„Niekas nuosprendžio nematė, neskaitė ir turbūt niekada neskaitys. Tai tie, kurie čia dabar piktinasi, kaip iš obels nukritę. Įdomu būtų jų paklausti, kur jie buvo visus trejus metus, nes tos baudos, dėl kurių čia dabar taip piktinasi, jau prieš 3 metus skirtos“, – sako A. Cininas.

A. Cininas primena, kad pirmosios instancijos teismas 2013-07-12 nuosprendžiu pagal 222 str. 1 d. (apgaulingos apskaitos tvarkymas – DELFI) skyrė tokias baudas:

Viktorui Uspaskichui – 190 MGL;
Vitalijai Vonžutaitei – 180 MGL;
Vytautui Gapšiui – 100 MGL.

A. Cininas atkreipia dėmesį, kad įstatymas tuo metu, kai buvo padaryti nusikaltimai pagal 222 str. 1 d., numatė maksimalią 200 MGL baudą. „Taigi tiek Uspaskichui, tiek Gapšiui teismas skyrė beveik didžiausias kokias tik įmanoma baudas“, – aiškina teisėjas.

Pasak A. Cinino, laisvės atėmimo bausmė, nors ir numatyta Baudžiamojo kodekso 222 str. 1 d. sankcijoje, skiriama pagal Lietuvos įstatymus tik anksčiau teistiems asmenims, o nė vienas iš šios bylos figurantų anksčiau nėra teistas (Baudžiamojo kodekso (BK) 55 straipsnis numato, kad asmeniui, pirmą kartą teisiamam už nesunkų ar apysunkį tyčinį nusikaltimą, teismas paprastai skiria su laisvės atėmimu nesusijusias bausmes – DELFI).

„Toliau apeliacija. Apeliacija vyksta skundo ribose (BPK 320 str. 3 d.). Tam, kad būtų skirta griežtesnė bausmė, tai yra, laisvės atėmimas, o ne bauda pagal BK 222 str. 1 d., to turėjo būti prašoma prokuroro skunde. O buvo prašoma? Nemačiau prokuroro skundo, bet labai abejoju.

Tai gavosi taip, kad išteisinus dėl sukčiavo, išlindo yla (bausmė pagal BK 222 str. 1 d.) iš maišo. Nors ta bauda pagal LR BK nieko nepiktino 3 metus“, – stebisi A. Cininas.

DELFI primena, kad beveik pustrečių metų DP baudžiamąją bylą nagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė istorinį nuosprendį – dėl finansinių nusikaltimų Vilniaus apygardos teismas kaltu buvo pripažinęs dabar jau partiją palikusį jos įkūrėją, europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, tuometį partijos atsakingąjį sekretorių Vytautą Gapšį ir finansininkę Mariną Liutkevičienę.

Apeliacine tvarka bylą išnagrinėjusios trijų teisėjų kolegijos pirmininkė Violeta Ražinskaitė paskelbė, kad yra pakeičiamas Vilniaus apygardos teismo nuosprendis, o nuteistieji – paliekami laisvėje. Teismas nutarė, kad V. Uspaskichas, V. Gapšys ir M. Liutkevičienė turi būti išteisinti dėl sukčiavimo, kai išvengė didelės vertės mokestinės prievolės sumokėjimo į valstybės biudžetą.

Pasak teismo, baudžiamojon atsakomybėn patraukti darbiečiai turėjo būti teisiami ne dėl sukčiavimo, o dėl bandymo išvengti mokesčių sumokėjimo į valstybės biudžetą. Už tai Baudžiamajame kodekse numatyta gerokai švelnesnė bausmė.

Tačiau už tai šiandien nei V. Uspaskicho, nei V. Gapšio, nei M. Liutkevičienės jau nebuvo galima nuteisti – yra suėjęs baudžiamojon atsakomybėn patraukimo senaties terminas. Beje, anksčiau V. Uspaskichas bei kiti kaltinamieji ir buvo kaltinami neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą. Bet artėjant senaties terminams prokurorai dar 2012 m. spalį Vilniaus apygardos teisme juos pakeitė į sunkesnius - sukčiavimą.

Anksčiau 4 metų laisvės atėmimo bausme nuteistam V. Uspaskichui teismas skyrė 190 MGL (6,8 tūkst. Eur) baudą – jis nuteistas tik dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Bauda už šį nusikaltimą skirta ir V. Gapšiui, ir M. Liutkevičienei. V. Gapšiui teismas skyrė 100 MGL (3,6 tūkst. Eur), o M. Liutkevičienei – 160 (5,7 tūkst. Eur) MGL baudą.

Teisėjai konstatavo, kad 2004-2006 m. į DP oficialią buhalterinę apskaitą buvo neįrašyta 7 mln. 37 tūkst. Eur pajamų ir 4 mln. 265 tūkst. Eur išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.