„Gavome užduotį iš mūsų ministrų ir šiuo metu dirbame tiriant ir ieškant techninių bei operacinių sprendimų Baltijos šalims“, – antradienį interviu BNS sakė Lietuvoje viešintis R.Graubė.

Pasak jo, specialistai šiuo metu analizuoja, kur priešlėktuvinės gynybos sistemos būtų dislokuotos.

„Šiuo metu nekalbame apie konkrečias sistemas, nes tai antras žingsnis“, - kalbėjo R.Graubė.

Latvijos kariuomenės vadas nekomentavo, kiek priešlėktuvinės gynybos projektas gali kainuoti Baltijos šalims, tačiau pabrėžė, kad tai nėra pigios sistemos: „Mes kalbame apie modernias XXI amžiaus sistemas. Oro erdvės kontrolė nėra pigus reikalas“.

Apie planus kurti bendrą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą Baltijos šalių gynybos ministrai paskelbė pernai gegužės mėnesį.

Latvių generolas taip pat sakė, kad Lietuva ir Latvija gali kartu pirkti Vokietijos kompanijos „Heckler & Koch“ gaminamus automatinius šautuvus G-36, tačiau dėl kitų bendrų įsigijimų kyla problemų.

„Bendri įsigijimai nevyksta ne dėl politinės valios trūkumo. Tai labiau susiję su ginkluotės poreikiu, pristatymo datomis ir turimais resursais vienam ar kitam įsigijimui, (...) tačiau aš labai džiaugiuosi, kad mes diskutavome apie galimybę kartu įsigyti automatus G-36, nes abejoms šalims jų trūksta“, – teigė R.Graubė.

Rusijos ir terorizmo grėsmė – vienoda

Latvijos kariuomenės vadas sakė, kad karai Gruzijoje, Ukrainoje bei Sirijoje parodė, jog Rusija naudoja savo karinę galią politinėms ambicijoms pasiekti.

„Klausimą, ar mes galime tai vadinti grėsme ar rizika, palikime akademikams, bet vienas dalykas aiškus – Rusija naudoja jėgą, o mes analizuojame Rusijos veiksmų perspektyvą“, – sakė R.Graubė.

Generolas pabrėžė terorizmo grėsmę vertinantis taip pat rimtai, kaip ir Rusijos veiksmus.

Latvijos saugumo policijos duomenimis, keli Latvijos piliečiai yra išvykę į Siriją kautis grupuotės „Islamo valstybė“ gretose.

Vis dėlto R.Graubė sakė, kad Latvija nerimauja ne tik dėl tokių asmenų, bet ir apskritai dėl Europoje pastaruoju metu rengiamų išpuolių.

„Mes nelaikome Rusijos ar apskritai Rytų klausimų kaip vienintelių, keliančių grėsmę. Būtent todėl Latvija prisidėjo prie koalicijos prieš ISIL, mūsų karių yra Irake, mes dalyvaujame operacijose Malyje ir taip toliau“, – pridūrė jis, vartodamas kitą „Islamo valstybės“ grupuotės akronimą.