Pasak Joninių šventę Šventojoje organizuojančio Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojo Nerijaus Stasiulio, nė vienas, savaitgalį atvykęs į Šventąją, neliks nusivylęs. Šventojiškiai pademonstruos viską, ką turi geriausio.

Šiemet vasaros šventę apsispręsta paminėti, prisimenant istorinį Janmarienburgo uostamiestį. Janmarienburgas - gana keistas žodis lietuvio ausiai, skambesiu primenantis Janius ar Jonus. Jo kilmė veda į XVII amžių, kai atgimė ne tik pasaulietinė kultūra, bet ir Šventosios uostas. Jis šiuo neįprastu vardu ir buvo pavadintas.

Vietiniams gyventojams Janmarienburgo vardą priminė pajūrio istorijos tyrinėtojas, Šventosios gyventojas Mikelis Balčius. Tyrinėtojo teigimu, Simonas Daukantas lietuviškai Janmarienburgą pervadino Marijonine pilimi - sudurdamas Jono ir Marijos vardus. Šie faktai nulėmė sprendimą Joninių metu pabandyti atgaivinti Janmarienburgą.

Joninių šventė Šventojoje prasidės šeštadienį. Miestelio centrinėje aikštėje įrengta scena, kur vyks ne tik įžanga į Jonines, bet ir Šventosios kurortinio sezono pradžią skelbiantys renginiai. Šurmuliuos kermošius, "Eldijos" pastate duris atvers galerija, kurioje eksponuojami Šventojoje vykusių plenerų metu menininkų sukurti kūriniai. Veiks ir Joninių informacijos centras, kuriame dokumentą pateikę Jonai ir Janinos gaus specialų sertifikatą, su kuriuo Šventosios baruose bei kavinėse varduvininkų lauks įvairios staigmenos.

Sekmadienį ne tik skambės muzika, bus rengiamos įvairios varžytuvės.

Tikrasis Joninių šventimas prasidės pirmadienį - koncertuos Šventosios ir Palangos folkloro kolektyvai, svečiai iš kitų miestų. Artėjant saulėlydžiui Šventąją papuoš laivų paradas, startuosiantis nuo senojo Janmarienburgo uosto, plauksiantis pro vadinamąjį beždžionių tiltą iki naujojo uosto. Šio parado pasididžiavimas - 8 metrų ilgio jūrinė žvejų valtis su stiebais, statyta Kaune filmuotam anglų dokumentiniam filmui apie "Titaniką". Šis laivas paskui save ves žvejų valtis, baidares, vandens dviračius bei kitokias vandens transporto priemones.

Pasiekę naująjį Šventosios uostą, šventės dalyviai ant kopos įžiebs didelį šventinį laužą bei linksminsis, laukdami saulės patekėjimo.