Teismas visiškai patenkino Prezidento kanceliarijos ieškinį, tačiau konkretaus termino, per kurį turi išsikraustyti našlė, nenurodė. Prezidentūra sako, kad reikia palaukti jo įsiteisėjimo ir tikisi, kad našlė savo noru atlaisvins patalpas per kuo trumpiausią laiką.

„Teismas nustatė, kad panaudos sutartis buvo sudaryta penkerių metų laikotarpiui, tas laikotarpis pernai spalį baigėsi, todėl nebeliko teisinio pagrindo poniai Brazauskienei toliau naudotis patalpomis ir to teisinio pagrindo nelikus, ji patalpas turi grąžinti Prezidentūros kanceliarijai“, – sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Tadas Varapnickas.

Jo teigimu, prezidento našlė dar gali kreiptis į Vyriausybę ir prašyti kitų patalpų. Tačiau įstatymas nenumato, koks konkretus būstas gali būti suteiktas, tai Vyriausybės kompetencija.

Teismo sprendimas nėra galutinis – per 30 dienų jis gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui. K.Brazauskienė į sprendimo paskelbimą neatvyko.

„Mes negalime pasakyti, ar apskųsime, turime detaliai išstudijuoti motyvus teismo. Turime 30 dienų, per tą laiką nuspręsime. Teismo sprendimus reikia vykdyti arba skųsti. Reikia įsigilinti į teismo sprendimo motyvus, panagrinėti teisės aktus“, – žurnalistams sakė K.Brazauskienės advokatas Alvydas Kraujelis.

Anot jo, yra suformuota bylų praktika dėl iškeldinimo, tačiau apskritai nėra bylų dėl Prezidento įstatymo vykdymo.

Telefonu K.Brazauskienė sakė pati neketinanti išsikelti ir su advokatais skųsianti sprendimą.

„Aš į bet kokį žinybinį neisiu, tegu jis būna auksinis. Todėl, kad jau vieną kartą apgavo. Aš nepasitikiu politikais, aš nepasitikiu įstatymais todėl, kad juos gali kaitalioti pagal žmogų ir man ne penkiolika metų, kad galėčiau į rankinuką susidėti pieštukus ir žaisliukus ir išeiti iš namų. Kol nesusitvarkysiu gyvenamojo būsto, tol bylinėsimės, tikriausiai reikės iki Strasbūro eiti – nereikia žiūrėti į žmogų kaip į nieką“, – BNS sakė K.Brazauskienė.

Į teismą Prezidento kanceliarija po kelių pakartotinių įspėjimų dėl K. Brazauskienės iškeldinimo iš neteisėtai užimamų gyvenamųjų patalpų Turniškėse kreipėsi pernai spalio pabaigoje. Iki teismo sprendimo įsiteisėjimo Vadovybės apsaugos departamentas K. Brazauskienei yra išdavęs laikiną leidimą patekti į valstybei priklausančias patalpas Turniškėse.

Prezidento kanceliarija nurodė, kad „K. Brazauskienė valstybei priklausančias patalpas buvo įsipareigojusi grąžinti pasibaigus terminuotai būsto panaudos sutarčiai iki praėjusių metų spalio 12 dienos. Tačiau nei po sutarties pasibaigimo, nei per papildomai gera valia nustatytą terminą K. Brazauskienė negrąžino jai perduoto turto“.

K. Brazauskienė teismo prašė leisti jai ilgiau gyventi rezidencijoje Turniškėse Vilniuje – bent iki 2020-ųjų. K. Brazauskienė teismo prašė nustatyti 10 metų panaudos sutarties terminą nuo panaudos sutarties sudarymo. Esą toks reikalavimas būtų kaip kompromisinis, siekiant K. Brazauskienei įgyti teisinį apibrėžtumą. Taip pat kaip argumentą garsioji našlė nurodė Turniškėse laikomą asmeninę A. M. Brazausko kolekciją.

Mirusio Prezidento našlei Vyriausybė buvo suradusi butą L. Sapiegos gatvėje Vilniuje, kur našlė galėtų išsikraustyti, tačiau ji šio būsto atsisakė.

Tiesa, K. Brazauskienė Turniškėse galės gyventi, kol įsiteisės teismo sprendimas, kuris dar galės būti skundžiamas.

ELTA primena, kad pernai spalio 12 d. baigė galioti sutartis, kuri buvusio Prezidento A. M. Brazausko našlei K. Brazauskienei suteikė teisę gyventi rezidencijoje Turniškėse.

Vyriausybė jau yra netenkinusi K. Brazauskienės prašymo pratęsti panaudos sutartį 10 metų arba, negalint to padaryti, suteikti „analogiškos kokybės ir tų pačių parametrų patalpas“.

K. Brazauskienei Vyriausybė leido gyventi Turniškėse 2010 m.

Konstitucinis Teismas yra pasisakęs dėl Prezidento našlės rentos. Savo ruožtu Seimas yra atmetęs siūlymą iš Prezidento įstatymo išbraukti nuostatą, kuri mirusio Prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad Lietuva turėtų atsisakyti „nomenklatūrinių privilegijų“ Prezidentų šeimos nariams, ir pabrėžusi, kad esanti apsisprendusi nelikti gyventi Turniškėse, pasibaigus Prezidentės kadencijai. Prezidentė šalia Vilniaus įsigijo sklypą, kuriame planuoja statyti namą.