Kai kurios profesinės sąjungos ir Teisėjų taryba tokį siūlymą kritikuoja, ragindamos kelti atlyginimus.

Projekto autoriai teigia atsižvelgę „į Finansų ministerijos pateiktą informaciją, kad artimiausiu metu šalies finansinės galimybės bus labai ribotos“.

„Manome, kad šiuo metu bazinio dydžio nustatymas iki 130,5 euro atitiktų šalies ūkio vystymosi tendencijas“, - rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos aiškinamajame rašte.

Bazinis dydis taikomas apskaičiuoti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų pareigines algas ir karių atlyginimus.

Tai reiškia, kad jų atlyginimai kitąmet nesikeistų, išskyrus atvejus, kai būtų priimami atskiri sprendimai dėl konkrečių darbuotojų algų koeficientų dydžio pakeitimo.

Paskutinį kartą algos bazinis dydis buvo keistas 2009 metais - prasidėjus ekonominei krizei jis buvo sumažintas nuo 490 litų (141,9 euro) iki 450 litų (130,5 euro). Tais metais šalies bendrasis vidaus produktas smuko beveik 15 proc.

Finansų ministerija prognozuoja, kad šiemet šalies ekonomika augs 2,5 proc., kitąmet - per tris procentus.

Teisėjų taryba teigia, kad atlyginimai per krizę gali būti sumažinti tik laikinai, o ekonominiai rodikliai „neleidžia daryti išvadų dėl besitęsiančios sunkios valstybės ekonominės ir finansinės padėties“.

Lietuvos valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga savo ruožtu paragino pakelti pareiginės algos bazinį dydį iki 138 eurų. „Manome, kad viešajame valdyme prioritetu turi būti laikomi žmogiški ištekliai ir jų gerovė“, - rašoma profsąjungos pastabose, kurios pateiktos prie įstatymo projekto.

Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Finansų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Valstybės tarnybos departamentas, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ informavo, kad pastabų ir pasiūlymų dėl pateikto projekto neturi. Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas pagal nustatytą terminą pastabų nepateikė, teigia ministerija.

Projektą svarstyti Vyriausybei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė penktadienį, rašoma teisės aktų duomenų bazėje.