„Įvykio aplinkybės įvertintos kaip nesudarančios pagrindo taikyti išimtį dėl visuomeninės reikšmės“, - BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Lietuvoje seksualinio priekabiavimo atvejais teisėsauga ikiteisminį tyrimą vykdo, kai asmuo dėl svarbių priežasčių pats negali ginti savo interesų arba kai nusikalstama veika turi visuomeninę reikšmę.

Jeigu potenciali byla neatitinka šių kriterijų, pareiškėjas pats turi kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Cituodama Konstitucinio teismo 2006 metų nutarimą, Generalinės prokuratūros atstovė teigė, jog sąvoka „visuomeninė reikšmė“ negali būti siejama „su kuriuo nors vienu nusikalstamos veikos požymiu ar keliais iš jų (pavyzdžiui, su nukentėjusiojo pareigomis ar socialiniu statusu, su nusikalstamos veikos sukeltu atgarsiu visuomenės sąmonėje), bet su įvairiais nusikalstamos veikos požymiais ir įvairiomis jos padarymo aplinkybėmis“.

„Todėl kiekvienu atveju atsižvelgiama į konkrečias įvykio aplinkybes bei turimus duomenis ir įvertinama, ar yra pagrindas taikyti šią išimtį. Įvertinus, kad tokio pagrindo nėra, pareiškėjas informuojamas apie galimybę pradėti baudžiamosios bylos procesą kreipiantis su pareiškimu į teismą privataus kaltinimo tvarka.“, - sakė E. Martinonienė.

Galimai nuo seksualinio priekabiavimo J.Miltinio teatre nukentėjusi Erika Račkytė dėl to į teisėsaugą kreipėsi pavasarį.

Policija atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą kovo 22 dieną. Prokurorai šį sprendimą patvirtino balandžio 20 dieną.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė šią savaitę paskelbė nustačiusi, kad Panevėžio teatro vadovo L. Zaikausko elgesys yra „laikytinas seksualiniu priekabiavimu“.

Kontrolierė nurodė, kad teatro vadovo seksualaus pobūdžio elgesys pasireiškė prievartiniu bučiavimu, stipriu suėmimu ir priglaudimu prie savęs, priminimais apie „prievolę“ turėti lytinius santykius su juo po premjeros, grasinimais prarasti darbą.

Šiemet kovą teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo Seimo nario Kęstučio Pūko seksualinio priekabiavimo. Šį sprendimą ji argumentavo visuomeniniais pagrindais.