Laidojimo ceremonija kapinėse prasidėjo prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba.

Valstybės vadovė pabrėžė, kad poetas visu savo gyvenimu teigė sąžinę ir dorą.

„Jis buvo ir liks šių vertybių pavyzdys virš sistemos, virš politikos, bet su žmogumi. Savo eilėmis poetas kalbėjo apie nesibaigiančią kelionę į laisvę - laisvę tautos ir kiekvieno mūsų. Geriau nei kas kitas jis suvokė, kad laisvė be atsakomybės – vienadienė. Todėl jis taip brangino istorinę atmintį, atskleidė mums K. Donelaitį, Mažvydą ir Mindaugą, kad neabijotume prisiimti atsakomybės. Netekome poeto, artimo kaip tėvas, brolis, draugas, mus vienijusio laisvės šauklio, santarvės žmogaus. Tegu Lietuvos žemė, jo taip mylėta ir godota, priglaudžia jį kaip motina tegali priglausti savo mylimą sūnų“, – kalbėjo prezidentė.

Savo žodį apie velionį tarė ir literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

Poeto karstas buvo apdengtas Lietuvos trispalve, kurią prieš karstą įleidžiant į duobę premjeras Andrius Kubilius perdavė J. Marcinkevičiaus žmonai Genovaitei.

Velionio prieš mirtį išreikštu pageidavimu, jį palaidojo kunigas Gintaras Petronis.

DELFI kalbintų policininkų duomenimis, laidotuvėse dalyvavo 1500 žmonių.

Per laidotuves skambėjo poeto kūrybos daina „Tai gražiai gražiai", taip pat Maironio sukurta „Lietuva brangi", o ceremoniją užbaigė valstybės himnas.

Paskutinėje kelionėje lydėjo pėsti

Savo dainių tauta nuo Lietuvos mokslų akademijos Gedimino pr. iki pat kapinių lydėjo pėsčiomis, automobiliais buvo vežami tik artimiausieji giminaičiai.

Žvarbaus vėjo ir šalčio nepabūgo keli šimtai žmonių, daugelis jų - vyresnio amžiaus. Dažnas lydėtojas negalėjo sulaikyti ašarų.

Automobilį, kuriuo vežamas poeto karstas, taip pat lydėjo kariai, tautiniais drabužiais vilkinčios merginos.

Laidotuvių procesiją pasitiko ir šv. Petro ir Povilo bažnyčios varpų gausmas.

Laidotuvių procesiją prie kapinių pasitiko šalies vadovai: prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, premjeras Andrius Kubilius su žmona Rasa, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Prie kapinių laukusius žmones kariai vaišino šilta arbata.

Penktadienį ir šeštadienį atsisveikinti su tautos sąžine tituluotu poetu plūdo Lietuvos žmonės. Šeštadienio rytą šv. Mišias už J. Marcinkevičiaus vėlę aukojo kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Nuo penktadienio ryto Lietuvoje paskelbtas iki šeštadienio 22 valandos truksiantis dviejų dienų gedulas, todėl valstybinėse įstaigose 1/3 nuleidžiamos vėliavos, o kitaip tvirtinamos vėliavos – su gedulo kaspinais. Rekomenduojama susilaikyti nuo pramoginių renginių.

DELFI primena, kad 80-metis J. Marcinkevičius Anapilin išėjo trečiadienį, Vasario 16-ąją. Poetas mirė ligoninėje, kur gydytas nuo gruodžio 7-osios, kai savo namų laiptinėje per nelaimingą atsitikimą patyrė sunkią galvos smegenų traumą ir kaklo slankstelio lūžį.