„Visų pirma teismo uždavinys nustatyti, ar yra padaryta nusikalstama veika, ar baudžiamojon atsakomybėn yra patrauktas tas asmuo ir ar teisingai paskirta bausmė", - bylos nagrinėjimui pirmininkaujantis teisėjas Jonas Venckus teigė, kad byloje yra pakankamai duomenų apie A. Petrusevičiaus praeitį ir nuopelnus valstybei, todėl esą netikslinga atlikti psichologinę ekspertizę.

"A. Petrusevičiaus psichinė sveikatos būklė teismui nekelia abejonių", - pabrėžė teisėjas.

Tačiau teisėjų kolegija nusprendė į kitą teismo posėdį iškviesti teismo medicinos ekspertą, kuris turėtų nustatyti, ar po rankos operacijos A. Petrusevičius galėtų atlikti bausmę įkalinimo įstaigoje, jeigu tokią teismas nuteistajam paliktų galioti.

Į teismą iškvies buvusį A.Petrusevičiaus bendražygį

Be to, Apeliacinis teismas nusprendė į kitą posėdį iškviesti su pareigūnais bendradarbiavusį buvusį A.Petrusevičiaus bendražygį Albertą Miceiką. Būtent jo parodymais ir garso įrašais yra grindžiami kaltinimai pirmojo lietuviško ginklo kūrėjui. Tačiau Generalinei prokuratūrai nėra žinoma kur jis gyvena šiuo metu (spėjama, ne Lietuvoje), todėl jeigu A. Miceika nebus surastas, teismas pagarsins jo ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Buvęs politikas teismo proceso žurnalistams nekomentavo. „Palieku viską jūsų fantazijai, jūs tą mokate daryti. Aš kurčias ir nebylys. Taškas", - po posėdžio bendraminčių apsuptas A. Petrusevičius piktinosi jam rodomu dėmėsiu.

Jo advokatas Egidijus Bičkauskas mano, kad teismo nutartis yra iš dalies palanki A. Petrusevičiui. „Supratau, kad teismas įvertino pačios problemos iškėlimą, - sakė signataras. - Kalbant apie psichologinę ekspertizę teismas, mano požiūriu, laikosi tokios nuostatos, kad jam ima aiškėti pati problema, tik jis mano, jog tų duomenų, kurių yra šiuo metu yra byloje, užteks teismo vertinimui, tame tarpe ir psichologiniu aspektu..."

„Mes pripažįstame, kad nusikalstama veika padaryta, ir turi būti baudžiama", - E. Bičkauskas pabrėžė, kad „gyvenimas yra labai įvairus ir reikia atsižvelgti į įvairius aspektus".

Valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika mano, kad teisingai teismas pasielgė nusprendęs į posėdį iškviesti teismo ekspertą. Tačiau prokuroras pabrėžė, kad nuteistajam nebūtina skirti psichologinę ekspertizę – esą ji negali turėtų įtakos bausmės paskyrimui.

Lietuviško ginklo įkūrėjo baudžiamąją bylą teismas toliau ketina nagrinėti lapkričio viduryje.

Prašo nesodinti į kalėjimą

DELFI primena, kad E. Bičkauskas trečiadienį teisme bandė įrodyti, kad A. Petrusevičius po ilgamečio sovietų persekiojimo bei gyvenimo gulage esą dar nesuvokia Lietuvos nepriklausomybės svarbos ir bando už ją kovoti.

Skundus dėl Kauno apygardos teismo nuosprendžio teismui parašę A. Petrusevičius ir Virgidas Dudutis prašo sušvelninti bausmę – neskirti realaus laisvės atėmimo. A. Petrusevičiui skirta

ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Su A. Petrusevičiumi ir V. Dudučiu yra nuteistas ir J. Miškinis, bet jis nuosprendžio neapskundė. Jie buvo sulaikyti užpraėjusių metų pradžioje.

Tyrimo metu kartu su Valstybės saugumo departamento pareigūnais atliktų kratų metu buvo paimta virš 600 vnt. įvairaus kalibro šovinių, beveik 2 kg įvairių sprogstamųjų medžiagų, beveik 20 įvairių šaunamųjų ginklų - nuo mažo kalibro pistoleto iki granatsvaidžio, kurių laikymui kauniečiai neturėjo leidimo. Juos slėpė miške, o vėliau persivežė į namus.

A.Petrusevičius teigė, kad ginklus pardavęs kolekcionieriams, tačiau teismas nustatė, jog buvęs Seimo narys turėjo žinoti, kad jie bus panaudoti nusikalstamiems tikslams. Vieno pokalbio metu ginklą iš A.Petrusevičiaus pirkęs vyriškis prašė iš alaus skardinės padaryti duslintuvą, kad ginklas kuo tyliau šaudytų ir kad naudojant šį duslintuvą būtų galima iššaudyti bent vieną šovinių apkabą. A. Petrusevičiui pirkėjas taip pat sakė, kad jau ginklą jis naudojo patalpoje, todėl „reikia, kad būtų tyliau".

Nors A. Petrusevičius nebuvo nuteistas dėl granatų laikymo, tyrimo metu pavyko užfiksuoti keletą pokalbių, kai buvęs parlamentaras prisipažįsta turįs ir granatų.

Vieno pokalbio metu ginklų pirkėjas A. Petrusevičiui tvirtino, kad negrąžina skolos, tai buvęs parlamentaras atsakė, kad „reikia jį sutvarkyti" ir pažada duoti „garantuotų priemonių: „Tai tą... aš tau duosiu garantuotą, originalą... Reikia pritvirtint, supranti, kad jau garantuotai, jisai keliaus kur nors. Ir nuo žiedo garantuotą virvutę ant..."

Buvusio politiko byla nagrinėjama antrą kartą iš naujo, nes Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) yra nustatęs, kad Kauno apygardos teismo teisėjų kolegiją sudarė teisėjas Jonas Gaidukevičius, kurio įgaliojimai buvo pasibaigę. Buvusiam parlamentarui jau teko išbandyti ir pataisos namų gultus.