Ši byla bus nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, šalys į posėdį nekviečiamos.

Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio paskelbta antra papildoma atranka į Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) departamento vyriausiojo prokuroro pareigas sustabdyta buvusio šio departamento vadovo Irmanto Mikelionio prašymu.

Jis Vilniaus apygardos administraciniam teismui yra apskundęs E.Pašilio sprendimą skelbti antrą papildomą atranką į minėto departamento vadovo pareigas. I.Mikelionis reikalauja, kad generalinis prokuroras pasirinktų ONKT vadovą remdasis naujausia atrankos komisijos išvada.

Kol skundas bus išnagrinėtas iš esmės, Vilniaus apygardos administracinis teismas atranką sustabdė. Šią nutartį generalinis prokuroras apskundė LVAT.

I.Mikelionio teigimu, antrą kartą pratęsdamas atranką į ONKT departamento vyriausiojo prokuroro pareigas E.Pašilis savo sprendimo nemotyvavo, neatsižvelgė į Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijos išvadas.

„Sprendimas dėl papildomos atrankos skelbimo – visiškai nemotyvuotas, į atrankos komisijos išvadas yra neatsižvelgta ir manau, kad teisės aktai nenumato tokios teisės generaliniam prokurorui antrą kartą skelbti papildomą atranką“, – BNS yra teigęs I. Mikelionis.

I.Mikelionio kadencija kaip Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro baigėsi šių metų balandžio 5 dieną. Kovą surengta atranka į šias pareigas. Iš penkių pretendentų atrankos komisija tinkamiausiais pripažino I.Mikelionį ir prokurorų profesinės sąjungos lyderį Julių Rėksnį. Pirmasis surinko 85,4 balo, antrasis – 77,6 balo.

Nepasirinkęs nė vieno kandidato, balandžio 1-ąją generalinis prokuroras paskelbė papildomą atranką. Jis tvirtino norįs paskatinti daugiau prokurorų dalyvauti konkurse.

Tuomet dokumentus pateikė vienintelis naujas kandidatas – Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Rimvydas Valentukevičius, tačiau tarp tinkamiausių pretendentų jis nepateko. Atrankos komisija generaliniam prokurorui ONKT departamento vadovu vėl rekomendavo skirti I.Mikelionį arba J.Rėksnį.

Birželio 23 dieną E.Pašilis pranešė nutaręs dar kartą pratęsti atranką į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas. Naujų pretendentų dokumentų laukta iki rugsėjo 16 dienos. Būtent ši atranka teismo sprendimu sustabdyta.

Pagal Prokuratūros įstatymą, vyriausiuosius prokurorus skiria generalinis prokuroras, atsižvelgdamas į atrankos komisijos išvadas, kurios generalinio prokuroro nesaisto.

Į vyriausiojo prokuroro pareigas asmuo skiriamas penkeriems metams.