Mieste patruliuoja šimtai policijos pareigūnų, dalis gatvių šalia Nordea koncertų rūmų ir Swissotel uždaryta, danguje nuo pat ryto skraidė Black Hawk ir Apache sraigtasparniai, miesto centre pašalintos visos šiukšliadėžės.

„Taip, policijos visur pilna, apsauga labai didelė“, - galva linguoja taksistas.

B. Obama į Taliną atvyko trečiadienį anksti ryte, Toomas Hendrikas Ilvesas naktį grįžo iš vizito Norvegijoje, tad estai juokauja, kad Taline įvyko dviejų nemiegojusių prezidentų susitikimas.

Nors gatvės, kuriomis į susitikimą buvo vežami prezidentai, buvo užtvertos, tačiau ant šaligatvių gyventojai laukė pravažiuojančių prezidentinių automobilių: fotografavo ir mojavo rankomis.

Po susitikimo abu prezidentai surengė bendrą spaudos konferenciją, kurią Laisvės aikštėje galėjo stebėti miesto gyventojai. Jürgenas po B. Obamos ir T. H. Ilveso pareiškimų teigė, kad jam buvo labai sunku klausytis abiejų prezidentų, nes originaliai jie pakankamai garsiai kalbėjo angliškai, tačiau transliacija vyko su estišku vertimu.

„Turėsiu viską perklausyti iš naujo internete“, - sakė vaikinas.

Kalbėdamas apie B. Obamos vizito svarbą Estijai vaikinas sakė suprantantis, kad tokiu vizitu norima pademonstruoti Rusijai, jog JAV yra su Estija, Latvija ir Lietuva. „Bet aš tikrai džiaugiuosi“, - sakė Jürgenas.

Visose šalyse, kuriose lankosi JAV valstybės vadovas, jau tapo tradicija, kad saugumas vizitų metu sustiprinamas iki aukščiausio lygmens.

Tačiau Jürgeno tai neerzina: „Tikslių skaičių nepasakysiu, bet visur policija, pasirengimas prasidėjo prieš dvi dienas, ant kiekvieno stogo pareigūnai, saugumas tikrai didelis. Bet tai suprantama. Manau, didžiausia problema žmonėms ta, kad tramvajai, kurie rieda per miesto centrą, yra sustabdomi, kai tik turi vykti kokia nors delegacija. Bet tai užtrunka apie pusvalandį, o miesto centras mažas, todėl visur galima nueiti pėsčiomis. Nesijaučiu užblokuotas kažkur. Nors girdėjau kalbant, kad Swissotel visiškai užblokuotas, bet nemanau, kad kažkas tuo labai skųstųsi“.

B. Obamos ir T.H. Ilveso pasisakymus spaudos konferencijoje stebėjusi pora taip pat tvirtino, kad jiems JAV prezidento vizitas atrodo svarbus. Jų teigimu, esant tokiais situacijai Ukrainoje B. Obamos apsilankymas įgyja dar didesnės svarbos. Klausiami, ar Taline gyventojai diskutuoja apie karą bei ką reiktų daryti kilus ginkluotam konfliktui, mergina sakė, kad tokių diskusijų bent jau tarp jos pažįstamų nėra.

„Ne, tikrai ne, visi jaučiamės daugiau ar mažiau saugiai. Esame juk NATO nariai, turime saugumo garantą“, - sakė mergina.

Laisvės aikštėje sutiktas Kaarelis irgi svarstė, kad JAV prezidento vizitas yra svarbus elementas, todėl specialiai atėjo pažiūrėti, ką B. Obama pasakys per spaudos konferenciją. Tačiau vaikinas sakė nenorintis per daug prikalbėti ir atsiprašė dėl savo anglų kalbos žinių trūkumo.

DELFI primena, kad B. Obama Estijoje vieši prieš pat NATO viršūnių susitikimą Velse, kur Aljanso narės turės apsispręsti, kiek rimtai jos reaguos į Rusijos žvanginimą ginklais.

„Į Estiją vykstu iš dalies todėl, kad estai žinotų, jog mes vykdome tai, ką sakome mūsų sutartyse įtvirtintų įsipareigojimų atžvilgiu“, – praeitą savaitę sakė B. Obama, pabrėždamas skirtumą tarp Baltijos šalių ir Ukrainos, kuri nėra NATO narė.

B. Obamos patarėjas Europos reikalams Charlesas Kupchanas dar atviriau kalbėjo apie žinią, kurią B. Obama taip pat pasiųst per ketvirtadienį ir penktadienį Velse vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

„Rusija, net negalvok kelti sumaištį Estijoje arba bet kurioje Baltijos teritorijoje kaip kėlei sumaištį Ukrainoje“, – sakė jis.

B. Obama iš pradžių akis į akį susitiko su Estijos prezidento T.H. Ilvesu, vėliau numatytas keturšalis Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV prezidentų susitikimas.

Miesto gyventojai visus svarbiausius įvykius gali stebėti netoli nuo miesto centro įsikūrusioje Laisvės aikštėje, kurioje pakabintas didžiulis ekranas.

B. Obamos kalba, kurią jis sakys Nokia koncertų rūmuose, taip pat bus transliuojama.

B. Obamos vizito metu Talino gatvėse papildomai patruliuoja apie 1700 policijos pareigūnų. Visoms saugumo priemonėms Estija išleido apie 500 tūkst. eurų. Estija taip pat trumpam įvedė pasienio kontrolės procedūras jūrų uostuose, oro uostuose ir palei sausumos sieną.