Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį formaliai atvertė „darbietės“ baudžiamąją bylą – V. Vonžutaitė anksčiau buvo teisiama kartu su Viktoru Uspaskichu, Vytautu Gapšiu ir Marina Liutkevičiene, tačiau dėl nėštumo atostogų jos byla buvo išskirta į atskirą.

V. Vonžutaitės bylą apeliacine tvarka turėjo nagrinėti ta pati teisėjų kolegija, kuri itin švelniomis bausmėmis buvo nuteisti ir kitus darbiečius. Bet negali – byla yra išsiųsta į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, kuris nagrinės kitų anksčiau nuteistų „darbiečių“ kasacinius skundus.

„Iš teismų sistemos „Liteko“ gauta informacija dėl bylos judėjimo – Vilniaus apygardos teismas balandžio 7 d. ją išsiuntė į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT), nes kitų nuteistųjų byloje buvo paduoti kasaciniai skundai, – sakė teisėjų kolegijos pirmininkė Violeta Ražinskaitė. – Mes pasidomėjome LAT, kokioje stadijoje yra byla, kada ji galėtų būti išnagrinėta, ir gavome atsakymą, kad preliminariai nagrinėjimas numatytas rugsėjo mėnesį, o kada byla bus grąžinta, pateikti informacijos negali, nes priklausomai nuo bylos sudėtingumo nagrinėjimas gali užsitęsti. “

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Saulius Verseckas pasiūlė pasinaudoti įstatyme numatytomis išimtimis ir pasiūlė byloje daryti pertrauką, kol byla bus išnagrinėta LAT ir grąžinta.

Tokia pozicijai pritarė ir V. Vonžutaitė ir ją ginantis advokatas Arūnas Petrauskas.

Teismas nutarė atidėti bylos nagrinėjimą – kito posėdžio data nepaskirta, bus laukiama, kol LAT baigs nagrinėti „darbiečių“ bylą kasacine tvarka.

Prokuroras sako, kad jeigu LAT patenkintų jo skundą ir bylą grąžintų iš naujo nagrinėti apeliacinės instancijos teismui, ji būtų sujungta ir V. Vonžutaitė būtų teisiama su V. Uspaskichu, V. Gapšiu ir M. Liutkevičiene.

Vilniaus apygardos teismas V. Vonžutaitę yra pripažinęs kalta dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo bendrininkų grupėje bei sukčiavimo, kai buvo išvengta didelės vertės mokestinių prievolių. Už šiuos nusikaltimus Seimo narei buvo skirta reali trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau V. Vonžutaitė siekia, kad jai nuosprendis būtų pakeista, ją išteisinant, o valstybinį kaltinimą palaikantys Generalinės prokuratūros prokurorai mano, jog politikė nuteista per švelniai ir bausmę jai siūlo sugriežtinti, paskiriant įkalinimą 5 metams.

Kol nuosprendis nėra įsiteisėjęs, V. Vonžutaitei yra skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kadangi V. Uspaskichą, V. Gapšį ir M. Liutkevičienę dėl sunkiausių nusikaltimų teisėjai buvo išteisinę, V. Vonžutaitės byloje taip pat greičiausiai bus pakeistas anksčiau priimtas nuosprendis.

Apeliacine tvarka bylą išnagrinėję teisėjai yra nutarę, kad V. Uspaskichas, V. Gapšys ir M. Liutkevičienė turi būti išteisinti dėl sukčiavimo, kai išvengė didelės vertės mokestinės prievolės sumokėjimo į valstybės biudžetą. Pasak teismo, baudžiamojon atsakomybėn patraukti darbiečiai turėjo būti teisiami ne dėl sukčiavimo, o dėl bandymo išvengti mokesčių sumokėjimo į valstybės biudžetą, o už tai Baudžiamajame kodekse numatyta gerokai švelnesnė bausmė.

Tačiau už tai šiandien nei V. Uspaskicho, nei V. Gapšio, nei M. Liutkevičienės jau nebuvo galima nuteisti – yra suėjęs baudžiamojon atsakomybėn patraukimo senaties terminas. Beje, anksčiau V. Uspaskichas bei kiti kaltinamieji ir buvo kaltinami neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą. Bet artėjant senaties terminams prokurorai dar 2012 m. spalį Vilniaus apygardos teisme juos pakeitė į sunkesnius – sukčiavimą.

Teisėjai konstatavo, kad 2004-2006 m. į Darbo partijos oficialią buhalterinę apskaitą buvo neįrašyta 7 mln. 37 tūkst. Eur pajamų ir 4 mln. 265 tūkst. Eur išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.

Pasak teismo, nusikalstamas veikas nuteistieji padarė veikdami organizuotoje grupėje, apgaulingos apskaitos tvarkymo pagrindiniai organizatoriai buvo V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė.

„Oficialioje buhalterijoje nebuvo apskaitomos visos lėšos“, – anksčiau yra sakiusi teisėja.

Faktai apie Darbo partijos bylą

* Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2006 m. gegužės 17 d.

* Įtarimai buvo pateikti DP centrinės būstinės vadovo pavaduotojai V. Vonžutaitei, iždininkei M. Liutkevičienei ir buhalterei Nijolei Steponavičiūtei (vėliau jai įtarimai buvo panaikinti).

* 2006 m. birželio 22 d. įteiktas pranešimas apie įtarimą DP atsakingajam sekretoriui V. Gapšiui. Jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

* 2006 m. birželio 29 d. įteiktas pranešimas apie įtarimą DP kaip juridiniam asmeniui.

* 2006 m. liepos 18 d. V. Uspaskichui nurodyta atvykti į Generalinę prokuratūrą, bet jis nepasirodė, rugpjūčio 25 d. teismas V. Uspaskichui paskyrė kardomąją priemonę – suėmimą. Tą pačią dieną paskelbta tarptautinė įtariamojo paieška, jam išduotas Europos arešto orderis.

* 2006 m. rugsėjo 15 d. V. Uspaskichas buvo sulaikytas Maskvoje.

* 2007 m. rugsėjo 26 d. V. Uspaskichas suimtas tarptautiniame Vilniaus oro uoste, rugsėjo 27 d. teismas V. Uspaskichui skyrė namų areštą.

* 2008 m. balandžio 14 d. baudžiamoji byla perduota Vilniaus apygardos teismui.

* 2013 m. liepos 12 d. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo V. Uspaskichas, V. Vonžutaitė, V. Gapšys, M. Liutkevičienė ir DP buvo pripažinti kaltais.

* 2016 m. vasario 1 d. Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė anksčiau priimtą nuosprendį, V. Uspaskichui palikdamas galioti bausmę tik už apgaulingos apskaitos tvarkymą. Jam skirta 190 MGL (6,8 tūkst. Eur) bauda. Dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo V. Gapšiui teismas skyrė 100 MGL (3,6 tūkst. Eur), o M. Liutkevičienei – 160 (5,7 tūkst. Eur) MGL baudas.

* DP bylą sudaro apie 200 tomų.