Buvęs armijos reindžeris, karų Irake ir Afganistane veteranas dar pavasarį užėmė aukštas pareigas prestižinėje JAV pajėgų vadavietėje Europoje. Dviejų žvaigždučių generolas, prieš tai sėkmingai vadovavęs vienai brigadai Afganistane galėjo tikėtis paaukštinimo, bet po kruopščiai atlikto tyrimo viskas baigėsi karjeros pabaiga, galbūt pažeminimu pareigose ar net dar blogiau.

Paaiškėjo, kad dar liepos mėnesį iš Europos į gimtinę atšauktas D. Haightas – vedęs ir vaikus auginantis vyras net 11 metų buvo neištikimas savo žmonai.

Dar 2005 metais tarnybos Irake metu jis ne tik užmezgė romaną su 49 metų valstybės tarnautoja Jennifer Armstrong, bet ir gyveno audringą gyvenimą, kuriame netrūko svingerių orgijų.

JAV tyrėjai tikina, kad būtent pastaroji aplinkybė galėjo sukelti grėsmes JAV ir sąjungininkų nacionaliniam saugumui, mat tokiomis pikantiškomis jo asmeninio gyvenimo detalėmis galėjo pasinaudoti užsienio valstybių žvalgybos tarnybos.

Po generolo žavia šypsena – sekso vakarėlių liūtas

Iš pradžių D. Haighto meiluže tapusi J. Armstrong tikino, kad viskas prasidėjo flirtu 2005 metų vasarį bendraujant elektroniniu paštu. Susižavėjusi generolu, vedusiu keturių vaikų tėvu, J. Armstrong ėmė rašinėti generolui kone kasdien, pabrėždama karininko „žavią šypseną“.

Tuo metu 2-jam reindžerių, elitinių pajėgų, batalionui vadovavusio pulkininko leitenanto D. Haighto darbas buvo sudėtingas – slaptos ir pavojingos operacijos, po kurių karininkas norėdavo atsipalaiduoti ir išsikalbėti. D. Haightas ir J. Armstrong greitai rado bendrą kalbą ir pomėgius – abu mėgo svingerių vakarėlius, kuriuose keičiamasi partneriais ir dalyvaujama orgijose.

Tuo metu D. Haightas sparčiai kilo karjeros laiptais – po tarnybos Irake jis tapo pulkininku ir 2009 metais Afganistane jau vadovavo brigados kovinei grupei. Sėkmingas vadovavimas po metų atvėrė jam kelius į dar aukštesnį postą – 2010 metais jis tapo tuometinio JAV Jungtinių štabų viršininko admirolo Mike'o Mulleno padėjėju.

D. Haightas patarinėjo M. Mullenui ir tuo metu, kai jis stebėjo Ossamos Bin Ladeno nukovimo operaciją 2011 metų gegužę. Tačiau karjera netrukdė D. Haighto pomėgiams – jis ir toliau lankydavosi svingerių klubuose.

2010 metais jis bombardavo J. Armstrong laiškais, siūlydamas mylėtis trise su dar viena nepažįstamąja, o 2011-ųjų gruodį prieš pat Kalėdas lankėsi itin slaptame svingerių klube Merilendo valstijoje, nors tuo metu turėjo būti kartu su savo vadu Afganistane bei Pakistane.

JAV generolas Davidas Haightas su šeima

2013 metais JAV Armijos pėstininkų mokyklos vadu paskirtas D. Haightas viešai dėkojo savo šeimai, ypač žmonai, kuriai su vaikais paskui dislokacijos vietą keitusį vyrą teko kraustytis net 15 kartų. Tačiau po metų jis vėl pasinėrė į orgijų kupiną gyvenimą bei intensyvų bendravimą su J. Armstrong. Perkeltas į prestižinę JAV pajėgų Europoje vadavietę D. Haightas nuolat skambindavo J. Armstrong ir išsiuntė jai šimtus elektroninių laiškų.

Pokalbių klausėsi Rusijos žvalgyba?

Tuo metu, kai jo biure buvo intensyviai planuojami įvairūs veiksmai – JAV pajėgų dislokavimas bei pratybos Baltijos šalyse – už tokių operacijų planavimą atsakingas D. Haightas nevengdavo pliurpti telefonu su savo meiluže.

Pavyzdžiui, nuo pernai metų birželio iki lapkričio D. Haightas savo tarnybiniu telefonu meilužei skambino 84 kartus ir prakalbėjo 1400 minučių. Darbo metu Štutgarte jis stengdavosi su meiluže kalbėtis ne savo biure, kuriame vyksta ir įslaptinti pokalbiai, bet už jo ribų.

„Kai generolas dingdavo ir kam nors jo reikėdavo, budintis karininkas žinojo, kad reikėdavo patikrinti koridorių, esantį už patalpų, kuriose vyksta įslaptinti pokalbiai, ribų. Ten dažniausiai galima buvo sutikti generolą Haightą“, – teigiama ataskaitoje apie D. Haighto nusižengimus.

Viliojo pinigais ir moterimis

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad tuo metu Rusija vykdė agresyvias žvalgybines misijas, pavyzdžiui pokalbių pasiklausymą. Nežinoma, ar Rusijos žvalgybai pavyko perimti JAV generolo pokalbius, tačiau vien atviros diskusijos apie planuojamas orgijas svingerių klubuose „galėjo kelti tiesioginę grėsmę“ – priešininkų žvalgyba amerikiečių karininką galėjo šantažuoti, suvilioti ar kitais būdais išpešti slaptą informaciją.

Tokią patirtį Kremlius taikė Šaltojo karo laikais, kai į žavių, sovietų žvalgybai dirbusių meilužių pinkles buvo įviliojami aukšti NATO karininkai, politikai ir diplomatai.

Pavyzdžiui, 1963 metais aukštas pareigas Jungtinės Karalystės vyriausybėje užėmęs Johnas Profumo iš pradžių nė neįtarė, kad jo meilužę Christinę Keeler suviliojo ir slaptą informaciją išpešė sovietų žvalgybininkas. J. Profumo turėjo atsistatydinti: toliau jis visą likusį gyvenimą dirbo labdaringoje organizacijoje plaudamas tualetus.

Sovietų žvalgybos metodus, vadinamąsias saldžias pinkles, kai į meilužių glėbį įviliojami aukšti NATO šalių pareigūnai, o vėliau šantažuojami, perėmė ir Rusijos žvalgybos tarnybos. Pavyzdžiui, šiemet Italijoje buvo sulaikytas aukštas Portugalijos kontržvalgybininkas, kuris pardavinėjo slaptą NATO informaciją rusams.

Frederico Carvalhao buvo vertinamas, kaip itin rimtas, intelektualus žvalgybos specialistas ir kelis metus vedžiojo Aljanso šalių kontržvalgybą už nosies, pardavinėdamas slaptus NATO dokumentus Rusijai. Už vieną lapą F. Carvalhao prašydavo po 10 tūkst. dolerių – didelę sumą net Rusijos žvalgybai, o tai rodė, kad mokėti nelinkę rusai vertino gaunamus dokumentus.

Portugalijos žvalgybininkas Frederico Carvalhao

Kita vertus, pinigų F. Carvalhao reikėdavo kelionėms į Rytų Europos šalis, kur jis susitikinėdavo su įvairiomis gražuolėmis, dirbančiomis elitinėmis prostitutėmis.

Vieną jų, gruzinę portugalas esą netgi buvo įsimylėjęs. Iki šiol nėra žinoma ar viena iš F. Carvalhao meilužių turėjo ryšių su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, ar portugalui buvo tiesiog pasiūlyta išeitis be padėties: tavo kelionės bei ryšiai bus paviešinti arba dirbsi mums ir iš to pasipelnysi.

Tuo tarpu D. Haighto žala dar tik vertinama. Santykiams su J. Armstrong nutrūkus šių metų pavasarį, moteris pasijautė įžeista ir viską išklojo tyrėjams. D. Haightas buvo skubiai atšauktas į JAV ir turėjo trauktis iš pareigų. Dabar jam gali grėsti ir pažeminimas iki pulkininko laipsnio ir gerokai sumažinta pensija. Gėdą užtraukęs generolas taip pat viešai atsiprašė savo šeimos.