L. Andriuškevičienės skundą išnagrinėjusi teisėja Laureta Ulbienė galutine ir neskundžiama nutartimi paskelbė, kad tyrėja nuo pareigų bus nušalinta iki gruodžio 22-osios.

Į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratį patekusi pareigūnė teismo prašė leisti jai toliau tirti baudžiamąsias bylas.

Savo skunde L. Andriuškevičienė nurodė, kad yra nepagrįstai nušalinta nuo darbo ir pabrėžė, jog jai nėra kliūčių toliau dirbti FNTT. Tyrėja aiškino, kad darbas, kurį jai tektų dirbti grįžus į FNTT, nebūtų susijęs su jai pareikštais įtarimais.

STT agentai FNTT tyrėją sulaikė rugsėjo 21-ąją, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba ir neteisėto ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pareigūnams gavus duomenų, kad atlikdama ikiteisminį tyrimą byloje dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, tyrėja galimai piktnaudžiavo tarnyba ir be leidimo atskleidė ikiteisminio tyrimo duomenis.

Pareigūnai buvo sulaikę ir advokatą Petrą Butkevičių bei bendrovės „Baltijos turto holdingas“ darbuotoją Arūną Antanaitį.

Kaip jau skelbė DELFI, įtariama, kad jie vykdė Izraelio piliečio (jam išimties tvarka suteikta ir Lietuvos pilietybė) Meiro Klabino užsakymą kenkti jo buvusiems verslo partneriams.

Kaune gimęs M. Klabinas Lietuvoje išgarsėjo praėjusiame dešimtmetyje. Spaudoje jo pavardė mirgėjo kilus skandalui dėl 1999-iais už vieną litą privatizuoto „Lietuvos kuro“.

To meto žiniasklaidoje buvo teigiama, kad Kaune už grupinį nepilnametės išžaginimą teistam M. Klabinui prezidentas Algirdas Brazauskas įtartinomis aplinkybėmis 1996 metais išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę. „Lietuvos kuro“ turtas po privatizacijos buvo mikliai išparduotas už didžiulius pinigus. Liko tik keliasdešimt milijonų litų šios įmonės skolų, kurias turėjo padengti valstybė.

Viena iš bendrovių, kurios bendrasavininkis – M. Klabinas, - „Vilniaus sadutė“. Kilus nesantaikai tarp jo ir kitų akcininkų prasidėjo kova ir bylinėjimasis dėl turto. Įtariama, kad M. Klabino iniciatyva kitos jo įmonės „Baltijos turto holdingas“ (įsikūrusios tame pačiame J. Basanavičiaus gatvės name kaip ir „Vilniaus sadutė“) darbuotojas A. Antanaitis ėmė ieškoti būdų „prispausti“ buvusius darbdavio verslo partnerius.

Įtariama, kad tam A.Antanaitis į pagalbą pasitelkė buvusį FNTT pareigūną, o dabar – advokatą P. Butkevičių. Pastarasis galimai kreipėsi pas buvusią kolegę L. Andriuškevičienę. Šių metų pradžioje FNTT buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingos apskaitos „Vilniaus sadutėje“ . M. Klabinas šioje byloje liudytojas.

STT duomenimis, advokatas su tyrėja dažnai susitikinėdavo: P. Butkevičius nurodinėdavo, ką reikia padaryti byloje, o L. Andriuškevičienė detaliai pasakodavo apie tyrimą, t.y. atskleisdavo ikiteisminio tyrimo duomenis. Ši byla artėjo prie pabaigos, ji jau greitai turėjo keliauti į teismą, bet įsikišo STT.