apskaitą 2004-2006 m. neįtraukė 24 mln. 881 tūkst. Lt pajamų ir 23 mln. 429 tūkst. išlaidų.

Be to, nustatyta, kad per trejus metus DP iš įvairių rėmėjų gavo daugiau kaip 3 mln. Lt neapskaitytų pajamų – rėmėjai buvo įvardyti tik vardais arba inicialais.

FNTT specialistai teigia, kad viename partijos iždininkės Nijolės Steponavičiūtės laiške „Vitalijai“ (įtariama, kad kaltinamajai Seimo narei Vitalijai Vonžutaitei) teigiama, jog iš šaltinio „V.U.“ (įtariama, kad iš teisiamo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho) ji yra gavusi 480 tūkst. Lt, o kitą kartą – 340 tūkst. JAV dolerių.

Ant teisėjų stalo – daugiau kaip 30 tomų, kuriuos jie suplanavę pagarsinti penktadienį.

Teisėjai skelbia tik byloje esančių dokumentų pavadinimus, o pagarsina tik tuos įrodymus, kuriuos paprašo kaltinamieji arba jų advokatai.

Iš viso Generalinė prokuratūra teismui yra perdavusi 155 tomus, dar apie 10 tomų susidarė bylą nagrinėjant teisme.

Atnaujinta 10.07: Ikiteisminio tyrimo duomenis skelbiantys teisėjai pagarsino, kad DP į savo buhalteriją taip pat neįtraukdavo visų išlaidų, patirtų reklamai.

Pavyzdžiui, bendrovė „Media House“ DP suteikė paslaugų už daugiau kaip 2 mln. Lt, tačiau 125 tūkst. Lt nebuvo įrašyti į oficialią buhalteriją. Į ją nebuvo įtrauktos visos išlaidos, sumokėtos „Combo“ muzikos agentūrai, kuri DP organizuojamiems turams per Lietuvą suteikdavo garso aparatūrą.

Teisėjai paskelbė ir daugiau bendrovių, kurioms sumokėtų lėšų DP neapskaitydavo savo buhalterijoje. Tiesa, tos sumos nėra didelės – sudaro vos kelis šimtus ar tūkstančius litų.

DP buhalterijos dokumentus analizavę specialistai išsiaiškino, kad „darbiečiai“ neapskaitydavo išlaidų, patirtų skelbiant reklamą įvairiuose rajoniniuose laikraščiuose. Be to, kai kurioms bendrovėms partija patikrinimo metu liko skolinga – neapmokėjo visų pateiktų sąskaitų-faktūrų.

Marina Liutkevičienė, Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas
DP liko skolinga ir „Baltijos TV“ – 2004 m. partijai buvo suteikta paslaugų už 118 tūkst. Lt, tačiau jai buvo sumokėta tik pusė sumos (59 tūkst. Lt). Pasak specialistų, DP įsipareigojimai ir sumokėtos sumos nebuvo įtrauktos į oficialią buhalteriją.

Atnaujinta 10.42: Teismas pagarsino jau 80-ąjį tomą – po specialisto išvados esančiuose tomuose yra priedai, kuriuose – tik sutartys ir buhalteriniai dokumentai: kasos knygos, išlaidų orderiai, aukų lapai, sąskaitos-faktūros, išrašai iš banko.

Tarp priedų yra ir kompiuterinio sisteminio bloko, per kratą išimto bendrovėje „Kartonas“ (čia dirbo DP iždininkė), duomenys. Teisėjai taip pat užsiminė, kad prokurorai yra pateikę ir Valstybės saugumo departamento (VSD) duomenis apie užfiksuotus telefoninius pokalbius. Kaip įrodymai pateikiami ir tuo metu DP būstinės vadovės pareigas ėjusiai V. Vonžutaitei skirti iždininkės laiškai apie galimai buhalterijoje neapskaitytas lėšas.

Atnaujinta 11.15: Teismas be jokių kliūčių garsina dokumentus – jau paviešinti 92-ajame tome esantys dokumentai. Teisėjai paskelbė, kad prokurorai į bylą pateikė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VM) ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) perduotus duomenis apie metines gyventojų turto šeimos ir pajamų deklaracijas, taip pat pridėta politinės partijos veiklos deklaracija.

Nuo 89-ojo bylos tomo yra pateikiami pirminiai neoficialios DP kasos dokumentai. Čia taip pat yra su Seimo rinkimais Kėdainių apygardoje susiję dokumentai – parlamentarės Virginijos Baltraitienės finansavimo apskaitos dokumentai, aukotojų sąrašai.

V. Gapšys teismo paprašė pagarsinti juridinius asmenis, paaukojusius DP – tarp jų Vilniaus miesto 14 notarų biuras, „Druskininkų rasa“, „Lifosa“, „Žemaitijos pienas“, „Snoro garantas“, „Kaišiadorių agrofirma“, „Traidenis“, „Vilniaus degtinė“, „Gargždų statyba“, „Klaipėdos keliai“. Jų parama partijai sudarė nuo keliolikos iki keliasdešimt tūkstančių litų.

Atnaujinta 11.34: Teismui pavyko pagarsinti jau daugiau kaip pusę bylos dokumentų – paskelbę 100-ajame tome esančius įrodymus teisėjai paskelbė pietų pertrauką. Prie bylos bus grįžta po valandos – toliau bus skelbiami ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys.

Atnaujinta 12.00: Per teismo posėdžio pertrauką žurnalistai V. Uspaskicho klausė apie N. Steponavičiūtės laiškus V. Vonžutaitei, kuriuose ji nurodydavo, jog iš asmens „V. U.“ yra gavusi įspūdingas sumas pinigų.

„Gerbiamieji, jūs dalyvaujate teismo procese ir girdėjote apie tuos laiškus ir visokius čekius, – sakė DP vedlys. – Kai buvo apklausinėjama N. Steponavičiūtė, jos klausė, rodė šitus čekius su „V. U.“ ar dar kokiu. „Kas jums davė?“ – „Nežinau“. „Kur jūs juos padėjote?“ – „Nežinau, neatsimenu“. Todėl visa tai yra blefas. Aš tokių lėšų nežinau, niekam tokių nurodymų nedaviau ir pats stebiu visą teismo procesą, darau savo išvadas“.

Paklaustas, kokias išvadas jau padarė, Seimo narys nepanoro atsakyti. „Tai bus mano kalboje“, – sakė jis.

Anksčiau teigęs, kad mistinis asmuo „V. U.“ esą gali būti šifruojamas kaip Vilniaus universitetas, V. Uspaskichas šįkart nebuvo linkęs plačiau šių inicialų komentuoti. „Na, žinote, ir byloje kartojasi kai kurie pavadinimai su inicialais „V. U.“, – sakė jis. – Tai vis tik paskaičiuokite balansą, juk „V. U.“ daugiau davė, nei paėmė“.

Tuo metu valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas sakė, kad N. Steponavičiūtė pati važiuodavo iki DP būstinės ir pasiimdavo į oficialią apskaitą neįtrauktus pinigus, arba šie jai būdavo atvežami į pagrindinę darbovietę – bendrovę „Kartonas“.

„Ji savo parodymuose pasakė, kad UAB „Kartonas“ nuo senų tarybinių laikų buvo didelis nedegus seifas“, – tvirtino S. Verseckas.

Atnaujinta 12.57: Po pertraukos grįžusi teisėjų kolegija toliau garsina dokumentų pavadinimus – jie vis dar susiję su FNTT specialistų pateikta išvada apie DP ūkinę-finansinę veiklą.

Atnaujinta 13.47: Teismo skelbiamų įrodymų besiklausantys kaltinamieji procesą stebi skirtingai: į bylos subtilybes įsigilinęs V. Gapšys vis prašo teisėjų pagarsinti įvairius bylos duomenis, tuo metu V. Uspaskichas kompiuteryje skaitė DELFI naujienas, kol skelbiant 116 tomą susidomėjo jaunų gražuolių nuotraukomis ir nė kiek nesivaržydamas ėmė jas peržiūrinėti.

Kaltinamosios Vitalija Vonžutaitė ir Marina Liutkevičienė įdėmiai klausosi teisėjų skelbiamų dokumentų pavadinimų, tačiau kartais į rankas paima mobiliuosius telefonus.

Atnaujinta 15.30: Teismui skelbiant DP bylos duomenis V. Gapšys teisėjų paprašė pagarsinti rajoninių laikraščių redakcijoms pateiktas sąskaitas už suteiktas reklamos paslaugas. Paaiškėjo, kad pagrindiniai rajonų laikraščiai DP sveikinimus spausdindavo vos už 20-45 Lt – bent tokios sumos buvo nurodytos atliktuose pavedimuose.

Atnaujinta 15.44: Penktadienį teismas pagarsino net 85 tomuose esančiuose medžiagą.

Paviešinęs 150-iuose tomuose esančius dokumentus teismas padarė pertrauką iki sausio 22-osios, kai turėtų baigti perskaityti likusius įrodymus bei, gali būti, klausysis telefoninių pokalbių (tokį pageidavimą buvo išreiškę kaltinamieji).

„151 tome yra teisės aktai, jų negarsinsime, o po to baigiamieji tomai – supažindinimai su byla, o 155 tome – kaltinamasis aktas“, – sakė teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė.