Teismas V. Gailiui priteisė 42 tūkst. Lt išeitinę kompensaciją, daugiau kaip 67 tūkst. Lt vidutinį darbo užmokestį už priverstinė pravaikštos laiką nuo vasario 16 iki gruodžio 5 d. bei nuo gruodžio 6 d. po 333 Lt už kiekvieną pravaikštos dieną (kol įsiteisės sprendimas), taip pat 25 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Be to, teismas nusprendė, kad V. Gailiaus atleidimo iš darbo data bus laikoma teismo sprendimo įsiteisėjimo diena, o į darbą jis nebus grąžinamas.

Pasak teismo, V. Gailius yra Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys, pagal šios partijos sąrašą išrinktas 2012–2016 m. kadencijos Seimo nariu, davęs Seimo nario priesaiką, todėl pagal FNTT įstatymo reikalavimus FNTT pareigūnui draudžiama būti politinių partijų ar politinių organizacijų nariais ir dalyvauti politinėje veikloje, todėl jis į FNTT vadovo pareigas negali būti grąžintas, nes neatitinka tokiam pareigūnui keliamų reikalavimų ir įstatymuose nustatytų apribojimų.

Kokie kiti teismo motyvai, teisėjų kolegijai pirmininkavusi teisėja Egidija Puzinskaitė nepaskelbė – byla buvo nagrinėta neviešuose posėdžiuose, nes joje yra skelbiama su valstybės paslaptimi susijusi informacija.

V. Gailius teigė, kad jį tenkina teismo sprendimas, tačiau jis sieks, kad priteistus pinigus atlygintų vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

„Gerbiu teismo sprendimą, kad nepabūgo politinių ar kitokių įtakų, – sakė V. Gailius. – Mane tenkina, kad apgyniau ne tik savo, bet ir daugiatūkstantinės pareigūnų bendruomenės interesą – kad siauri politinės korupcijos interesai, atsikratant nepalankiais sąžiningais pareigūnais nesivystytų Lietuvoje. Aš nesitaiksčiau su grubios politinės korupcijos apraiška, su neteisėtu pareigūnų reikalavimu atleisti pavaduotoją“.

Buvęs FNTT vadas pažymėjo, kad sieks, jog žalą atlygintų ministras R. Palaitis.

„Jeigu jūs manęs paklaustumėte, kas turėtų atlyginti žalą, o šiuo atveju politinės korupcijos įtakojami pareigūnai padarė žalą valstybei, padarė žalą man, mano šeimai, vaikams, ir padarė žalą neatsitiktinai, ne netyčia, o tyčiniais ir kaltais veiksmais, - sakė jis. - Šiandieninė teisė yra aiškiai apibrėžusi, kas turėtų atlyginti dėl tyčinių veiksmų atsiradusią žalą valstybei. Tą žalą turėtų atlyginti pareigūnas, priėmęs neteisėtą sprendimą, ir jį priėmęs tyčia, siekdamas savo siaurų korumpuotų interesų.

Manau, kad VRM turėtų išieškoti šią sumą iš pono Palaičio, o jeigu to VRM nepadarys, aš jums visiems garsiai sakau, kad reikalausiu, jog Generalinės prokuratūros vadovų kabinetuose sėdintys aukšti vaikinai gintų viešą interesą ir reikalautų, kad žala būtų atlyginta iš R. Palaičio asmeninių lėšų. Šiandien įstatymai tai leidžia“.

„Visas šis procesas buvo pradėtas po to, kai mano pavaduotojas pateikė konkrečius duomenis apie tai, kokia forma duomenys buvo pateikti dienraščiui „Lietuvos rytas“, - sakė V. Gailius. - Ir šie duomenys buvo pateikti konkrečiai Valstybės saugumo departamento faktiniam vadovui Romualdui Vaišnorui, sekančią dieną po tų duomenų pateikimo jis pateikė tikrovės neatitinkantį tarnybinį pranešimą, kuriuo apšmeižė mane ir mano pavaduotoją, siekdamas, manau, nuslėpti tą informaciją, kurią gavo iš mano pavaduotojo. Ir tą pačią dieną po to dokumento, kurį surašė išgalvotais motyvais, mano šeimos, mano vaikų atžvilgiu buvo atliekami neteisėti veiksmai – buvo klausomasi visos mano šeimos pokalbių, buvo sekami mano vaikai, šeima, buvo kontroliuojamas mano kabineta, gyvenamosios patalpos – vykdomas totalinis sekimas.“

V. Gailius tikino, kad dėl R. Vaišnoro surašyto tarnybinio pranešimo kreipsis į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti galimai neteisėtus jo veiksmus. „Šiam asmeniui taikoma kažkoia intulgensija, jis turi besąlygišką įtaką valstybės vadovams ir manipuliuodami valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymu jie šiandien daro maksimalią įtaką“, - teigė Seimo narys.

A.Kubilius: visada sakiau, kad tai buvo R.Palaičio klaida
Teismo sprendimas nenustebino ir Andriaus Kubiliaus, laikinai einančio ministro pirmininko pareigas.

„Aš visą laiką laikiausi tos nuostatos, kad jo atleidimas iš pareigų, ministro R. Palaičio atleidimas, buvo klaida. Aš raginau ją ištaisyti. Galų gale buvo apsispręsta, kad V. Gailius savo poziciją gins teisme ir štai turime rezultatą“, - komentavo premjeras.

Konservatorius dar kartą išsakė savo nuomonę, kad reikėtų keisti šiuo metu galiojančią institucijų paskyrimo ir atleidimo tvarką: „Tie svarstymai buvo. Manau, kad prie jų bus galima grįžti. Mes siūlėme išspręsti vieną problemą – kad tokių svarbių institucijų, kaip FNTT, vadovų paskyrimo ir atleidimo reikalai negalėtų priklausyti nuo vieno ministro. Nuo tokios klaidos gali labai stipriai nukentėti tokios institucijos veiksmingumas“.

A.Melianas: manau, sprendimą skųsime

Laikinai vidaus reikalų ministro pareigas einantis Artūras Melianas sakė, manantis, kad teismo sprendimas bus skundžiamas.

„Tikrai negalėčiau vertinti teismo sprendimo, nes reikia dar su juo susipažinti. Mes tikėjomės tokio sprendimo, nes buvo panašus sprendimas dėl A. Giržado ir kai susipažinsime, tada ir vertinsime“, - kalbėjo liberalcentristas. „Manau, kad mes apskųsime sprendimą“, - teigė A. Melianas.