Šauktinio, kurio vardas ir pavardė redakcijai žinomi, laiške – pasakojimas apie tamsiąją Lietuvos kariuomenės pusę: nepakenčiamos gyvenimo sąlygos, plintančios ligos ir infekcijos, muštynės, prieš nosį mojuojant ne tik kumščiais, bet ir lytiniu organu, girtų vadų lėbavimai iki paryčių su civilėmis merginomis, o kai nebūna jų – seksualinėmis priekabėmis prie karių.

Jo atsiųstose nuotraukose – alkoholinių gėrimų buteliai karinėje teritorijoje, karių spintelėse, įtaria, ir narkotinės medžiagos pratybų metu, užfiksuoti esą ir vadų patyčių padariniai.

„Visų pirma, noriu pabrėžti, kad šiais savo įspūdžiais dalinuosi ne todėl, kad noriu apjuodinti jau ir taip suterštą kariuomenės vardą. Noriu atkreipti visuomenės, piliečių, neabejingų žmonių dėmesį“, – tokiu tikslu į DELFI sakė kreipęsis jis.

Tuo metu Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Visuomenės informavimo poskyrio vyriausiasis specialistas kpt. Andrius Dilda informavo, kad dėl vieno šauktinio pasakoto įvykio – muštynių – buvo atliktas tyrimas, po kurio jose dalyvavęs eilinis net atleistas iš profesinės karo tarnybos. Tačiau kitą informaciją jis vertino kritiškai, nors šį skundą, prasitarė, taip pat pradėta išsamiai tirti.

Papasakojo apie gyvenimo sąlygas: drėgmė, pelėsis, ėmė plisti ligos

„Pradėsiu nuo įvykio, kurio negalėsiu pamiršti turbūt visą savo gyvenimą. Jis įvyko Klaipėdos Kairių poligone 2015 metų gruodžio mėnesį. Tai buvo specialisto rengimo kursas, kuriame dalyvavo daugybė karių savanorių. Šio kurso trukmė – 3 savaitės.

Nenoriu nuskambėti kaip „verktinis“, bet gyvenimo sąlygos buvo nenormalios. Gyvenome apleistame pastate, kuriame nebuvo šildymo (tik vos keli paprasti pečiukai). Vienoje patalpoje – apie 80 žmonių. Nuo sienų rytais varvėdavo vanduo. Atsibusdavome šlapi ne todėl, kad būtų labai karšta, o todėl, kad drėgmė buvo tiesiog nepakeliama. Net nekalbu apie pelėsį ant sienų, kurio kvapą buvo galima pajusti iš toli. Tokiais atvejais jau geriau gyventi lauke, nors tuo metu ir buvo šalta žiema.

Po maždaug savaitės laiko masiškai padaugėjo susirgimų – plaučių uždegimai, anginos ir t.t. Dar po savaitės pradėjo plisti akių infekcija. Pelėsis sienose turbūt darė savo darbą. Rytą prabudus negalėdavai atmerkti akių, nes jos buvo sulipusios, traiškanotos, o dar lyg pūliai varvėjo iš šauktinių arba, tiksliau, „verktinių“ akių“, – pasakojo šauktinis.

Savo ruožtu A. Dilda tikino, kad Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba dėl gyvenimo sąlygų Kairių poligone minėtu laikotarpiu skundų negavo. Tuomet esą ir suintensyvėjusio ar padidėjusio sergamumo šiomis ligomis nebuvo užfiksuota: dalinio medicinos punkte ar ambulatoriškai minimu laikotarpiu dėl įvairių sveikatos sutrikimų (būdingų šaltajam metų laikui) buvo gydomi 8 kariai.

Sumušė, nes neleido įsivesti merginų?

Tačiau tai – dar smulkmena, tikino karys, lyginant su tuo, kas įvyko vieną naktį.

„Apie 2 valandą nakties pabudome nuo riksmų: „Pabaik, b*** !! Davai apsiramink, kas tau darosi?!“. Riksmas buvo garsus. Negana to, mes girdėjome ir garsus, panašius į kito asmens spardymą, trankymą, to asmens prašymus liautis. Nepraėjus valandai pro savo langus išvydome Karo policijos automobilį, tačiau, kas iš tikrųjų įvyko, sužinojome tik kitos dienos rytą, kai pasikalbėjome su nukentėjusiuoju“, – sakė jis.

Anot kario, naktį vienas šauktinių būdavo paskiriamas saugoti ginklų sandėlį. Tą naktį, pasirodo, budėjo bene smulkiausias jų.

„Jis papasakojo apie mus visus sukrėtusį įvykį. Vienas iš specialisto kurso „vadų“ išgertuvių metu (kažkaip susišildyti juk reikia) padaugino alkoholio ir nusprendė išvažiuoti į Klaipėdą „pratęsimui“. Už maždaug kelių kilometrų buvo patikros punktas (PP), kuriame budėjo šauktinis karys iš Dragūnų bataliono. Jam ši naktis taip pat tapo įsimintina.

Sugrįžę po šėlionių Klaipėdoje, „vadukai“ nusprendė į Kairių poligoną atsivesti merginų. Jaunas šauktinis nesutriko ir neleido jiems to padaryti. Tada vienas iš vadų nusprendė „vyriškai“ pamokyti šį sąžiningai tarnaujantį karį. Jis jį sumušė. Tačiau merginos vis tiek nebuvo įleistos į poligoną. Tik šiems „drąsiems vyrams“ nuėjus šauktinis paskambino į karo policiją ir pranešė apie šį nutikimą“, – tikino pašnekovas.

Šauktinio atsiųstos nuotraukos, kaip atrodo tarnyba Lietuvos kariuomenėje

Vyriškumą rodė mosikuodamas lytiniu organu?

Bet vakaras tuo nesubaigė. Į DELFI besikreipusio šauktinio teigimu, tas pats asmuo grįžo į kareivines ir tęsė savo žygdarbius – užpuolė tą šauktinį, kuris saugojo ginklų sandėlį.

„Išvadino jį visokiais necenzūriniais žodžiais ir, kaip pats draugas pasakojo, „vadukas“ nusprendė pademonstruoti, koks jis „didelis vyras“. Išsitraukęs savo lytinį organą ėmė juo mosikuoti jam prieš veidą (tuo metu šauktinis sėdėjo ant kėdės). Negana to, jį sumušė ir bandė patekti į ginklų sandėlį. Noriu pabrėžti, kad tik blaivesnių „vadų“ dėka neįvyko kas nors dar žiauriau. Nes pratybos tuo metu vyko su tikrais koviniais šoviniais, kurie kartu su ginklais ir buvo saugomi mūsų sandėlyje“, – pasakojo šauktinis.

Ryte, prisiminė jis, visi kariai buvo išrikiuoti lauke ir į visus juos kreipėsi viršiausias pagal laipsnį leitenantas. Jis esą paklausė, ar kas girdėjo apie naktį nutikusį įvykį, o tuomet rėžė savo kalbą.

„Jūs visi turėjote girdėti, kas įvyko vakar (šypsosi). Tai, kas įvyko, nėra gerai. Netrukus atvažiuos karo policija, kuri norės apklausti kelis iš jūsų. Noriu pabrėžti, kad esame viena šeima, vienas kumštis, tad turime laikytis išvien. Atsiminkite, kad visos šeimos turi paslapčių. Noriu, kad šioji būtų mūsų. Noriu pabrėžti, kad, prasidėjus karui, jūs kariausite kartu ne su karo policija, bet su mumis, tad prašau jūsų nieko nepasakoti“, – vado žodžius atpasakojo į DELFI besikreipęs karys.

Vieną išsivežė, tačiau po poros dienų jis grįžo

Kai atvažiavo karo policija, pasakojo šauktinis, jie dar stovėjo išrikiuoti. Karo policininkai mandagiai prisistatė, kelių karių girtumą patikrino alkotesteriu, tačiau, žinoma, nė vienas nebuvo neblaivus, sakė pašnekovas.

Po to, prisiminė, vyko apklausos, kurios, kaip paaiškėjo vėliau, vaisių nedavė. Nors tą pačią dieną vieną labiausiai girtavusių vadų karo policija išsivežė, po poros dienų jis ir toliau dalyvavo pratybose.

„Aš noriu atsiprašyti Jūsų, leitenante, bet aš nenoriu „kariauti“ su alkoholikais, savo valstybės niekintojais, užgauliotojais ir žemo intelekto bei žemų vertybių žmonėmis“, – laiške tvirtina karys.

Šauktinio atsiųstos nuotraukos, kaip atrodo tarnyba Lietuvos kariuomenėje

Po tyrimo – nuobaudos: atleistas tik eilinis

Paprašytas pakomentuoti šią situaciją, Lietuvos kariuomenės atstovas A. Dilda sakė, kad 2015-12-01 Karo policijos Klaipėdos ikiteisminio tyrimo skyrius iš tiesų pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 320 str. 1d. (kario terorizavimas) dėl to, kad 2015-12-01 apie 00,15 val. Kairiuose, Klaipėdos r. brg. gen. P. Plechavičiaus poligone praleidžiamajame kontrolės punkte kilo muštynės, kurių metu sužalotas karys.

„Atlikus įvairius ikiteisminio tyrimo veiksmus 2015-12-08 Klaipėdos apylinkės prokuratūra priėmė procesinį sprendimą nutraukti tyrimą kaltininkui ir nukentėjusiajam susitaikius. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad dėl šio įvykio buvo atliktas ir vidinis tarnybinis patikrinimas, po kurio drausmine tvarka nubausti du konflikto dalyviai: vienam skirtas papeikimas, o vienas atleistas iš profesinės karo tarnybos“, – DELFI sakė jis.

Pasak A. Dildos, į muštynes įsivėlusių ir nusižengimus padariusių karių laipsniai – eilinis ir vyresnysis eilinis. Atleistas iš karo tarnybos buvo eilinis.

„Atlikus drausminį patikrinimą buvo nubausti papeikimais, pagal Lietuvos kariuomenės drausmės statuto 93 str. „Neteisėtas įėjimas į karini dalinį“, ir vienas jų atleistas iš tarnybos pagal kariuomenės drausmės statuto 69 str. „Kario vardo pažeminimas“. Kitų panašaus pobūdžio įvykių Lietuvos kariuomenės daliniuose užfiksuota nebuvo“, – tikino jis.

Papasakojo apie alkoholį, kanapes ir civiles merginas

Šauktinis aiškino norintis daugiau papasakoti ir apie vadus, gyvenimą kareivinėse. Jo teigimu, ne kartą ir ne du ar tris vadus teko matyti girtaujančius.

„Sykį priėjęs akivaizdžiai neblaivus kitos kuopos leitenantas mus padrąsino: „Aš jus gerbiu, visus šauktinius (kalbėjo nerišliai, akivaizdžiai neblaivus), jūs esate „maladec“. Ko jūs negeriat? Aš leidžiu!! Davai, gerkit. Juk šventės“, – perpasakojo karys.

Jo teigimu, visa tai vyko prieš didžiąsias metų šventes – Kalėdas ir Naujuosius metus, kai šauktiniai budėjo.

„Teko užuosti ir naktį iš rūkyklos pro kambario langus sklindantį kanapių kvapą. Išlipę iš lovų ir priėję prie lango pamatėme, kad ten mūsų budėtojas linksmai sau leidžia laiką. Tą patį vakarą, nuėjęs į tualetą, pamačiau dvi civiles merginas, kurios rankose laikė du maišelius (maisto ir alkoholio butelių). Jos su manimi pasisveikino ir patraukė pas budėtoją į kambarį. Supratau, kad budėtojas nusprendė truputį „pasilinksminti“. Ir tai buvo ne vieną kartą. Naktį, budint kareivinėse, teko ne kartą matyti, kai ateina ir išeina civilės merginos iš vadų kambarių. Darydavosi koktu nuo tokių vaizdų ir dabar džiaugiuosi galėdamas atverti visuomenei akis“, – tikino pašnekovas.

Šauktinio atsiųstos nuotraukos, kaip atrodo tarnyba Lietuvos kariuomenėje

Dirbo su psichologe, bet, panašu, veltui

Jo teigimu, vadovaujančių girtavimai buvo nereti ir didžiųjų pratybų metu. Lėbavimai iki paryčių, stiprus alkoholio tvaikas, sklindantis iš palapinių, visur išmėtyti tušti alkoholinių gėrimų buteliai – tai matyti esą tekdavo kone kasdien.

„Vienas iš įsimintinų įvykių buvo, kai gavome progą pasikalbėti su kariuomenės psichologe. Ši mums prasitarė, kad bataliono vadas nusprendė surinkti anoniminę informaciją apie tai, kaip verda gyvenimas už uždarų durų. Apsidžiaugėme, kad galėsime viską išsipasakoti.

Po pokalbio psichologė sunkiai rinko žodžius. Kaip pati pasakė, viduje jai verda pyktis, kad nieko negali padaryti. Ir labiausiai ją nuliūdino faktas, kad tai, ką mes papasakojome, ji girdėjo ir iš kitų šauktinių karių. Nežinau, ar ši informacija pasiekė bataliono vadą, tačiau, jei pasiekė, daugiau nei pusė „karininkų“ turėjo būti išmesti už pakarpos pro bataliono vartus dėl grubių etninių, moralinių ir statutinių pažeidimų“, – įsitikinęs šauktinis.

Papasakojo, ką esą patiria merginos karės

Jis sakė norintis atkreipti dėmesį ir į merginų situaciją kariuomenėje.

„Jos bijo kalbėti, tad pasakysiu viską už jas. Viena mūsų draugė buvo nuolat užgauliojama vadų. Kita nebaigė tarnybos, nes to neapsikentė, nors oficiali priežastis – liga. Ji nuolat skųsdavosi, kad vienas iš vadų, susiradęs feisbuke, siunčia meilės prisipažinimus ir siūlo lengviau pabaigti tarnybą. Ne kartą buvo ją apsikabinęs, kai galvodavo, kad niekas nemato. Bandė ją graibyti intymiose vietose ir t.t. Tai kėlė didžiulį šleikštulį, tačiau ką mes galėjome padaryti prieš „vadų galybę“?“ , – dabar klausia karys.

Jei kam kyla klausimų, kaip vadovaujantieji sugeba į poligoną atsivesti merginas, įsinešti alkoholinių gėrimų ir gal net narkotinių medžiagų, tai viskas, šauktinio teigimu, paprasta.

Šauktinio atsiųstos nuotraukos, kaip atrodo tarnyba Lietuvos kariuomenėje - patyčios iš karių

Šauktinis: tai yra tikra, pats tikriausias dienoraštis, kurį Jums teks skaityti

„Batalione, praleidžiamajame punkte, kitaip dar vadiname PP, budėjimus vykdo tie patys „vadukai“. Tad, juk nėra sunku paprašyti tokių pat pažiūrų tarnybos draugo, kad visą tai praleistų pro akis. Tiesa, bėgant tarnybai į pabaigą, budėjimus pradėjome vykdyti ir mes, šauktiniai, tačiau su mumis visada buvo „vyresnysis vadukas“, kuris, reikalui esant, sprendimą, ką įleisti ir ko neįleisti, priimdavo pats“, – sakė šauktinis.

Jo teigimu, yra ir daugybė kitų dalykų, apie kuriuos jis galėtų paviešinti, tačiau kol kas svarbiausia, anot jo, bandyti sutvarkyti tai, ką papasakojo anksčiau.

„Visa tai yra tikra. Tai yra pats tikriausios „šauktinio dienoraštis“, kurį jums kada nors teks skaityti. Dedu didžiules viltis į mūsų visuomenę, politikus, žiniasklaidą ir visus neabejingus žmones, kurie išdrįs sutvarkyti šią supuvusią mūsų Lietuvos kariuomenę“, – savo laišką baigė karys.

Aiškina, kad problema dėl alkoholio ir narkotikų – ne sisteminė

Tuo metu A. Dilda tikino, kad Karo policija nuolatos vykdo prevencinę veiklą, užkardydama galimus teisės pažeidimus kariuomenėje, imasi prevencinių priemonių, kurių metu tikrinamas karių blaivumas.

„Atkreipiame dėmesį, kad ši problema Lietuvos kariuomenėje nėra sisteminė ir identifikuojami tik pavieniai tokių pažeidimų atvejai, kuomet nustatoma, kad kariai yra neblaivūs ar buvo vartoję narkotinių medžiagų. Dėl neblaivių karių Lietuvos kariuomenės daliniai atlieka tarnybinius patikrinimus ir skiria drausmines nuobaudas. Dėl asmenų vartojusių narkotines medžiagas – informacija ir surinkta medžiaga perduodama policijai, kuri surašo administracinio teisės pažeidimo protokolą.

Alkoholizmo, narkomanijos, savižudybių prevencija Lietuvos kariuomenėje atliekama nuolat, ją įvairiais būdais (paskaitos, pokalbiai, susitikimai su kariais, veikia psichologinės pagalbos linija) vykdo Dr. Jono Basanavičiaus Karo medicinos tarnyba“, – informavo kariuomenės atstovas.

Nekomentuoja, nes skundai nekonkretūs: gali pasitaikyti nemalonių situacijų

Tačiau klausimų dėl neva patiriamų patyčių, lytinio organo mojavimo prieš veidą, priekabių prie kariuomenėje tarnaujančių merginų, A. Dilda tikino negalintis komentuoti. Esą tai bendro pobūdžio kaltinimai, nėra konkrečių faktų, tad negalima informacijos nei patikrinti, nei įvertinti.

„Dauguma Lietuvos kariuomenėje tarnaujančių visų lygių vadų yra sąžiningi, patriotiški ir profesionalūs kariai, sugebantys teigiamai motyvuoti šauktinius ir palaikyti jų drausmę. Tačiau kariuomenėje, kaip ir gyvenime, gali pasitaikyti pavienių nemalonių atvejų, tačiau jiems mes taikome nulinę toleranciją – kiekvieną atvejį tiriame, siekiame išsiaiškinti kaltuosius ir atitinkamai įvertinti. Taip pat bendrai siekiame užkardyti bet kokius drausmės ar kitus pažeidimus“, – aiškino jis.

Negalįs įvertinti jis sakė ir teiginių, kad šauktiniai patiria spaudimą neišduoti neva kariuomenės vidinių paslapčių, o iš tiesų, nusižengimų.

„Kaip ir minėjome, negali būti nė kalbos apie toleranciją drausmės pažeidimams. Kiekvienas atvejis turi būti išaiškintas ir imtasi reikiamų priemonių tiek patraukiant atsakomybėn kaltuosius, tiek užkardant panašius atvejus ateityje. Šio konkretaus atvejo negalime vertinti, kadangi faktų dar nežinome. Gavę šią informaciją, būtinai ją patikrinsime ir įvertinsime“, – kartojo jis.

Svarsto pradėti tyrimą: informacija jau perduota

Pasak A. Dildos, civilių asmenų patekimas į karines teritorijas yra griežtai reglamentuotas. Už šios tvarkos įgyvendinimą Lietuvos kariuomenės infrastruktūros objektuose atsako jų apsaugą vykdanti dienos tarnyba, skiriama arba iš Karo policijos, arba iš dalinio, kuriam priklauso objektas.

„Karo policija vykdo visų asmenų, kurie vykdo dienos tarnybą, kontrolę – planinius ir neplaninius patikrinimus. Esant bet kokiems teisės pažeidimams yra imamasi atitinkamų priemonių. Pažymėtina, kad nuo 2017-01-01 įsigaliosiančiame Administracinių nusižengimų kodekse bus numatyta atsakomybė ir neteisėtai į karines teritorijas patekusiems asmenims“, – į šauktinio pasakojimus apie į karinę teritoriją patenkančias merginas, reagavo Lietuvos kariuomenės atstovas.

Jis patikino, kad šauktinio surašyta informacija jau perduota Karo policijai, tačiau sprendimas dėl tyrimo pradėjimo bus priimtas atidžiai ją įvertinus.

„Labai svarbu, kad kariai, matydami akivaizdžius nusižengimus, nedelsdami patys informuotų vadus arba kitas tyrimus atliekančias KAS institucijas – Lietuvos kariuomenės Karo policiją arba KAM Generalinę inspekciją“, – priminė jis.