Kaltinamojo gynėjas skunde įrodinėjo, kad Šiaulių apygardos teismo balandį priimta nutartis pratęsti laikiną nušalinimą nuo tarybos nario pareigų trims mėnesiams yra neteisėta ir nepagrįsta.

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad apygardos teismas pagrįstai konstatavo, jog egzistuoja pagrindai A.Čepononį laikinai nušalinti nuo pareigų.

Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„Šios baudžiamosios bylos nagrinėjimas apygardos teisme iš esmės net nepradėtas dėl kaltinamųjų ir jų gynėjų dažnų neatvykimų į posėdžius, įrodymai yra neištirti, todėl negalima teigti, kad procesinių prievartos priemonių taikymas yra netikslingas“, - rašoma teismo pranešime.

Teismo nuomone, A.Čepononis kaltinamas ne tik pats piktnaudžiavęs tarnyba, bet ir sukurstęs kitus asmenis tai daryti, todėl yra pakankamas pagrindas manyti, kad einamos pareigos sudaro galimybę kaltinamajam trukdyti baudžiamajam procesui, t. y. siekiant procesą pakreipti sau naudinga linkme, darant poveikį kitiems proceso dalyviams.

Laikinas nušalinimas nuo pareigų, teismo teigimu, neabejotinai suvaržo asmens teises ir interesus, tačiau tokia priemonė yra pateisinama atsižvelgiant į jos tikslus, nepažeidžia proporcingumo principo ir teisės aktų. Teismas taip pat pabrėžė, kad vertindamas skirtą procesinę prievartos priemonę apeliacinės instancijos teismas nesprendžia kaltės klausimų ir nevertina įrodymų iš esmės.

Būdamas nušalintas nuo tarybos nario pareigų A.Čepononis mero pareigas gali eiti ir jas eina.

Radviliškio mero pavaduotojas Kazimieras Augulis BNS sakė, kad atsižvelgdamas į teismo sprendimą A.Čepononis nedalyvauja tarybos posėdžiuose ir komitetų veikloje.

„Turime teismo išaiškinimą, kad meru gali dirbti. (..). Jeigu teismas išaiškina, kad meru gali dirbti, kokia mums prasmė aiškintis, ar nušalinti jį. Nėra tikslo jokio. Tas pats teismas, teisėjas išaiškina, kad meru dirbti gali, tarybos nariu - ne. Tai tvarkoje - yra teisėtvarka, sistema, kuri aiškina“, - BNS sakė K.Augulis.

Vicemeras minėjo, jog teismas mano, kad, pagal Vietos savivaldos įstatymą, taryba gali išreikšti nepasitikėjimą meru ir taip jį nušalinti.

Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius neseniai pavedė patikrinti korupcija kaltinamo Radviliškio rajono savivaldybės mero konservatoriaus A.Čepononio baudžiamosios bylos nagrinėjimo eigą. Kilo abejonių, ar bylos nagrinėjimas nėra vilkinamas.

A.Čepononio bylą Šiaulių apygardos teismas gavo pernai balandžio 9 dieną. Per tą laiką teismui nepavyko net pradėti bylos nagrinėjimo - iki šiol neperskaitytas kaltinamasis aktas, neapklaustas nė vienas liudytojas.

Konservatorius įtariamas korupcija nuo 2011 metų gruodžio. Jam pateikti kaltinimai dėl nusikaltimo organizavimo ir kurstymo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Kovą vykusiuose savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose A.Čepononis prieš socialdemokratą Kazimierą Augulį laimėjo antrajame ture, surinkęs 58,29 proc. balsų.