Agentūra prašė teismo panaikinti Europos socialinio fondo agentūros 2016-04-04 pažeidimo tyrimo išvadą ir 2016-04-08 sprendimą dėl 5 proc. deklaruotų 213 604,98 euro su pirkimo dalimi susijusių išlaidų grąžinimo.

VĮ Europos socialinio fondo agentūros 2016-04-04 pažeidimo tyrimo išvadoje nustatyta, kad Agentūra, pirkdama maisto produktus (miltus ir sausus pusryčius), skirtus labiausiai skurstantiems asmenims, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą, priėjo išvadą, kad Europos socialinio fondo agentūra teisėtai ir pagrįstai konstatavo, kad Agentūra pažeidė teisės aktų, reglamentuojančių viešuosius pirkimus, nuostatas ir netinkamomis finansuoti išlaidomis pripažino 5 proc. išlaidų, todėl pareiškėjos skundą atmetė kaip nepagrįstą.

Teismo sprendime pažymima, kad maisto produktų pirkimo dalies neskaidymas į dalis tiesiogiai lėmė pernelyg aukštų kvalifikacinių reikalavimų Pirkimo sąlygose įtvirtinimą ir taip buvo apribota konkurencija. Nustačiusi itin aukštus kvalifikacinius reikalavimus tiekėjams, Agentūra iš maisto produktų viešųjų pirkimų eliminavo smulkiojo bei vidutinio verslo įmones.

Teismo nuomone, perkančiosios organizacijos nustatyti aukšti arba pernelyg specifiniai reikalavimai pateisinami tik tada, jeigu pateikiamas patikimas ir įtikinamas tokių reikalavimų nustatymo pagrindimas.

Tokiu įrodymu gali būti ypatinga perkamo objekto svarba ar sutarties, kuria siekiama įsigyti šį objektą, specifinė paskirtis arba tai, kad aukštą (kvalifikacinį) reikalavimą pateisina viešojo intereso apsauga. Įvertinęs byloje nustatytas aplinkybes, teismas daro išvadą, kad šioje situacijoje negalima pateisinti pareiškėjos Pirkimų sąlygose nustatytų aukštų ir specifinių reikalavimų tuo, kad maisto produktai perkami labiausiai skurstantiems asmenims.

Pasak teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės, šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per mėnesį nuo jo paskelbimo dienos apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, apeliacinį skundą paduodant šiam teismui tiesiogiai arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.