Jis viliasi, kad dar šiemet tai pavyks reglamentuoti įstatymu.

"Kaip ži­no­te, ne­ma­žai mū­sų mer­gi­nų iš­te­ka už už­sie­nie­čių, ku­rių pa­var­dės ne­lie­tu­viš­kos kil­mės. Da­lis mū­sų pi­lie­čių, gy­ve­nan­čių Lie­tu­vo­je, taip pat tu­ri ne au­ten­tiš­kos lie­tu­viš­kos ra­šy­bos var­dus ir pa­var­des. Tai yra rea­lus reiš­ki­nys. Jo ne­pri­pa­žin­ti - va­di­na­si, ne­ma­ty­ti to, kas eg­zis­tuo­ja.

Šis klau­si­mas tu­rė­tų bū­ti su­re­gu­liuo­tas tei­sės ak­tais. Da­bar­ti­nis re­guliavi­mas yra ne­pa­kan­ka­mas. Ga­lio­ja la­bai se­nas, dar Aukš­čiau­sio­sios Ta­ry­bos-At­ku­ria­mo­jo Sei­mo pri­im­tas nu­ta­ri­mas dėl as­men­var­džių ra­šy­mo. Jo­kių ki­tų tei­sės ak­tų per dau­giau kaip 20 me­tų ne­su­kū­rė­me.

Pa­var­džių ra­šy­bos klau­si­mas su­si­jęs su žmo­gaus tei­sė­mis. Pa­gal Kons­ti­tu­ci­nio Teis­mo (KT) iš­aiš­ki­ni­mus ir bend­ras mū­sų tei­si­nės sis­te­mos tai­syk­les, jis tu­rė­tų bū­ti reg­la­men­tuo­ja­mas įsta­ty­mu. De­ja, jis daž­nai po­li­ti­zuo­ja­as, ban­do­ma pa­kreip­ti, esą tai - tam ti­krų tau­ti­nių ma­žu­mų ar po­li­ti­nių jė­gų rei­ka­la­vi­mai", - interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė J. Bernatonis.

Jis taip pat tikisi, kad per artimiausius metus pavyks įteisinti visuomenės atstovų teismuose - tarėjų institutą. Ministro nuomone, tai viena iš priemonių, padidinsiančių teismų atvirumą ir gyventojų pasitikėjimą jais.

Pasak J. Bernatonio, "teisėjas nėra visažinis, jam lengviau, kai patariama".