T. H. Ilvesas su žmona Evelina antradienio popietę lankėsi sostinės Užupio Respublikoje. Jis čia su Lietuvos ir Užupio prezidentais atidengė Užupio Respublikos konstitucijos lentą estų kalba.

Svečių garbei sugiedoti Estijos, Lietuvos ir Užupio himnai. Užupio Respublikos prezidentas Romas Lileikis savo kalboje prisiminė, kaip raudonos spalvos moskvičiumi pirmą kartą vyko į Estiją.

„Kaip lėtas estas, vis tiek turiu džiaugtis, kad esu pirmas oficialus valstybės vadovas, apsilankantis čia, Užupio Respublikoje, su valstybiniu vizitu“, – kalbą pradėjo T. H. Ilvesas. Estijos prezidentas džiaugėsi, kad šalia kitų didelių pasaulio kalbų Užupio Respublikos Konstitucija nuo šiol bus ir estų kalba.

Jis išreiškė savo pripažinimą „čionykščiam dvasingumui ir laisvųjų bendruomenių dvasiai, kuriais ir remiasi Užupio istorija“. T. H. Ilveso teigimu, būtina remti laisvųjų bendruomenių iniciatyvą tiek Estijoje, tiek visame pasaulyje. Prezidento tvirtinimu, būtinas ir supratimas, kad viską galima padaryti tik savo rankomis, savo jėgomis, o ne laukti ištiesus delnus, kol kažkas duos priemonių ar pinigų. Taip, jo teigimu, mums pavyko pasiekti, o paskui atkovoti nepriklausomybę.

Atidengus konstituciją, susirinkusieji skandavo „Estija, Estija!“, o pasjui fotografavosi „šeimos nuotraukai“. Jai pozavo abiejų valstybių vadovai, oficialios delegacijos nariai, paprasti užupiečiai. Pakylos priekyje įsitaisė ir pypkę užsirūkė Vilniaus simboliu laikomas kunigaikštis Vildaugas.

T. H. Ilvesui – aitvaras, D. Grybauskaitei – skraistė

Po atidarymo ceremonijos prezidentai lankėsi Užupio meno inkubatoriuje. Čia D. Grybauskaitė Estijos vadovui padovanojo aitvarą su Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai emblema. Aitvaro uodega nuspalvinta Lietuvos ir Estijos vėliavų spalvomis.

„Daug laimės ir sėkmės per svarbų pirmininkavimą“, – palinkėjimą ant aitvaro užrašė Estijos prezidentas.

Be dovanų neliko ir T. H. Ilvesas – jis šalies vadovei įteikė estiškais raštais siuvinėtą tamsiai mėlyną skraistę. Svečias pastebėjo, kad tai – mėgstamiausia D. Grybauskaitės spalva. Ant vėliavos išsiuvinėta lietuviška gėlė, kuri, sakė T. H. Ilvesas, Estijoje neauga. „Čia ir europietiška spalva“, – sakė D. Grybauskaitė, netrukus apsigaubusi dovana.