Trečiadienį DELFI publikavo straipsnį, kuriame apie susitikimą su benamiu papasakojo jį nuo paauglių, kurie vyrą užpuolė, iš jo tyčiojosi, aplaistė vandeniu, šlapimu, o galiausiai ir padegė, apgynęs Edvinas Šapovalovas.

Bijo grįžti ten, iš kur atėjo

Vienoje Vilniaus ligoninėje šiuo metu dėl pirmo laipsnio nudegimo gydomas vyras pasakojo, kad praeityje daug dirbo, darbo metu ir patyrė traumą, po kurios surasti pragyvenimo šaltinį pasidarė labai sunku. Jis pasakojo, kad gauna invalidumo pašalpą, tačiau kortelę, į kurią pinigai pervedami, pasisavino jo sugėrovai. Neįstengdamas susimokėti už butą, kuriame gyveno, vyras į gatvę buvo išmestas kaip šuo.

„Nežinau, ką man daryti, kai mane išleis iš ligoninės, neturiu nei banko kortelės, į kurią persiunčia pinigus, tikriausiai juos pasisavina tie sugėrovai banditėliai. Jei grįšiu atgal, mane galiausiai užmuš arba jie, arba vaikai. Nenoriu gerti. Žinau, kad reikia mesti, bet nežinau kaip. Neturiu visiškai nieko, net apatinių kelnaičių. Ligoninėje man duoda tik kelis „pampersus“, – pasakojo vyras.

„Esu visiškai vienas palatoje, nėra nei žmonių, nei televizoriaus, nei radijo. Tai visą dieną žiūriu į sieną arba pro langą ir mąstau, o gi kažkada aš dirbau statybose, tuomet vyko Lazdynų rajono statyba. Sunku miegoti visą dieną, todėl naktį labai norisi valgyti. Tuomet išsitraukiu iš lentynos tą baltą duoną, kurią gaunu per pietus, ir mažais gabaliukais ją kramtau“, – graudinosi nukentėjusysis.

Siūlo padėti maistu ir drabužiais

Sujaudinti šio vyro istorijos DELFI skaitytojai užsimojo jam padėti. Į redakciją kreipėsi ir tie, kurie norėjo vyrą paremti maistu ir drabužiais, ir tie, kurie tiesiog siūlėsi padėti jam atsitiesti dvasiškai.

„Buvau labai giliai sujaudintas, norėčiau tam žmogui kažkuo padėti. Ketinu nuvežti maisto, drabužių, noriu tiesiog pasikalbėti“, – sakė į DELFI besikreipęs kunigas.

Žinučių su padėkomis ir prašymu pasidalinti nukentėjusiojo kontaktais sulaukė ir E. Šapovalovas.

„Viena moteris ieško, kur jis galėtų apsistoti, kita jį aplankys ligoninėje. Man parašė ir vienas vaikinas, kuris neliko abejingas. Jis jam nuvežė drabužių, maisto ir mobilų telefoną su papildyta sąskaita. Sakė, vyras beveik šypsojosi, kalbėjo abudu, o aplink besisukiojusi seselė net nusistebėjo, kad palata darosi kaip sandėlis – daug žmonių jam atvežė daiktų. Tačiau kol kas dar trūksta dantų pastos ir šukų, reikia maisto, pagalio su kuriuo galėtų eiti, bet su aštria apačia, o ne paprasto, ir kokio mažo radijo imtuvo. Dauguma žmonių taip pat siūlo persiųsti drabužių, bet kol jis neturi gyvenamosios vietos, nedrįstame tokios paramos priimti. Jis visų drabužių paprasčiausiai nepaneš“, – jaudinosi vaikinas.

Ketvirtadienį jis lankėsi policijos komisariate, kur davė parodymus.

„Kalbėjau su puikiu pareigūnu tyrėju Giedraičiu, kuris visus parodymus užfiksavo ir parodė žmogiškumą, atgailą. Jis prasitarė norintis, kad daugiau tokių žmonių būtų, taip pat sakė, kad, jeigu kas, praneš, kaip situacija klostosi bei paspaudė ranką ir labai padėkojo, kad yra neabejingų žmonių, kurie gina benamius, nes jie tokie pat žmonės kaip ir visi. Džiaugiuosi, kad pareigūnai tokie, o ne kaip nemaža dauguma kalba, esą jie „be širdies“, – patikino E. Šapovalovas.

Rado, kur galės apsistoti

Pagalbos benamis sulaukė ir iš vilnietės Gitanos. Moteris patikino jau kalbėjusi su jai pažįstamų benamių namų administracijos atstovais. Vyras laukiamas Akmenėje, galės pasirinkti gyventi ir Anykščių rajone.

„Žmonės ten gyvena po 2-3, tikrai geresnės sąlygos nei nakvynės namuose. Visi ten yra pamaitinami, svarbiausia – gauna žmogiško rūpesčio, turi su kuo pakalbėti, pabendrauti. Jau kalbėjau su tuo žmogumi, kraustytis jis sutiko, tačiau greitai to padaryti nepavyks, nes, pasak ligoninės atstovų, jo žaizdos bus gydomos dar maždaug 3 savaites“, – pasakojo moteris.

Gitana taip pat patikino, kad padės benamiui pasidaryti naują banko kortelę, o senąją užblokuoti, kad jo pinigais nesinaudotų kiti asmenys.

„Man taip gaila vargšų... Kai žmogus yra socialiai remtinas, paprastai visi, kas tik gali, ant tokio žmogaus „joja“. Man Dievas įdėjo meilę, negaliu praeiti pro šalį, jei matau kenčiantį žmogų. Jei man nors kuo nors, nors vienam žmogui pavyksta pagelbėti, ištraukti iš žmogaus beviltiškumo liūno, esu labai laiminga. Baisu, kaip Lietuvoje yra nemylimi žmonės“, – sakė ji.

Policija pradėjo tyrimą

Policijos atstovai DELFI informavo, kad dėl paauglių išpuolio pradėtas tyrimas. Tiesa, ne visos vyro pasakotos aplinkybės sutampa su tomis, kurias žino policijos pareigūnai.

„Liepos 23 d. 18 val. 45 min. mūsų pareigūnai buvo iškviesti teikti socialinės pagalbos šiam vyrui. Buvo pranešta, kad anksčiau rūsyje gyvenęs benamis sėdi lauke, prie namo, nes rūsys sudegė. Pareigūnai vyrą nuvežė į nakvynės namus „Sala“ ir iki DELFI publikacijos nesame gavę jokių kitų pranešimų, skundų (taip pat ir iš nukentėjusiojo ar medikų) – jokios informacijos, kad vyriškis yra nukentėjęs Jūsų aprašytomis aplinkybėmis. Šiuo metu įvykio aplinkybės tiriamos“, – informavo policijos pareigūnai.

Jie pažadėjo, kad apie tyrimo rezultatus būtinai informuos.