„Ji yra kalėjimo prižiūrėtoja, bet jos prižiūrimieji tuoj praras teisę ją rinkti, bet nieko baisaus - ji pati save galės pasiskirti prezidente ir vėl Lietuvoje nušvis saulė“, – antradienį Vilniaus miesto ketvirtajame apylinkės teisme pareiškė pasikėsinimu įžeisti prezidentę bei pasipriešinimu policijos pareigūnams kaltinamas I. Gedvila.

Naujojoje Vilnioje gyvenantis vyras kritikos strėlių šalies vadovei pažėrė reaguodamas į valstybės kaltinimą palaikančio prokuroro Romualdo Blaževičiaus pasiūlytą bausmę kaltinamajam - valstybės kaltintojas teisme pareiškė, kad pavyko visiškai įrodyti I. Gedvilos kaltę ir ne kartą teistam vyriškiui pasiūlė skirti realią 2 metų laisvės atėmimo bausmę.

Prezidentę vadino valstiete, o su policininkų galvomis žadėjo žaisti futbolą

Ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo įžeisti šalies vadovę policija pradėjo praėjusių metų lapkritį, kai Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) pareigūnams persiuntė D. Grybauskaitei adresuotą įžeidžiantį laišką. Jo nepasirašęs asmuo piktinosi prezidentės darbu, vadino ją valstiete, siūlė ją „raukti“ bei iškeikė necenzūriniais žodžiais.

Tyrimą pradėjusiems pareigūnams Prezidentūros kanceliarijos darbuotoja Genė Lukaševičienė nurodė, kad laiškas buvo įžeidžiantis, todėl buvo persiųstas VAD darbuotojams, kurie ir priėmė sprendimą kreiptis į policiją.

Laiško prezidentė nespėjo perskaityti, todėl I. Gedvilos veiksmai buvo traktuoti kaip pasikėsinimas įžeisti valstybės pareigūną.

Po kelių mėnesių buvo nustatyta, kad laišką rašė I. Gedvila, todėl Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas davė leidimą atlikti kratą įtariamojo namuose bei išimti kompiuterį.

Į I. Gedvilos namus atvykę sostinės 3-iojo policijos komisariato pareigūnai susidūrė su neįtikėtinu pasipriešinimu – buto šeimininkas tyrėjus iškeikė, apstumdė ir net šiems sudavė smūgius į krūtinę. Policininkams į pagalbą teko kviestis kolegas, netrukus I. Gedvila su antrankiais buvo išvežtas į komisariatą.

„I. Gedvila buvo agresyviai nusiteikęs ir sakė, kad žais futbolą su mūsų galvomis“, - teisme prisiminė policijos tyrėjai.

Tyrimo metu I. Gedvila prisipažino, kad rašė laišką šalies vadovei, nes jautė nuoskaudą, kad D. Grybauskaitė išimtine tvarka JAV čiuožėjai Katherine Copely nesuteikė Lietuvos pilietybės.

„Na, aš tada buvau įsiutęs, kad ji nesuteikė pilietybės K. Copely, todėl ir parašiau viską, ką galvoju“, – I. Gedvila DELFI sakė, kad jo draugas kartu mokėsi su JAV ledo šokėjos partneriu Deividu Stagniūnu, todėl esą jis labai jautriai reagavo, jog amerikietė negalės Lietuvai atstovauti Vankuverio žiemos olimpinėse žaidynėse.

Teisme aiškino, kad žmonėms prezidentė šviečia jau kitokiais spinduliais

„Mano nuomone, laiškas gal ir nekorektiškas buvo, bet nematau jokio pagrindo mane persekioti pagal Baudžiamąjį kodeksą, – antradienį teisme aiškino I. Gedvila. – Noriu pabrėžti, kad niekada nebuvau geras ir nenorėsiu juo būti, bet visada stengsiuosi būti sąžiningas. Bent prieš save“.

Pasak I. Gedvilos, jam pareikšti kaltinimai yra „absurdiški ir neteisėti“.

„Jeigu šioje byloje mane pripažins kaltu dėl pasikėsinimo įžeisti prezidentę, tuomet pusė ar net daugiau Lietuvos taip pat turėtų sėdėti kalėjime“, – teisme kaltinamasis pareiškė, kad nebus šalies vadovės „pakalikas“, nes turi savo nuomonę.

Ivanas Gedvila teismo salėje
„Dar niekur negirdėjau, kad būtų baudžiama už galimybę įžeisti, – sakė I. Gedvila. – Kaip galima pasikėsinti įžeisti, juk vienam žodžiai gali būti įžeidimas, o kitam – paskatinimas eiti pirmyn“.

I.Gedvila aiškino, kad jo parašyti žodžiai laiške buvo abstraktūs ir Prezidentūros „politbiuras“ tai turėjo suprasti.

„Lietuva tampa policine, o ne teisine valstybe, kur persekioja dėl išreikštos politinės nuomonės, – kalbėdamas teisme kaltinamasis vengė nutylėti savo laiško turinį. – Dabar atrodo, kad „politbiuras“ įsižeidė, nes prezidentė negalėjo įsižeisti. Arba, suprask kitaip – mergaitę įžeidė, o I. Gedvila koks negeras, pasimylėti prezidentei siūlė“.

„Žmonės prezidentės nebelaiko ta saule, kuria patikėjo prieš rinkimus“, – karčių žodžių teisme negailėjo kaltinamasis. – Apie prezidentę reikia geriau nieko nesakyti, kaip ir apie mirusį žmogų. Bet tada bus mirusi visa valstybė“.

Mano, kad jam pasiūlyta per švelni bausmė – siūlė nuteisti 15 metų

Nors ir pripažino, kad išsiuntė laišką šalies vadovei, tačiau I.Gedvila neprisipažino kaltu. Jis taip pat neigė, kad priešinosi jo namuose kratą norėjusiems atlikti policijos pareigūnams – esą šie lyg susitarę meluoja ir, maža to, dar du policininkai siekia prisiteisti po 5 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

„Nesvarbu, koks bus teismo nuosprendis, bet nė vieno cento nebus sumokėta – tam yra bankas, kuris galbūt pasigailės, – sakė I. Gedvila. – Aš geriau tuos pinigus nuleisiu į unitazą arba atiduosiu vaikų globos namams, kuriuose pats užaugau“.

Teismo posėdį stebėjusiems policijos pareigūnams I. Gedvila siūlė su savo vaikais ant popieriaus nusipiešti įspūdingas sumas ir jomis pasidžiaugti – „gal tada nerealūs norai atslūgs“.

Kaltinamasis aiškino, kad savo namuose nepuolė pareigūnų ir jų net neįžeidinėjo, o šie esą yra susitarę ir meluoja. Tiesa, jis pripažino įsižeidęs, kad kratos atvykę daryti pareigūnai esą jam neleido užrašyti savo pozicijos ant leidimo atlikti kratą.

„Visas šis cirkas yra tarybinės sistemos liekana, o šitą policininkų sambūrį pavadinčiau švogerių ir bendraklasių policija, – įžeidžiančių žodžių pareigūnams teisme negailėjo I. Gedvila. – Susidaro įspūdis, kad policijos sistema yra sukurta ginti policiją nuo tų pačių žmonių“.

Kaltinamasis piktinosi, kad policininkai esą vengė atsakinėti į jo klausimus bei pabrėžė, kad iš karto po sulaikymo taip pat buvo parašęs pareiškimą prokuratūrai dėl tariamo jo sumušimo komisariate.

Kritikos strėlių I. Gedvila pažėrė ir prokuratūrai, kuri esą gina sistemą. „Kategoriškai nepripažįstu, kad padariau kokį nors nusikaltimą pagal Baudžiamąjį kodeksą“, – ne kartą teisme pabrėžė kaltinamasis.

Pasipiktinęs prokuroro pasiūlyta 2 metų laisvės atėmimo bausme, I. Gedvila aiškino, kad turėtų būti nuteistas gerokai griežčiau – 15 metų nelaisvės.

„Visiškai nebijau – tie pasiūlyti laisvės atėmimo metai mane tik sustiprins, išėjęs aš būsiu dar griežtesnis“, – tikino kaltinamasis.

Prokuroras: kaltinamojo kaltė yra visiškai įrodyta

Tuo tarpu prokuroras R. Blaževičius pažymėjo, kad I. Gedvilos kaltė yra visiškai įrodyta ne tik dėl išsiųsto įžeidžiančio laiško, bet ir pasipriešinimo tarnybines pareigas atliekantiems policijos pareigūnams.

Pasak valstybės kaltintojo, I. Gedvila prisipažino laišką išsiuntęs, nes buvo supykęs, kad prezidentė nesuteikė Lietuvos Respublikos pilietybės užsienio sportininkei.

„Pas kaltinamąjį buvo paimtas kompiuteris, teismui yra pateikta specialisto išvada, kad iš jo galimai buvo išsiųstas laiškas“, – sakė R. Blaževičius.

Kalbėdamas apie I. Gedvilai pareikštus kaltinimus dėl pasipriešinimo policijos tyrėjams, prokuroras pabrėžė, kad teismui reikėtų kritiškai vertinti kaltinamojo parodymus, nes jis esą siekia išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Prokuroro teigimu, kratos daryti atvykusius pareigūnus kaltinamasis iškeikė rusiškais keiksmažodžiais, mosikavo rankomis ir kumščiais, grasino susidoroti bei sudavė kelis smūgius.

Valstybės kaltintojas pažymėjo, kad I. Gedvilai turi būti skirta laisvės atėmimo bausmė, nes jis ne kartą yra teistas, iš jų kartą – už chulihaniškus veiksmus.

Koks bus priimtas nuosprendis kaltinamajam, bylą išnagrinėjusi teisėja Jovita Einikienė žada paskelbti lapkričio 9-ąją.