Viceministrė Genoveita Krasauskienė pabrėžė, kad įstatymas, dėl kurio žadama streikuoti, veikia jau ne vienerius metus, o tautinių mažumų abiturientai sėkmingai laiko suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą, kuriame jiems leidžiama padaryti daugiau klaidų.

„Šių mokslo metų švietimo prioritetų fone – nė vienos praleistos pamokos, dėmesys kiekvieno vaiko pažangai, ugdymo kokybės siekis – skelbimas apie streiką yra tarsi akibrokštas. Galbūt streiką palaikantys LLRA politikai bei streikuoti ketinančių mokyklų vadovai net nesusimąsto, kad kiekviena iš mokinių atimta pamoka yra žala vaikams. Visas kylančias problemas derėtų spręsti kartu susėdus už stalo, diskutuojant ir ieškant geriausių sprendimų, o ne įtraukiant vaikus“, - teigė viceministrė BNS perduotame komentare.

„Minimas įstatymas priimtas prieš keletą metų, tautinių mažumų mokyklų abiturientai ne vienerius metus gerai laiko lietuvių kalbos brandos egzaminą, gauna šimtukų. Juo labiau kad tautinių mažumų mokyklų mokiniams galioja palengvinimai, jiems leidžiama padaryti daugiau klaidų. Numatyta, kad šie palengvinimai galios iki 2019 metų“, - nurodė ministerijos atstovė.

LLRA kiek anksčiau penktadienį pranešė, kad nuo rugsėjo lenkiškos ir rusiškos mokyklos surengs streiką, reikalaudamos panaikinti suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą ir pusantro karto padidinti mokinio krepšelį tautinių mažumų mokyklose.

Pranešime spaudai teigiama, kad streiku bus reikalaujama atšaukti 2011 metais priimtas įstatymo pataisas.

Streiko autoriai taip pat reikalauja tarp privalomų egzaminų mokyklose lenkų kalba įtraukti lenkų kalbos egzaminą.

„Lietuvių valstybinės kalbos brandos egzamino rezultatai rodo, kad naujoji švietimo sistema ir lietuvių kalbos egzaminas yra ydingi, nes iš mūsų vaikų reikalaujama per 2 metus įveikti 800 val. skirtumą. Iki šiol nėra išleisti atitinkami vadovėliai ir mokymo programos pradinių klasių vaikams, kurie į pirmą klasę ateina nemokėdami valstybinės kalbos“ , - teigiama pranešime.

Pranešimą spaudai išplatino Lietuvos lenkų rinkimų akcija, jo autoriais įvardijami „Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetai“, „Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumas“ ir „Komitetai mokykloms apginti“.

Pranešimą išplatinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Elžbieta Sadaiska BNS teigė, kad streiko metu tėvai neleis vaikų į mokyklas. Ji teigė neturinti tikslios statistikos, kiek mokyklų dalyvaus akcijoje, sakydama, kad partija tik padeda išplatinti informaciją.