Generalinė prokuratūra trečiadienį pranešė, kad suimti N. Venckienę antradienį priimta nutartimi leido Kauno apylinkės teismas. Buvusi Kauno apygardos teismo teisėja įtariama įvairiomis nusikalstamomis veikomis.

Artimiausiu metu taip pat bus priimtas sprendimas dėl papildomų tarptautinių teisinių procedūrų, kurios leistų N. Venckienę perduoti Lietuvai. Tiesa, prieš tai ji turėtų būti sulaikyta.

Kaip informuoja prokuratūra, pagrindiniai įtarimai N. Venckienei šioje byloje yra siejami su neteisėtu informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimu, jos viešinimu bei kitomis nusikalstamomis veikomis, kurios, kaip įtariama šiuo metu, galėjo būti įvykdytos 2010 metais kartu su kitu asmeniu suburiant organizuotą grupę.

DELFI žiniomis, nauji įtarimai N. Venckienei susiję su buvusio Kauno apygardo teismo pirmininko Alberto Milinio sūnumi. Prieš jo nužudymą buvo renkama informacija, jį vadinamieji kovotojai prieš pedofiliją vadino tariamu trečiuoju pedofilu Aidu.

Nesant galimybės įteikti pranešimo apie įtarimą, N. Venckienė pripažinta įtariamąja prokuroro nutarimu. Kitu prokuroro nutarimu yra paskelbta šios įtariamosios paieška.

Priimdamas sprendimą dėl šios kardomosios priemonės skyrimo teistumo neturinčiai įtariamajai teismas konstatavo, kad N. Venckienė nuo 2013-ųjų gegužės 10-osios yra paieškoma ir kitame ikiteisminiame tyrime kaip asmuo, įtariamas padaręs kitas nusikalstamas veikas, ji negyvena deklaruotos gyvenamosios vietos adresu Kauno rajone, Garliavos seniūnijoje, po ištuokos nėra saistoma šeiminiais ryšiais, pastaruoju metu Lietuvoje nebedirba ir neturi kito teisėto pragyvenimo šaltinio.

Teismas, įvertinęs šių bei kitų prokuroro pareiškime dėl kardomosios priemonės skyrimo nurodytų aplinkybių bei duomenų visumą, pripažino, kad toks prašymas pagrįstas, nes švelnesnės kardomosios priemonės šiuo atveju nebus veiksmingos.

Šią teismo nutartį per dvidešimt dienų suimtoji N. Venckienė ar jos gynėjas gali apskųsti Kauno apygardos teismui.

Gali prašyti išduoti Europos arešto orderį

Kitoje byloje ikiteisminį tyrimą atliekanti Šiaulių prokurorė Nina Raugienė DELFI sakė, kad gavus teismo leidimą suimti N. Venckienę prokurorai toliau gali prašyti išduoti Europos arešto orderį bei kreiptis dėl įtariamosios ekstradicijos, jeigu ši būtų sulaikyta.

„Šių procedūrų negalima atlikti neturint leidimo skirti suėmimą“, – pažymėjo ji.

Prokurorė taip pat prisipažino, kad trečiadienį nuspręsta dar kartą kreiptis į JAV ir priminti, jog laukiama žinių apie N. Venckienę – dėl to su teisinės pagalbos prašymais buvo kreiptasi anksčiau.

„Nutarėme, kad reikia papildomai priminti“, – sakė ji.

Anksčiau N. Venckienės suburtos partijos nariai yra sakę, kad buvusi teisėja JAV prašo politinio prieglobsčio.