Teisėjas Vladislavas Lenčikas pabrėžė, kad tokius procesinius veiksmus buvo būtina atlikti tiriant nusikaltimus.

„Kratos atlikimas buvo būtina ir pateisinama prievartos priemonė, reikalinga galimai padarytai nusikalstamai veikai ištirti, – pažymėjo teisėjas. – Siekiant tinkamai ištirti nusikaltimą, buvo būtinas E. Kusaitės telefono ir SMS kortelės paėmimas“.

Pasak teismo, krata buvo padaryta nepažeidžiant įstatymuose nustatytos tvarkos.

Teismas nusprendė atmesti skundą ir dėl teismo nutarties, kuria buvo pratęstas pokalbių pasiklausymas, nes procesinių prievartos priemonių panaudojimas pripažįstamas pagrįstu ir teisėtu. „Kitoje byloje tiriamos sunkios nusikalstamos veikos“, – teismas pažymėjo, kad iki šiol nėra baigtas tyrimas E. Kusaitės bendrininkų Magmadovų atžvilgiu.

Teismas taip pat pabrėžė, kad ikiteisminio tyrimo teisėjas buvo leidęs panaudoti surinktą medžiagą apie privatų E. Kusaitės privatų gyvenimą panaudoti kitoje byloje.

Vilniaus apygardos teismo paskelbtos nutartys yra galutinės ir neskundžiamos.

E. Kusaitė teismo nutarties iš namų atvyko išklausyti kartu su savo motina ir teta, be to, ją, kaip visada palaikė disidentė Nijolė Sadūnaitė ir kiti visuomenės veikėjai.

„Manau, kad teismas atmestinai išnagrinėjo mano skundus ir į juos net nesigilino – vadinasi, dabar galima klausytis visų žmonių pokalbių, – po paskelbimo sakė E. Kusaitė. – Dabar susidaro įspūdis, kad aš net galiu turėti draugų, nes visų bus klausomasi ir jie bus paversti nusikaltėliais“.

Tuo tarpu E. Kusaitės motina ir teta piktinosi, kad klausantis pokalbių yra pažeidžiamos žmogaus teisės. „Neabejojame, kad jie ir dabar visų klausosi“, – teigė jos.

DELFI primena, kad E. Kusaitės pasikalbėjimų telefonu iš pradžių klausėsi Valstybės saugumo departamento (VSD), o VSD panaikinus šias funkcijas – Kriminalinės policijos pareigūnai.

Kaltinamoji teisme yra sakiusi, kad pareigūnai klausėsi ne tik jos, bet ir jos motinos Virginijos Kusienės, jai padedančių parlamentarų, kunigų, žmogaus teisių gynėjų pokalbių.

Prokurorai teisme yra nurodę, kad klausėsi pokalbių, nes nėra baigtas tyrimas byloje, kurioje įtariamaisiais Lietuvoje yra pripažinti Aišat ir Apti Magmadovai.

Tiesa, prokurorai paneigė, kad buvo klausomasi ne tik E. Kusaitės, bet ir jai artimų žmonių pokalbių.

E. Kusaitė Lietuvos apeliaciniame teisme, kuriame buvo nagrinėjamas jos skundas dėl skirto suėmimo, prisipažino žinojusi, kad pareigūnai klausosi jos pokalbių, be to, esą tetos namuose yra pakišę pasiklausymo aparatūrą.

Pareigūnai yra nustatę, kad terorizmu kaltinama mergina bendravo su suimtų Aišat ir Apti Magmadovų motina Tamara.

Iš telefono, kuris buvo rastas E. Kusaitės tetos namuose, Generalinės prokuratūros prokurorui Justui Lauciui buvo išsiųsta grasinanti SMS žinutė.