Apie Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą BNS trečiadienį informavo jo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

„Skundžiamas Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimas yra norminis administracinis aktas. O pagal Administracinių bylų teisenos įstatyme nustatytą teisinį reguliavimą privatiems juridiniams ir fiziniams asmenims nėra suteikta teisė kreiptis į teismą su abstrakčiu prašymu ištirti norminio administracinio teisės akto teisėtumą“, - teismo motyvus pakomentavo VAAT atstovė.

Skundą sausio 17 dieną buvo pateikusi televiziją valdanti Latvijoje registruota bendrovė „Baltic Media Alliance“.

S.Baltaduonė paaiškino, jog pagal įstatymus, abstraktų ir su jokia byla nesusijusį prašymą panaikinti tokį norminiu teisės aktu laikomą sprendimą teikti gali tik Seimo nariai, Seimo, Vaiko teisių apsaugos, Lygių galimybių kontrolieriai, Valstybės kontrolė, teismai, prokurorai, profesinės savivaldos asociacijos.

Sprendimą nenagrinėti skundo bendrovė dar gali apskųsti Vyriausiajam administraciniam teismui per septynias dienas nuo pranešimo apie sprendimą gavimo.

VAAT sausio 15-ąją patvirtino LRTK sprendimą apriboti kai kurių ne ES parengtų laidų retransliaciją Lietuvoje, nurodydamas, kad taikoma priemonė yra proporcinga televizijos įvykdytam nusižengimui - neapykantos ir karo kurstymui. Šį pažeidimą LRTK užfiksavo įvertinusi pernai lapkričio 19 dieną rodytą laidą „Paklydimo teritorija“.

„Teismui pateikti įrodymai besąlygiškai patvirtino, kad programoje iš tikrųjų kryptingai buvo formuojama žiūrovų nuomonė, jog Vakarų pasaulio valstybės siekia sugriauti Ukrainos ir Rusijos santykius bei destabilizuoti padėti regione. Tyčia buvo paskleista melaginga informacija apie Ukrainos istoriją ir santykius su kitomis valstybėmis, taip pat ir su Baltijos šalių tautomis, kad buvo kurstoma neapykanta Ukrainai ir ukrainiečių tautai, Amerikai, Lenkijai, Baltijos valstybėms“, - tuomet konstatavo teismas.

Pernai trims mėnesiams dėl tokių pat priežasčių jau buvo sustabdytos kanalų „NTV Mir“ ir „RTR planeta“ transliacijos Lietuvoje, užpernai - Pirmojo Baltijos kanalo (BPK) retransliavimas.

Be to, 2014-ųjų gruodį Lietuvos radijo ir televizijos komisija informavo apie galimybę stabdyti rusiškų televizijos kanalų „RTR Planeta“ ir „ NTV Mir Lithuania“ retransliacijas metams, jei bus nustatyta daugiau grubių pakartotinių pažeidimų.